ΕΛΛΑΔΑ

Πιο δύσκολη από ποτέ η κίνηση στην αγορά φέτος τα Χριστούγεννα

Πιο δύσκολη από ποτέ η κίνηση στην αγορά φέτος τα Χριστούγεννα

Τι και αν οι δρόμοι είναι γεμάτοι κόσμο; Φαίνεται πως ο κόσμος κατέβηκε λόγω του καλού καιρού και ότι οι περισσότεροι απλά προσπαθούν, με μια απλή βόλτα στα μαγαζιά, να μπουν έστω και λίγο στο εορταστικό κλίμα, καθώς η κρίση έχει χτυπήσει αλύπητα την ελληνική οικογένειακαι ο κόσμος δεν μπορεί να ψωνίσει όπως άλλες χρονιές.

Φωτορεπορτάζ: Γιώργος Διαμαντάκης

Κάθε χρόνο, από το 2008 οπότε ξεκίνησε η κρίση, οι καταναλωτές περιορίζονται ολοένα στα εντελώς απαραίτητα και ο τζίρος των καταστημάτων παρουσιάζει πτώση που αγγίζει και το 70%!

Το Newsbomb.gr καταγράφει με ρεπορτάζ του στην αγορά την κρίση και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας.

''Η κίνηση των εορτών δεν ήταν η αναμενόμενη, παρά ταύτα λόγω της καλοκαιρίας κυκλοφορεί κάποιος κόσμος'', λέει ένας έμπειρος καταστηματάρχης στην κάμερα του newsbomb.gr.

''Ωστόσο ο τζίρος έχει συρρικνωθεί, καθώς ο οικονομικός ιστός επλήγη οικονομικά'', συνεχίζει, εξηγώντας πως καθώς ο κόσμος δεν παίρνει το δώρο των Χριστουγέννων η κίνηση στην αγορά είναι μειωμένη, με τραγικά αποτελέσματα στην ελληνική αγορά και το εμπόριο, τη στιγμή που τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων αυξάνονται. ''Εάν οι κρατούντες δεν νουθετήσουν και δεν βοηθήσουν τις επιχειρήσεις θα υπάρξουν δράματα'', καταλήγει.

Ένας ακόμα καταστηματάρχης, σε ένα από τα πιο εμπορικά σημεία της Αθήνας, κάνει λόγο για ''παραμύθια περί ανόδου της αγοράς και καταστροφή της''. ''Κλείνουν συνέχεια μαγαζιά'', συνεχίζει, αναφέροντας την σημαντική πτώση των τιμών από τους καταστηματάρχες με την ελπίδα ''να έχουν τουλάχιστον να φάνε''.

Και άλλοι ιδιοκτήτες καταστημάτων επιβεβαιώνουν την κρίση στην αγορά.

Ο τζίρος των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για πολλές επιχειρήσεις είναι η τελευταία ευκαιρία να πάρουν μια ανάσα. Η περαιτέρω μείωσή του συνεπάγεται ασφαλώς με νέο κύμα λουκέτων αμέσως μετά, όπως δυστυχώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

ch3

''Δεν θα είναι το ίδιο με πέρσι και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι πολύ πιο λιτό'', λέει μια καταναλώτρια στην κάμερα του Newsbomb. ''Τα δώρα θα είναι δύσκολα ακόμα και στο παιδί μου'', συνεχίζει εκφράζοντας με τον πιο άμεσο τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια μέσα στην κρίση και τα οικονομικά μέτρα τα οποία βαραίνουν την τσέπη του Έλληνα και της Ελληνίδας σήμερα.

''Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα από πέρσι και από πρόπερσι'', συνεχίζει ένας άλλος καταναλωτής. ''Οι περικοπές έχουν γίνει στη μεσαία τάξη, σε αυτή που κινεί το εμπόριο'', μας λέει, εξηγώντας πως το ''τραπέζι θα είναι το μισό από άλλες χρονιές και ότι τα δώρα θα γίνουν πετσοκομμένα''.

''Φτωχικό το τραπέζι και από αγορές τίποτε'', δηλώνει ένας συνταξιούχος καταναλωτής.

ch6

''Δεν περισσεύουν τα λεφτά για δώρα δυστυχώς'', εξομολογείται ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, επιβεβαιώνοντας με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η μέση ελληνική οικογένεια έχει πληγεί βαθύτατα από την οικονομική κρίση και ο κόσμος δυστυχώς γίνεται ολοένα και πιο απαισιόδοξος για το μέλλον.

Δείτε τα βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Οι σύγχρονοι «Άθλιοι των Αθηνών»

Μέχρι τις 18:00 ανοιχτά τα μαγαζιά

Αντί για δώρο Χριστουγέννων δίνουν δωροεπιταγές και βενζίνη!