ΚΑΙΡΟΣ

O καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας, χιονοπτώσεις, βροχές και θυελλώδεις άνεμοι το Σαββατοκύριακο

xioni

Ο καιρός: η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση το Σαββάτο  στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και την Κυριακή  στην υπόλοιπη χώρα

Χειροτερεύει ο καιρός το Σαββατοκύριακο 20-21/01, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ραγδαίας μεταβολής θα είναι:

  • η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας
  • οι βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας
  • οι χιονοπτώσεις, ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας
  • οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη

Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση το Σαββάτο 20/01 στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και την Κυριακή 21/01 στην υπόλοιπη χώρα. Η πτώση θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 20/01 στα βορειοδυτικά και στα βόρεια οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επεκταθούν σταδιακά στα κεντρικά, ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και το Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Παράλληλα χιονοπτώσεις αναμένονται από το πρωί στα ορεινά Μακεδονίας και Θράκης οι οποίες σταδιακά έως τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν σε ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς καθώς σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Τη νύχτα του Σαββάτου 20/01 προς Κυριακή 21/01 χιονοπτώσεις αναμένονται και στα ορεινά της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ορεινά της Κεντρικής και Νότιας ηπειρωτικής χώρας, στο Αιγαίο και στο Νότιο Ιόνιο και από το απόγευμα θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένηση, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη όπου οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν.

Στους Χάρτες 1 και 2 παρουσιάζεται η βροχή (πράσινες αποχρώσεις) και το χιόνι (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το μεσημέρι και τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου 20/01.

Χάρτης 1. Βροχή (πράσινες αποχρώσεις) και χιόνι (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το μεσημέρι του Σαββάτου 20/01

Χάρτης 2. Βροχή (πράσινες αποχρώσεις) και χιόνι (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου 20/01

Τέλος, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7 έως 9 μποφόρ) αναμένονται στο Αιγαίο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου 20/01 ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 μποφόρ.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο τόσο λόγω των χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων που αναμένονται όσο και λόγω του παγετού που θα επικρατεί κατά τόπους, σας προτρέπουμε να συμβουλεύεστε την υπηρεσία μας «Συνθήκες οδικού δικτύου» για τον ασφαλή σχεδιασμό των οδικών σας μετακινήσεων. Στον Χάρτη 3 που ακολουθεί και παρουσιάζει τις συνθήκες που θα επικρατήσουν τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου 20/01. Όπως φαίνεται σε αυτόν, χιονοπτώσεις αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας καθώς σε τμήματα της Ηπείρου και της Στερεάς.

Ο καιρός σήμερα Σάββατο

Βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις αναμένονται το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024. Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα βόρεια. Θυελλώδεις άνεμοι.

Πιο αναλυτικά, βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες του εικοσιτετραώρου στα βορειοδυτικά και στα βόρεια οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επεκταθούν σταδιακά στα κεντρικά, ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και το Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Παράλληλα χιονοπτώσεις αναμένονται από το πρωί στα ορεινά Μακεδονίας και Θράκης οι οποίες σταδιακά έως τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν σε ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς καθώς σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα κεντρικά και νότια θα είναι σχετικά αυξημένες όμως σταδιακά από το μεσημέρι και από βόρεια προς νότια θα ελαττωθούν.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -4 έως 5 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη 0 έως 11, στη Θεσσαλία από 2 έως 14, στα βόρεια τμήματα της Ηπείρου από 1 έως 11, στα υπόλοιπα τμήματα της Ηπείρου από 9 έως 17, στη Δυτική Στερεά από 10 έως 16, στην υπόλοιπη Στερεά και στην Πελοπόννησο από 6 έως 18, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 16, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 5 έως 17, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 13 έως 18, στις Κυκλάδες από 12 έως 18, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 19 και στην Κρήτη από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρο, Ανατολική Στερεά και Βόρειο Αιγαίο αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως σταδιακά έως το μεσημέρι θα γίνουν βορειοανατολικοί 4 έως 6 μποφόρ και από το απόγευμα 6 έως 8 και τοπικά 7 έως 9 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σταδιακά σε βορειοανατολικούς 5 έως 7 μποφόρ. Στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και από το μεσημέρι από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το πρωί έως το απόγευμα στα βόρεια θα γίνουν βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ ενώ από τις πρώτες βραδινές ώρες οι άνεμοι σε όλο το Ιόνιο θα στραφούν σε ανατολικούς 4 έως 6 και τοπικά 5 έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις ενώ τοπικές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το πρωί θα γίνουν μεταβαλλόμενοι ίδιας έντασης ενώ από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους 4 έως 6 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες έως το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται βροχοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά του νομού και από το απόγευμα σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Χιόνι ή χιονόνερο αναμένεται και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και στα δυτικά 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 1 έως 9 βαθμούς Κελσίου, με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.