ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα - Ο «Ραφαήλ» έφερε χιόνια, καταιγίδες και προβλήματα (pics&vids)

Καιρός: Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα - Ο «Ραφαήλ» έφερε χιόνια, καταιγίδες και προβλήματα (pics&vids)

Καιρός: O«Ραφαήλ»σαρώνειμεέντονα καιρικά φαινόμεναμεγάλο τμήμα της επικράτειας - Θα ακολουθήσει η «Σοφία» με πολικές θερμοκρασίες - Πότε θα χιονίσει στην Αττική-Δείτε τους χάρτες και το βίντεο με την πορεία του πολικού ψύχους

Έντονα καιρικά φαινόμενα, με βροχοπτώσεις, κρύο αλλά και χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα, στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής και Βόρειας Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο, έχει φέρει ο «Ραφαήλ».

kairos7

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και τους προγνωστικούς χάρτες του καιρού στη gallery του Newsbomb.gr

Ταυτόχρονα πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι επικρατούν στο Αιγαίο, στα ανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στην έξοδο του Κορινθιακού στο Ιόνιο. Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού από το απόγευμα, ενώ την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία».

Εγκλωβισμένοι στη Φθιώτιδα

Με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους -4 και -5 βαθμούς Κελσίου, το χιόνι έφτασε τους 70 πόντους, στο Γαρδίκι του Δήμου Μακρακώμης και στα πιο ορεινά χωριά της Ευρυτανίας.

Μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Πρωτοχρονιάς, στο Γαρδίκι, προκειμένου να απεγκλωβιστούν από ξενοδοχείο της περιοχής, περίπου 50 εκδρομείς. Έχει επιστρατευθεί ειδικό μηχάνημα το οποίο έχει στην διάθεση της η Πολιτική Προστασία.

Σε πολλές ακόμη περιοχές όμως το χιόνι ξεπέρασε το μισό μέτρο με την Περιφέρεια να κάνει τιτάνια προσπάθεια για να μείνει ανοιχτό το εθνικό κυρίως δίκτυο και στη συνέχεια το επαρχιακό, σύμφωνα με το Lamiareport.gr.

Προβλήματα στην κυκλοφορία

Κλειστή είναι από τις 07.00 σήμερα το πρωί, η λεωφόρος Πάρνηθος, λόγω χιονόπτωσης. Για λόγους ασφαλείας η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο για την Πάρνηθα απο το τελεφερίκ και πάνω, όπου μέχρι και τη νύχτα γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Το χιόνι και ο παγετός έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αρκαδία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, από το 20ο έως το 52,5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Τρίπολης - Καστρίου - Βουρβούρων - Αγίου Πέτρου - Άστρους, ενώ μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση στην επαρχιακή οδό Ελάτης - Χρυσοβιτσίου -Στεμνίτσας.

Στην Κορινθία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω σημεία:

* Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, από 14ο χιλιόμετρο και άνω.

* Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων - Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

* Στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας, από το 15ο χιλιόμετρο και άνω.

Στην Μεσσηνία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, από 33ο έως 40 χιλιόμετρο.

Σύμφωνα με την Aστυνομία, αναφέρει το Lamiareport, όλες οι συγκοινωνίες στο ορεινό δίκτυο και ειδικά το κομμάτι από τον Επτάλοφο και το Πολύδροσο για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης στην επαρχιακή οδό Αράχωβας - Επταλόφου Φωκίδας (1 η χ/θ έως 15 η χ/θ και προς Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού), χρειάζονται αλυσίδες, ενώ αντίθετα ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στην ε.ο. Λιβαδειάς – Άμφισσας.

Τέλος αλυσίδες χρειάζονται σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού Ευρυτανίας, ενώ στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου-Φουρνάς-Καρδίτσας (12 η χ/θ έως 22 η χ/θ), η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί.

Εν τω μεταξύ, κλειστή είναι η γραμμή του οδοντωτού «Διακοπτό - Καλάβρυτα», λόγω πτώσεων βράχων εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Πιθανές είναι οι ακυρώσεις δρομολογίων.

Αττική: Κλήσεις για κοπές δένδρων - Αναφορές για διακοπές ρεύματος

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα στους κατοίκους. Από το πρωί, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 100 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, ιδιαίτερα στα νότια προάστια και ειδικότερα στην Γλυφάδα και τη Βούλα, όπου μέχρι και αυτή την ώρα τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για να κόψουν τα δέντρα που έχουν πέσει και να ανοίξουν τους δρόμους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε κάποιες περιπτώσεις προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Εν τω μεταξύ, από το πρωί, υπάρχουν αναφορές για διακοπές ρεύματος σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Αττικής.

kairos11
kairos11

Απεγκλωβισμός γυναίκας στη Μυτιλήνη

Ντυμένο στα λευκά βρήκε το νησί, η πρώτη ημέρα του 2019.

kairos12

Από το πρωί χιονίζει σε όλες σχεδόν τις περιοχές του νησιού, ενώ έχουν αποκλειστεί από το πυκνό χιόνι και κάποια χωριά όπου η συγκοινωνία έχει διακοπεί ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές τα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, σημειώνει το lesvosnews.gr.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Στρατή Κύτελη ο οποίος βρίσκεται στο Αμπελικό, η κατάσταση εκεί είναι αρκετά δύσκολη ενώ μία γυναίκα εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό της και χρειάστηκε η επέμβαση των ανδρών της αστυνομίας για τον απεγκλωβισμό της.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κορίνθου – Πατρών

Μικρή υποχώρηση του πρανούς στη Χ.Θ. 165+00 προκάλεσαν το βράδυ οι έντονες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Αιγιάλειας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολυμπίας Οδού. Για προληπτικούς λόγους εφαρμόστηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μήκος 3,2 χιλιομέτρων (Χ.Θ. 163+600-166+800).

Μηχανικοί από το τοπικό εργοτάξιο βρίσκονται στο σημείο και εξετάζουν το πρανές για να διαπιστώσουν την έκταση της ζημιάς και να προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Με αλυσίδες στην Κεντρική Μακεδονία

Με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω χιονόπτωσης και παγετού.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, η κίνηση των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται στα εξής σημεία:

-Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) από το 65 έως το 85 χιλιόμετρο

-από το 14 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Γουμένισσας - Λιβαδίων

-από το 7 χιλιόμετρο του οδικού δικτύου Κερασιάς - Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας

Λάρισα: Πού χρειάζονται αλυσίδες

Αρκετό χιόνι έχει πέσει σε ορεινές περιοχές του νομού Λάρισας την πρώτη μέρα του χρόνου. Στα λευκά έχει ντυθεί η περιοχή της Σπηλιάς, αλλά και ορεινές περιοχές των Φαρσάλων και της Ελασσόνας.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί στο οδικό δίκτυο, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Λάρισας, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στην επαρχιακή οδό Γόννων- Καλλιπεύκης από το 12ο χλμ και στην επαρχιακή οδό Συκουρίου- Σπηλιάς από το 4ο χλμ.

Στα λευκά το Πήλιο

Στα λευκά έχει ντυθεί το Πήλιο, την πρώτη ημέρα του χρόνου. Το χιόνι ξεκινάει από το Κατηχώρι και φτάνει μέχρι το Καράβωμα, ενώ στην περιοχή της Ανάβρας έχει φτάσει το μισό μέτρο.

Όπως εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολινδρίνη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, διατηρούν τους δρόμους ανοιχτούς στην περιοχή του Πηλίου, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, οι οδηγοί πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο καιρός τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τη www.meteo.gr η κακοκαιρία θα συνεχιστεί έως τις απογευματινές ώρες σήμερα, με ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει γρήγορη βελτίωση.

(Στα παραπάνω βίντεο παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες βροχής και χιονιού μέχρι την Παρασκευή 04/01/2019 καθώς και η πορεία των αερίων μαζών στην Ευρώπη μέχρι το Σάββατο 05/01/2019. Με αποχρώσεις του μπλε βλέπετε τις ψυχρές αέριες μάζες που θα κατακλύσουν μεγάλο μέρος της ηπείρου και θα επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα μας.)

Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής-Βόρειας Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα ορεινά της Αττικής. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Αύριο Τετάρτη 02/01/2019 αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού σχεδόν παντού, καθώς οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Από την Πέμπτη 03/01/2019 αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

Ο καιρός σήμερα

Νεφώσεις με βροχές στην Αττική και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες στα νότια και ανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια μέχρι 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 5 έως 10 βαθμούς ενώ στα βόρεια και ανατολικά του νομού θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Βελτίωση από το μεσημέρι. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από -1 έως 7 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με ασθενείς βροχές η χιονόνερο και λίγα χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά. Σταδιακά από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν και τη νύχτα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικές μέχρι 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: από -2 έως 7 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και στο νότιο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Ηπείρου και της Στερεάς (ενδεικτικά, 300 με 500 μέτρα) κατά τόπους πυκνές. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα και από τα βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι με εξασθένηση.

Θερμοκρασία: στα βόρεια από -4 έως 8 βαθμούς κελσίου. Στα νότια από 5 έως 11 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες στα νότια, κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια όπου πρόσκαιρα θα είναι τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά στα βόρεια από 300, στα νότια από 500 μέτρα). Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικέ 8 και τοπικά μέχρι 9 μποφόρ που από τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: από 1 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές έως το απόγευμα και χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Κρήτης.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ που βαθμιαία και από τα δυτικά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 8 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με βροχές, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου χιονόνερο η παροδικές χιονοπτώσεις και κυρίως στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων στα βόρεια από το βράδυ.

Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά μέχρι 9 μποφόρ με εξασθένηση από τη νύχτα. Στα νότια νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: από 8 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Ζάκυνθος

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν και το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: από 6 έως 10 βαθμούς κελσίου.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, meteo.gr, trikalaola.gr, trikalavoice.gr, lesvosnews.gr, lamiareport.gr

Διαβάστε επίσης:

Πλαστική σακούλα: Άλλαξε η τιμή της - Δείτε πόσο θα χρεώνεται

Ανείπωτη τραγωδία με 14χρονο στη Θεσσαλονίκη