Καιρός: Τι ώρα θα χτυπήσει την Αττική καταιγίδα

Απότομη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.
Καιρός: Τι ώρα θα χτυπήσει την Αττική καταιγίδα
2'

Αλλάζει ραγδαία το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ώρες με κύριο χαρακτηριστικό τις καταιγίδες αλλά και την πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με το νέο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων οι περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία είναι οι εξής: Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο), Νότια Πιερία, Βόρεια Εύβοια, Νομός Φθιώτιδας (στα βόρεια) Νησιά ανατολικού Αιγαίου.

Προειδοποίηση για τις συγκεκριμένες περιοχές εξέδωσε μέσω ανάρτησής του στα social media ο γνωστός μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα, η Αθήνα φαίνεται πως γλιτώνει τα σοβαρά προβλήματα ωστόσο, δεν φαίνεται πως γλιτώνει την έντονη βροχόπτωση.

Στην Αττική από το απόγευμα θα συναντήσουμε καταιγίδες γύρω στις 4 με 5 το μεσημέρι και πρόσκαιρες καταιγίδες.

Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες σήμερα Παρασκευή (19-04-24) έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Σάββατο (20-04-24) θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

  • Ανατολική Θεσσαλία
  • Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο)
  • Νότια Πιερία
  • Βόρεια Εύβοια
  • Νομός Φθιώτιδας (στα βόρεια)
  • Νησιά ανατολικού Αιγαίου

Τι είναι ο πολικός αεροχείμαρρος

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα «ποτάμι» στην ατμόσφαιρα που μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες απο τον Βόρειο Πόλο μέχρι την Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος αεροχείμαρρος δεν μπορεί να περάσει τον αντικυκλώνα που έχει αναπτυχθεί στη Βορειοδυτική Ευρώπη, ακολουθεί ανατολικότερη πορεία και περίπου από το ύψος της Πολωνίας και Δυτικής Ρωσίας στρέφεται νοτιότερα και μεταφέρει τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες μέχρι τη χώρα μας.

Ο αεροχείμαρρος (Jet stream) κινείται γρήγορα σαν ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα. Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του. Μοιάζουν με τεράστια ομοαξονικά σωληνωτά «ποτάμια» - ρεύματα αέρος με αυξανόμενη ταχύτητα της κεντρικότερης ροής. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 3.000 μιλίων, το πλάτος τους μεταξύ 100 και 300 μιλίων και το υψομετρικό πάχος τους μεταξύ 1 και 3 μιλίων. Η ταχύτητα των ανέμων εξαρτάται από το σημείο μέσα στον αεροχείμαρρο και την θερμοκρασία.

Σχεδόν πάντα υπερβαίνει τα 92 χιλιόμετρα την ώρα (50 κόμβους), αν και στον πυρήνα των αεροχειμάρρων έχουν κατά καιρούς ανιχνευθεί ταχύτητες άνω των 400 χιλιομέτρων, αλλά όχι στην Ευρώπη. Η κίνησή τους είναι περισσότερο μαιανδρική και για τον λόγο αυτό αποκαλούνται επίσης αερομαίανδροι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή