ΕΛΛΑΔΑ

Marfin: Δύο πρόσωπα αποκαλύπτουν οι έρευνες για τον εμπρησμό

Marfin: Δύο πρόσωπα αποκαλύπτουν οι έρευνες για τον εμπρησμό

Αυτόπτες μάρτυρες και φωτογραφίες ξεσκεπάζουν τους δράστες της φονικής επίθεσης

Συγκλονιστική μαρτυρία: «Είπαμε να τους φοβερίσετε όχι να τους κάψετε»

Μνήμες από την τραγική ημέρα του εμπρησμού του υποκαταστήματος της Marfin Εgnatia Bank στις 5 Μαΐου του 2010 θα ξυπνήσουν την Παρασκευή.

Δύο πρόσωπα καλούνται να απολογηθούν στον ανακριτή για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν τον εμπρησμό της τράπεζας τον οποίον είχαν πληρώσει με τη ζωή τους τρεις υπάλληλοι της τράπεζας, εκ των οποίων μία γυναίκα έγκυος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι αρχές που αξιοποίησαν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και ανέλυσαν φωτογραφίες την ώρα του εμπρησμού, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δράστες είναι τουλάχιστον δύο πρόσωπα.

Από τις καταθέσεις προκύπτει σύμπτωση στην περιγραφή των προσώπων που έσπασαν την τζαμαρία της τράπεζας στην οδό Σταδίου και έβαλαν φωτιά αγνοώντας τις εκκλήσεις ότι μέσα υπάρχουν άνθρωποι και τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους.

Για δυο άτομα οι δικαστικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες ενώ για άλλα δύο δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και καλούνται σε επίπεδο μαρτύρων.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Κάποιος μάρτυρας που ήταν κοντά στο περιστατικό ανέφερε ότι ένα από τα δύο άτομα είχε στα χέρια του ένα σακίδιο και έχυσε μέσα στην τράπεζα ένα υγρό, λίγο πριν ξεσπάσει η φωτιά ενώ ένας άλλος δήλωσε πως άκουσε μια γυναίκα να λέει «...είπαμε να τους φοβερίσετε όχι να τους κάψετε».

«Είδα έναν ηλικιωμένο άνδρα να πηδάει από τον δεύτερο όροφο για να σωθεί». Είναι η εικόνα που έχει αποτυπωθεί στο μυαλό ενός από τους μάρτυρες. Μαζί με αυτό που έμοιαζε με την 11η Σεπτεμβρίου. «Είδαμε ομάδα κουκουλοφόρων, πάνω από 10 άτομα, να σπάνε με σφυριά τα τζάμια της τράπεζας. Έριξαν μέσα τουλάχιστον 2 μολότοφ ίσως και περισσότερες. Ο κόσμος από την πορεία φώναζε Μη, μη».

Εργαζόμενος στο βιβλιοπωλείο Ιανός κατέθεσε ότι είδε έναν άνδρα, ψηλό και αδύνατο με μαύρα ρούχα να σπάει τη τζαμαρία της τράπεζας. Μόλις το έκανε, ένα δεύτερο άτομο, μέτριου αναστήματος, που επίσης φορούσε μαύρα ρούχα και κουκούλα, είχε σακίδιο πλάτης έριξε στην τράπεζα μολότοφ. «Τι κάνετε ρε παιδιά; Έχει γυναίκες πάνω. Έχει κόσμο» καταθέτει ο μάρτυρας και ο ψηλός άνδρας του είπε: «βγάλτε τους όλους έξω».

Και συνεχίζει: «Με το που καταφέραμε να σβήσουμε τη φωτιά βλέπω ξαφνικά να σκάει μια δεύτερη μολότοφ. Είδα ότι την πέταξε άλλο νεαρό άτομο. Στο πρόσωπό του φορούσε μάσκα του σκι και μια μαύρη μάλλον μπλούζα για να καλύπτει τα χαρακτηριστικά του πρόσωπου του. Όταν με πλησίασε τον έπιασα από τον ώμο και του είπα: τι κάνετε ρε; Έχει κόσμο πάνω» και εκείνος μου απαντάει: «θα σας κάψουμε όλους».