ΚΑΙΡΟΣ

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Σαρώνει τη χώρα ο «Φοίβος» - Συνεχίζονται και σήμερα τα ακραία φαινόμενα (pics)

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Σαρώνει τη χώρα ο «Φοίβος» - Συνεχίζονται και σήμερα τα ακραία φαινόμενα (pics)
EUROKINISSI

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - Ειδήσεις: Σε ισχύ είναι από την Τετάρτη (23/1) το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ - Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας «Φοίβος», όπως ονομάστηκε από την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), είναι οι βροχοπτώσεις σχεδόν στο σύνολο της χώρας, καθώς επίσης οι καταιγίδες και οι κατά τόπους χαλαζοπτώσεις που θα σημειωθούν -κατά κύριο- λόγο σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές - Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Δύο διαδοχικά χαμηλά βαρομετρικά επηρεάζουν από την Τρίτη τον καιρό της Ελλάδας. Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί μέχρι και την Κυριακή 27 Ιανουαρίου.

Η κακοκαιρία έχει σαν κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που πιθανώς θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Παράλληλα, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι 8 έως 9 μποφόρ πνέουν στο Αιγαίο από το βράδυ της Τρίτης 22 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 26 Ιανουαρίου.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει πτώση προς το τέλος της εβδομάδας, οπότε θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας.

GFS_2019012406Z.png
Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού το πρωί της Πέμπτης 24/01meteo

Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 26/01meteo

Δείτε τον καιρό, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα Πέμπτη 24 Ιανουαρίου αναμένονται νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις κυρίως στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά.

Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στο Ανατολικό Αιγαίο, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έως το πρωί, και στο Ιόνιο και τα δυτικά και νότια ηπειρωτικά από το απόγευμα.

Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το βράδυ θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το πρωί έως το απόγευμα.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους και νοτιοανατολικούς 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Την Παρασκευή, θα επηρεαστεί αρχικά η δυτικά Ελλάδα και βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική χώρα ενώ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.

Δείτε το χάρτη των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Πέμπτη 24 Ιανουαρίου

Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες και ξανά από τις απογευματινές ώρες, οπότε και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και νωρίς το πρωί και το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κέλσιου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές, που βαθμιαία μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα σταματήσουν. Αργά τη νύχτα θα σημειωθούν ξανά τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 06 έως 11 βαθμούς Κέλσιου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Ανεμοι: Στα ανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα. Σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου από το απόγευμα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κέλσιου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, οπότε και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη νοτιά Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους έντονα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες στα ανατολικά και τα νοτιά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Οδηγίες προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Δείτε στη gallery τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Ο «Φοίβος» κλείνει σχολεία

Η κακοκαιρία που πλήττει από αργά το απόγευμα της Τετάρτης τη δυτική Μακεδονία, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και έντονες βροχοπτώσεις στα πιο πεδινά έχει δημιουργήσει προβλήματα και δυσχέρειες στην κίνηση των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ οι δήμαρχοι σε αρκετές περιοχές έλαβαν αποφάσεις ως προς την λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Έτσι, σήμερα Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Τσοτύλι και τον Πεντάλοφο του Δήμου Βοϊου, της ΠΕ Κοζάνης, θα παραμείνουν κλειστά.

Στον Δήμο Πρεσπών Φλώρινας, θα λειτουργήσουν με δύο ώρες καθυστέρηση, ενώ στην Φλώρινα και τα Γρεβενά του κουδούνι θα χτυπήσει στις 09:00 το πρωί.

Με προβλήματα η κίνηση στο οδικό δίκτυο

Σε ό,τι αφορά την κίνηση των οχημάτων στην ΠΕ Γρεβενών χρειάζονται αλυσίδες από το 13ο έως 54ο χλμ της επαρχιακής οδού Γρεβενών - Σαμαρίνας, από το 13ο έως 45ο χλμ Γρεβενών - Βασιλίτσας, από το 13ο έως 45ο χλμ Γρεβενών - Περιβολίου και από το 13ο έως 25ο χλμ της Επαρχιακής οδού Γρεβενών - Σπηλαίου. Στην ΠΕ Κοζάνης χρειάζονται αλυσίδες στο 76ο έως 97ο χλμ της Εθνικής οδού Κοζάνης - Ιωαννίνων, στην θέση Πεντάλοφο, επίσης με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία από το 18ο έως 24,5ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 32ο έως 45ο χλμ. του δρόμου Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης ) και σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της ΠΕ Καστοριάς.

Τέλος, στην ΠΕ Φλώρινας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από το 12ο έως 52ο χλμ της Εθνικής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από το 20ο έως 30ο χλμ του δρόμου Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 31ο έως 37ο χλμ Φλώρινας - Πρεσπών, από το 7ο έως 9ο χλμ της Επαρχιακής οδού Αετού - Νυμφαίου και σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας.

Προσοχή τις επόμενες ώρες! Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για την εξέλιξη του καιρού

Μέχρι και την Παρασκευή θα συνεχιστούν τα έντονα φαινόμενα...

Πολύ έντονα φαινόμενα θα πλήξουν αρκετές περιοχές της Ελλάδας τις αμέσως επόμενες ώρες και ο Σάκης Αρναούτογλου δίνει όλες τις πληροφορίες για την εξέλιξη του καιρού.

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, μιλά για τις νέες έντονες βροχές που θα πλήξουν την Ελλάδα και θα είναι ικανές να προκαλέσουν πλημμύρες και κατολισθήσεις. Εξαιρετικά πυκνές θα είναι και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της βόρειας Ελλάδας.

Δείτε επίσης:

Θέμος Αναστασιάδης: Αυτή ήταν η τελευταία εκπομπή του δημοσιογράφου

Θέμος Αναστασιάδης: Η γενναία «μάχη» του με τον καρκίνο

Θέμος Αναστασιάδης: Τα τηλεοπτικά του βήματα με τις βιντεοκασέτες και η συνάντησή του με τη Μαλβίνα

Σχετικές ειδήσεις