ΚΑΙΡΟΣ

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Δυτική Ελλάδα

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Δυτική Ελλάδα

Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τις τελευταίες ώρες τη Δυτική Ελλάδα, με την κακοκαιρία να έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά.

ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ - ΤΟΥΛΑΧΙΣΤOΝ 90 ΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥΣ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε η Κεφαλονιά και η Ιθάκη που «χτυπήθηκαν» από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η δυνατή νεροποντή που ξεκίνησε στις τρεις το μεσημέρι της Παρασκευής (25/9), κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να μετατρέψει τους δρόμους σε ορμητικά ποτάμια που παρέσυραν στο διάβα τους αυτοκίνητα, τραπέζια, καρέκλες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δέχθηκε περί τις 90 κλήσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από σπίτια και καταστήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν προβλήματα στις περισσότερες περιοχές του νησιού με τις κατολισθήσεις να έχουν κλείσει αρκετούς δρόμους.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Ιονίων Νήσων, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, δύο άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους και χρειάστηκε η άμεση συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό τους.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και το Αργοστόλι καθώς από την ισχυρή βροχόπτωση έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα.

Η βλάβη στο ηλεκτρικό δίκτυο Κεφαλονιάς και Ιθάκης που άφησε για περίπου τέσσερις ρεύμα αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ και στα δύο νησιά του Ιονίου.

Συνεργεία του δήμου και της περιφέρειας καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας προσπαθούσαν να λύσουν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η καταιγίδα.

Όπως αναφέρει το inkefalonia.gr οι περιοχές που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα είναι η Πύλαρος, ο Καραβόμυλος, ο Κούταβος, τα Χελμάτα και η Κρανιά.

Η απροσδόκητη θεομηνία κατάφερε να ξεριζώσει δέντρα στο νησί, ενώ υπάρχουν ζημιές και στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης σε αρκετές περιοχές.

Σε επικοινωνία του inkefalonia.gr με τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Παναγή Δρακουλόγκωνα ο ίδιος ανέφερε ότι «γίνονται τα αδύνατα, δυνατά να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και πρώτα απ’ όλα για να μην κινδυνέψουν ζωές και να μην χαθούν περιουσίες. Είναι τόσα πολλά τα μέτωπα που έχουν πρόβλημα που και 100 μηχανήματα περισσότερα να είχαμε δεν θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίσουμε εύκολα».

Άνοιξαν τάφοι στο νεκροταφείο Αγ. Δημητρίου από τη δυνατή νεροποντή

«Βιβλικές καταστροφές» προκάλεσε νωρίς το πρωί η δυνατή καταιγίδα στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, στη Νότια Κέρκυρα.Το οδόστρωμα σε περιφερειακό δρόμο υποχώρησε, ενώ το νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου έμοιαζε σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Περισσότεροι από πέντε τάφοι άνοιξαν και μετατοπίστηκαν με αποτέλεσμα το θέαμα που αντίκρισαν οι κάτοικοι του χωριού να είναι μακάβριο.

νεκροταφειο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Χλωμού, Χρήστο Παυλίδη οι ζημιές που προκλήθηκαν στο νεκροταφείο είναι «αδιανόητες», ενώ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και κάτοικος του μικρού χωριού, «τα κόκαλα των αποθανόντων συγγενών τους βρίσκονται διάχυτα έξω από τους τάφους».

Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Καββαδίας επισήμανε ότι «άμεσα θα επιληφθεί του ζητήματος η τεχνική υπηρεσία του δήμου Κέρκυρας, προκειμένου να γίνουν οι εργασίες που χρειάζονται για τις αποκατάσταση του νεκροταφείου».

Πηγή βίντεο και φωτογραφιών: inkefalonia.gr, kefaloniapress.gr

Σε ισχύ Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Στο μεταξύ σε ισχύ βρίσκεται έκτακτο δελτίο επιείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή (25/9/2015).

Τα κύρια χαρακτηριστικά των απόμενων ημερών θα είναι σχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλάζι.

Σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που σημειώνονται στα δυτικά και τα βόρεια θα συνεχιστούν κατά περιόδους και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Σταδιακά, μέχρι αύριο, Σάββατο (26/09/2015) θα επηρεαστούν και άλλες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα, Παρασκευή (25/09/2015) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία και τη Δυτική Πελοπόννησο.

2. Αύριο, Σάββατο (26/09/2015):

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, σε όλα τα ηπειρωτικά (έκτος της Θράκης) και πιθανόν πρόσκαιρα στην Κρήτη και τις Κυκλάδες (κυρίως στις δυτικότερες περιοχές).
  • Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα αρχικά στα δυτικά και την Πελοπόννησο και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Το βράδυ στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη και τις Κυκλάδες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν ή και θα σταματήσουν.
  • Στις περιοχές που θα επηρεαστούν πιθανόν να είναι και η Αττική μέχρι το βράδυ.

3. Την Κυριακή (27/09/2015) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κατά περιόδους στη Μακεδονία, και πιθανόν μέχρι νωρίς το πρωί στις Σποράδες και τη Θεσσαλία.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σχετικές ειδήσεις