ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Προβλήματα από τον ισχυρό παγετό στη βόρεια Ελλάδα – Κατολισθήσεις και πλημμύρες

Κακοκαιρία: Προβλήματα από τον ισχυρό παγετό στη βόρεια Ελλάδα – Κατολισθήσεις και πλημμύρες

Ο χειμώνας «δείχνει τα δόντια του» στη βόρεια Ελλάδα, προκαλώντας προβλήματα.

Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το «παζλ» του καιρού στο βόρειο τμήμα της ελληνικής επικράτειας, με τη Δυτική Μακεδονία να έχει «τοποθετηθεί» στην… κατάψυξη.

Οι εικόνες από Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και άλλα μέρη της χώρας επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για το νέο «κύμα» κακοκαιρίας, ενώ, δεν άργησαν να εμφανισθούν και τα πρώτα προβλήματα. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται σε πολλές περιοχές διακοπές στην κυκλοφορία, πλημμύρες σε σπίτια και δρόμους, αλλά και πτώσεις δέντρων.

Στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας, χιονίζει από τις πρώτες πρωινές ώρες, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν αναφορές για προβλήματα. Στην Κοζάνη, στο ύψος του Μαυροδεντρίου η χιονόπτωση από νωρίς το πρωί σήμερα (09/01) ήταν πυκνή.

Σφοδρή χιονόπτωση σημειώθηκε και στη Φλώρινα.

Στην Κεντρική Μακεδονία, έχουν εκδοθεί οδηγίες για αντιολισθητικές αλυσίδες.

Λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων και μέχρι την εξομάλυνση των καιρικών συνθηκών, ισχύει ο υποχρεωτικός εφοδιασμός των οχημάτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, στα εξής οδικά σημεία:

  • Στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο οδικό δίκτυο των Δήμων Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας.
  • Στο ημιορεινό και ορεινό οδικό δίκτυο της Πιερίας.

Κατολισθήσεις στη Χαλκιδική – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια

Κατολισθήσεις βράχων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σιθωνίας προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση, οι ισχυροί άνεμοι και η ισχυρή χαλαζόπτωση που «σάρωσαν» την περιοχή.

Συγκεκριμένα, στο 75ο χιλιόμετρο του οδικού κυκλώματος Σιθωνίας, ακριβώς στο ύψος της Τορώνης, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, όπως αναφέρει το halkidikinews.gr.

Συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και του Δήμου Σιθωνίας βρίσκονται στο σημείο για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν και να καθαρίσουν τον δρόμο από τα φερτά υλικά. Ακόμη, υπερχείλισε το ρέμα που διέρχεται την Τορώνη, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και σπίτια στον οικισμό.

Μηχανήματα του Δήμου άνοιξαν διεξόδους για να φύγει το νερό προς τη θάλασσα, ενώ, πολλές εκτάσεις έξω από τον οικισμό παραμένουν πλημμυρισμένες.

Ο Δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Μαλλίνης, που βρέθηκε στην περιοχή, σχολίασε ότι «τορώνη και Πόρτο Κουφό δοκιμάστηκαν σκληρά από την πλημμύρα. Άνθρωποι και μηχανήματα δίνουν τη “μάχη” του καθαρισμού. Θα τα καταφέρουμε».

Η πρόγνωση από την ΕΜΥ έως την Παρασκευή

Αύριο, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου

Στα δυτικά τοπικές νεφώσεις και στα ανατολικά νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πρόσκαιρα στη Θράκη, στα ηπειρωτικά ορεινά, στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε ημιορεινές περιοχές του νομού Μαγνησίας. Βαθμιαία βελτίωση από τα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα θα σημειώσει πτώση.

Θα φτάσει στα βόρεια και κεντρικά τους 5℃ με 7℃, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 10℃ με 12℃ και στα νησιά του Αιγαίου τους 12℃ με 14℃. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στη Θράκη με γρήγορη βελτίωση από τα δυτικά.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 0℃ έως 5℃. Στη δυτική Μακεδονία 5℃ με 6℃ χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 6℃ έως 12℃. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5℃ με 6℃.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Βελτίωση από αργά το απόγευμα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 5℃ έως 12℃.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, που τη νύχτα θα περιοριστούν στην Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ στα δυτικά.

Θερμοκρασία: Από 9℃ έως 14℃.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις είναι πιθανόν να σημειωθούν στα βόρεια. Βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10℃ έως 14℃. Στα βόρεια 2℃ με 3℃ χαμηλότερη.

Θεσσαλία

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τις πρώτες πρωινές ώρες σε ημιορεινές περιοχές του νομού Μαγνησίας εκτιμώμενο υψόμετρο 500 μέτρα). Βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στις Σποράδες 7 με 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 1℃ έως 7℃.

Αττική

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 5 έως 11℃.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 1℃ έως 5℃.

Ο καιρός την Πέμπτη

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Από το μεσημέρι στη δυτική χώρα και από το βράδυ στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και στη δυτική Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στις παράκτιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας και από το βράδυ στη νότια Πελοπόννησο και στη δυτική Κρήτη. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια και τα κεντρικά τους 7℃ με 10℃, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στα νησιά τους 12℃ με 15℃.

Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Ο καιρός την Παρασκευή

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

Στα βόρεια λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά ορεινά – ημιορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις αρχικά 3 με 5, με βαθμιαία ενίσχυση στα 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Σχετικές ειδήσεις