ΕΛΛΑΔΑ

«Κινηματογραφικό κόλπο» η διάρρηξη στην Εθνική Πινακοθήκη

«Κινηματογραφικό κόλπο» η διάρρηξη στην Εθνική Πινακοθήκη

Στο στόχαστρο διαρρηκτώνοι οποίοι φαίνεται να είναι μέλη διεθνούς κυκλώματος τέθηκε σήμερα λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα η Εθνική Πινακοθήκη, απ' όπου αφαιρέθηκαν τρία έργα μεγάλης αξίας, δύο πίνακες και ένα σχέδιο πίνακα.


Τα έργα που εκλάπησαν είναι:

Ένας πίνακας ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56Χ40, του Ισπανού ζωγράφου Pablo Picasso που απεικονίζει γυναικείο κεφάλι, φιλοτεχνήθηκε το 1939 και αποτέλεσε το 1949 δωρεά του καλλιτέχνη προς τον ελληνικό λαό, για τη γενναία αντίστασή του κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Ένας πίνακας ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35Χ44, του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian, που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1905 και απεικονίζει ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού.

Ένα έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 Χ 16,8 του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) και απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και τα σύμβολα του πάθους.

Οι δράστες οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είναι ψηλοί και αδύνατοι και φορούσαν σκούρα ρούχα εισέβαλαν με καλυμμένο το πρόσωπό τους στο κτίριο το οποίο βρίσκεται επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον, στην "καρδιά" της Αθήνας, παραβιάζοντας πλαϊνή μπαλκονόπορτα αλουμινίου.

Απενεργοποίησαν το συναγερμό και αφαίρεσαν τα έργα, αφήνοντας πίσω τους τις κορνίζες.

Οι διαρρήκτες είχαν μελετήσει τον χώρο και φαίνεται να είχαν κάνει πρόβα των κινήσεών τους το απόγευμα της Κυριακής, οπότε και χτύπησε ο συναγερμός 2-3 φορές ενώ υποψίες εγείρονται σχετικά με ενδεχόμενη εσωτερική πληροφόρησή τους.

Λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενεργοποιήθηκε ο ανιχνευτής κίνησης στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων, στον οποίο έσπευσε αμέσως ο φύλακας, εντοπίζοντας έναν δράστη τον οποίο και καταδίωξε.

Ο δράστης ωστόσο κατόρθωσε να διαφύγει, αφήνοντας πίσω του έναν επίσης σημαντικό πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian, που απεικονίζει ένα τυπικό αγρόκτημα και τον οποίο προφανώς επιχειρούσε να αφαιρέσει.

Εν συνεχεία ο φύλακας ενημέρωσε την ιδιωτική εταιρία διαχείρισης των ηλεκτρονικών συστημάτων συναγερμών και το κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Άνδρες της σήμανσης πραγματοποιούν από το πρωί έρευνες στον χώρο της Πινακοθήκης συλλέγοντας στοιχεία, ενώ στο μικροσκόπιο των αρχών έχει μπει και το οπτικό υλικό από τις κάμερες που βρίσκονται εκτός και εντός του κτιρίου.

Σχετικά με την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ πραγματοποιούνται εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Φυσικά έχουν ήδη εκδοθεί διεθνείς αναζητήσεις σχετικά με τον εντοπισμό των έργων τέχνης των οποίων η αξία εκτιμάται στα 30 με 35 εκατ. ευρώ.