ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Δελτίο Θυελλωδών Ανέμων - Συνεχίζεται και την Παρασκευή η επέλαση της «Πηνελόπης» (pics)

Καιρός: Δελτίο Θυελλωδών Ανέμων - Συνεχίζεται και την Παρασκευή η επέλαση της «Πηνελόπης» (pics)

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - Ειδήσεις: Η κακοκαιρία που σαρώνει τη χώρα τις τελευταίες μέρες θα συνεχιστεί και σήμερα Παρασκευή (30/11) με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα τις χιονοπτώσεις, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο - Πότε θα υποχωρήσουν τα έντονα φαινόμενα - Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Για σήμερα, Παρασκευή (30/11) η ΕΜΥ προβλέπει τοπικές βροχές στα ανατολικά και τα νότια της χώρας και σποραδικές καταιγίδες στα Δωδεκάνησα.

Πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στο Αιγαίο τοπικά 8 και νωρίς το πρωί έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία κυμαίνεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά.

Δείτε τον καιρό, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

A SQ PROGNOSI MEGISTES ELAXISTES THERMOKRASIES

Δείτε το χάρτη των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Παρασκευή 30 Νοεμβρίου

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στα βόρεια ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από .000 μέτρα). Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα το πρωί αυξημένες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Ζάκυνθος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και το πρωί έως 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά όπου θα σημειωθεί χιονόνερο και στα ορεινά-ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από Ξ00 μέτρα). Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 στα ανατολικά 7 με 8 και νωρίς το πρωί στο θρακικό έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 0 (μηδέν) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα). Από το απόγευμα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 στα ανατολικά και νότια νωρίς το πρωί έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Εξασθένηση το βράδυ.
Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 8 και νωρίς το πρωί στα δυτικά τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα και πρόσκαιρα στα βορειότερα τμήματα χιονόνερο. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και το πρωί τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Στα νότια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Οδηγίες προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

limania

Δεμένα εξακολουθούν να παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου λόγω ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν τοπικά τα 8 ως 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται μετά το μεσημέρι.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές:

  • Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα
  • Αρκίτσα-Αιδηψός
  • Πρίνου Καβάλα-Θάσου
  • Κεραμωτής-Λιμένα Θάσου
  • Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι στην Κρήτη

Καταρρακτώδεις βροχές σημειώνονται στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης, ενώ στο Ηράκλειο, δυνατή καταιγίδα εκδηλώνεται κατά διαστήματα.

Όπως αναφέρει το cretapost.gr, η κακοκαιρία έχει επηρεάσει περισσότερο τη δυτική Κρήτη και περιοχές του νομού Ηρακλείου, ενώ καλύτερες φαίνεται πως είναι οι καιρικές συνθήκες στον νομό Λασιθίου.

10.000 κεραυνοί μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης

Σημαντική κεραυνική δραστηριότητα συνοδεύει την τελευταία φάση της κακοκαιρίας Πηνελόπη, με περισσότερους από 10.000 κεραυνούς να έχει καταγράψει το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης 29/11.

Δείτε τη φωτογραφία που ακολουθεί

keraunoi

Με αλυσίδες η κυκλοφορία των οχημάτων στο Πήλιο

Επιχειρούν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην ορεινή περιοχή του Πηλίου στη Μαγνησία, λόγω της χιονόπτωσης των τελευταίων ωρών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Κολυνδρίνη Δωροθέα σημείωσε πως από την περιοχή του Σανατορίου μέχρι το Καράβωμα στο Πήλιο το ύψος του χιονιού φτάνει τα 10 εκατοστά, ενώ έξι αλατιέρες επιχειρούν αυτές τις ώρες σε διάφορα σημεία.

Μεταξύ άλλων η κ. Κολυνδρίνη υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της περιοχής, σημειώνοντας βέβαια ότι είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ειδικά τις βραδινές ώρες που η πέφτει η θερμοκρασία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας έχει υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας λόγω χιονιού στον επαρχιακό δρόμο Κισσού - Χανίων (δρόμος χιονοδρομικού κέντρου) και η κίνηση γίνεται από εναλλακτική διαδρομή. Απαραίτητη είναι και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στον επαρχιακό δρόμο Βόλου - Ζαγοράς και στον επαρχιακό δρόμο Χανίων - Δράκειας.

Στα λευκά «ντύθηκε» ο Κίσσαβος

Το «στολίδι» της κοιλάδας των Τεμπών, ο Κίσσαβος, έκανε το… ποδαρικό στις έντονες χιονοπτώσεις για τη Θεσσαλία.

Οπως αναφέρουν οι κάτοικοι, στην περιοχή της Σπηλιάς (υψόμετρο 850 μέτρων) καταγράφεται χιονόστρωση πάχους έως και 7 εκατοστών, δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο.

Ταυτόχρονα, η θερμοκρασία σε εκείνο το υψόμετρο έχει… κατρακυλήσει στους -6 βαθμούς.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί καθπώς και περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ