ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική για τη βόμβα στο μετρό

Συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική για τη βόμβα στο μετρό

Συναγερμό έχει προκαλέσει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ο εντοπισμός εμπρηστικού μηχανισμού, που ήταν έτοιμος να εκραγεί, το απόγευμα του Σαββάτου στο σταθμό του Μετρό «Αιγάλεω».

Ο μηχανισμός εντοπίστηκε μέσα σε συρμό που εκτελούσε το δρομολόγιο Εθνική Άμυνα – Αιγάλεω, από μηχανοδηγό κατά τη διάρκεια ελέγχου των βαγονιών, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα.

Ο μηχανισμός ήταν μέσα σε σακούλα, τοποθετημένη ανάμεσα σε δυο καθίσματα, και αποτελείτο από τέσσερα λίτρα βενζίνης, ρολόι και μπαταρίες.

Τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων έδειξαν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν ενεργοποιημένος και έτοιμος να εκραγεί. Το γεγονός ότι τελικά δεν ανεφλέγη πιθανώς οφείλεται σε αστοχία υλικού ή σε κάποιο λάθος στη συνδεσμολογία.

Εξετάζονται επίσης με προσοχή οι κάμερες ασφαλείας από το σταθμό του μετρό, για να εντοπιστεί το άτομα ή τα άτομα που άφησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στο βαγόνι.

Πάντως, ήδη είναι μεγάλες οι ανησυχίες στην Αντιτρομοκρατική, καθώς βλέπουν να μπαίνει σε νέα φάση το «αντάρτικο πόλης», με «τυφλά» μαζικά χτυπήματα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιβάτες είχαν εγκαταλείψει το συρμό μόλις λίγα λεπτά πριν εντοπιστεί ο μηχανισμός. Αν τελικά είχε αναφλεγεί, θα υπήρχαν πολλά θύματα.

Τα σημεία που επικεντρώνονται οι ανησυχίες της Αντιτρομοκρατικής είναι τρία. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην Ελλάδα, που άγνωστοι δράστες τοποθετούν βόμβα μεγάλης ισχύος, μέσα σε συρμό του μετρό, αποσκοπώντας σε θύματα. Επίσης, είναι άγνωστο αν θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιου είδους ενέργειες, με στόχο το μετρό. Στην περίπτωση αυτή, η Αντιτρομοκρατική θα πρέπει να ανασχεδιάσει το σχέδιό της για τους πιθανούς στόχους.

Επίσης, φαίνεται ότι οι δράστες δεν είχαν την τεχνογνωσία για να κατασκευάσουν σωστά τον εκρηκτικό μηχανισμό. Πρόκειται δηλαδή για άτομα χωρίς εμπειρία, με θράσος όμως τέτοιο, ώστε να προχωρήσουν σε ένα «τυφλό» χτύπημα.

Οι αστυνομικοί περιμένουν την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης, για να βγάλουν συμπέρασμα για το ποια οργάνωση κρύβεται από πίσω.