ΚΑΙΡΟΣ

Μαρουσάκης: Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης - Αποπνικτική ατμόσφαιρα μετά τις βροχές

καιρός, αφρικανική σκόνη

Όπως εξηγεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, η απουσία του χειμώνα φέτος οδήγησε τις θερμές αέριες μάζες από την Αφρική πιο εύκολα και πιο συχνά σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη

Με σκαμπανεβάσματα στον καιρό ξεκινά η νέα εβδομάδα, καθώς από τις έντονες βροχές και τα χιόνια, θα οδηγηθούμε και πάλι στις λασποβροχές, την αφρικανική σκόνη και τη ζέστη, όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Πώς θα κινηθεί η αφρικανική σκόνη

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος, η απουσία του χειμώνα φέτος οδήγησε τις θερμές αέριες μάζες από την Αφρική πιο εύκολα και πιο συχνά σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη. Όταν μάλιστα αυτές συναντούν στην πορεία τους πιο ψυχρές και πιο υγρές αέριες μάζες προς την κεντρική Μεσόγειο, σχηματίζουν βαρομετρικά χαμηλά τα οποία στην πορεία τους σηκώνουν μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης.

Μια τέτοια κατάσταση θα αντιμετωπίσουμε και τη νέα εβδομάδα όπου βαρομετρικό χαμηλό από το εσωτερικό της Αφρικής θα κινηθεί βορειότερα σηκώνοντας πολύ μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης οι οποίες θα φτάσουν σχετικά εύκολα στη χώρα μας. Μάλιστα καθώς αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα πάρει υγρασία και από τη Μεσόγειο θα μας φέρει και βροχές – λασποβροχές.

Στον χάρτη που ακολουθεί σημειώνεται με το κίτρινο βέλος το βαρομετρικό αυτό χαμηλό.