Καιρός: Ο πιο θερμός Ιούνιος από το 2010 σε όλη τη χώρα - Ακραία υψηλές θερμοκρασίας σε όλη την χώρα

Καιρός: Ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας 

Καιρός: Ο πιο θερμός Ιούνιος από το 2010 σε όλη τη χώρα - Ακραία υψηλές θερμοκρασίας σε όλη την χώρα
6'

Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Ιούνιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Ιούνιος από το 2010 σε όλη την χώρα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 4.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιούνιο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

tmax_dev_regions_jun24.jpg

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Ιουνίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας ο Ιούνιος του 2024 ήταν ένας ακραία θερμός μήνας, ο θερμότερος από το 2010, με τις μέσες τιμές του μήνα να είναι σχεδόν 2-3°C πάνω από τον δεύτερο θερμότερο (Ιούνιος 2012). Πολύ μεγάλες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν σε όλη την χώρα το πρώτο 15ήμερο και κυρίως σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη στις 10-13 Ιουνίου της τάξης των 10-12°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (44.5°C στις Βουκολιές Χανίων στις 13 Ιουνίου 2024). Μικρές αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου μετά τις 20 του μήνα με την παράλληλη επικράτηση μελτεμιού.

tmax_jun_2024_rank.jpg

Εκτός, των πολλών και συνεχόμενων ημερών με θετικές αποκλίσεις, καταρρίφθηκαν και σημαντικά απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας σε 11 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr με αρχή λειτουργίας τους πριν το 2014. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα 11 απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας που καταγραφήκαν τον Ιούνιο 2024.

jun24_recs_meteogr_noa.jpg

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +4,0 °C, με 29 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 28 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +2,6 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στο 70% των κλιματικών σταθμών οι 29 τουλάχιστον ημέρες από τις 30 του μήνα ήταν θερμότερες από τα κανονικά.

Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.

jun24_stations_tmax_dev.jpg

Ο καιρός την Τρίτη

Τοπικά φαινόμενα αναμένονται από το μεσημέρι της Τρίτης με σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τους ανέμους να πνέουν έως 5 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, αρχικά αναμένεται αίθριος καιρός όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα βορειοδυτικά οι οποίες σταδιακά έως το βράδυ θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο υπόλοιπο Ιόνιο καθώς και στο Βόρειο, Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Μακεδονία, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία καθώς και σε ορεινά τμήματα της Κεντρικής και Δυτικής Στερεάς από το μεσημέρι. Οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι αυξημένες, αρχικά στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά και σταδιακά και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά με εξαίρεση τη Θράκη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 19 έως 36, στην Ήπειρο από 19 έως 37, στη Θεσσαλία από 19 έως 40, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο από 18 έως 37, στην υπόλοιπη Στερεά από 20 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 30, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 20 έως 38, στις Κυκλάδες από 20 έως 37, στα Δωδεκάνησα από 23 έως 34 και στην Κρήτη από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βορειανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν μεταβαλλόμενοι και το βράδυ νότιοι ίδιας έντασης. Οι άνεμοι στο Κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί ίδιας έντασης. Οι άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και το μεσημέρι 3 έως 5 μποφόρ. Προς το βράδυ οι άνεμοι στο Βόρειο Ιόνιο θα στραφούν σε βόρειους 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται αρχικά αίθριος καιρός όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις, οι οποίες προς το βράδυ θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ, από το μεσημέρι θα γίνουν νότιοι έως 3 μποφόρ ενώ προς το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς έως 2 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης θα παρουσιάσουν σταδιακή αύξηση μετά το απόγευμα. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 27 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται αρχικά αίθριος καιρός όμως από το πρωί θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερες ενώ τοπικές βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως το μεσημέρι και απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και το μεσημέρι και απόγευμα 2 έως 4 μποφόρ. Προς το βράδυ οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους έως 2 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης θα παρουσιάσουν σταδιακή αύξηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 26 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή