ΕΛΛΑΔΑ

Δύο εργάσιμες για να πληρώσουμε μαζεμένα φόρους και τέλη

Δύο εργάσιμες για να πληρώσουμε μαζεμένα φόρους και τέλη

Μέσα στις δυο επόμενες εργάσιμες μέρες οι Έλληνες πρέπει τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος αν δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με τα βαριά πρόστιμα της εφορίας.

Χαράτσι, οι δόσεις του ΦΑΠ, τα τέλη κυκλοφορίας και η δόση για το φόρο εισοδήματος, πρέπει να πληρωθούν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιανουαρίου.

Βαριά πρόστιμα και επιπλέον φόρος περιμένει όσους αμελήσουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μέσα στις επόμενες δυο εργάσιμες ημέρες που απομένουν, τους πέντε μαζεμένους φόρους που μας επιφυλάσσει το υπουργείο Οικονομικών.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο από τέλη και φόρο πολυτελείας υπολογίζεται ότι στις δύο εργάσιμες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα μπήκαν στα ταμεία του κράτους σχεδόν 500.000.000 ευρώ.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή μέχρι τη λήξη του έτους, αναμένεται να επικρατήσει το αδιαχώρητο ειδικά στις τράπεζες καθώς περισσότεροι από 1.500.000 πολίτες δεν έχουν ακόμη προμηθευτεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Παράλληλα όμως λόγω των μαζεμένων φόρων περίπου 80.000 ήταν οι πολίτες που πήγαν στις ΔΟΥ και κατέθεσαν τις πινακίδες προτιμώντας την ακινησία του αυτοκινήτου από το χαράτσι για να το κυκλοφορούν.

eforia

Εκτός από τα τέλη οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν:

1. Τον Φόρο Εισοδήματος: Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν τα νέα πρόστιμα, που προβλέπουν τόκο 8,75%, από την 1η Ιανουαρίου 2014. Αν καθυστερήσουν για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, θα πληρώσουν και πρόστιμο 10% επί του αρχικού κεφαλαίου.

2. Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας: Οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν την πέμπτη δόση του ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012 και την τρίτη δόση του ΦΑΠ του έτους 2013. Σημειώνεται ότι η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2014.

3. Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων: Για τους περισσότερους φορολογούμενους το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

4. Τον Φόρο Πολυτελείας: Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, τις πισίνες και τα αεροσκάφη θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ, με έκπτωση 1,5%, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014.
Για όσους επιλέξουν να μην πληρώσουν το υπουργείο Οικονομικών επιφυλάσσει ακόμη μια δυσάρεστη έκπληξη, τα ληξιπρόθεσμα επιβαρύνονται με πρόστιμα τα οποία δεν μειώθηκαν ούτε κατά το ελάχιστο και οι πολίτες κινδυνεύουν είτε να βγουν από τη ρύθμιση είτε να γίνει κατάσχεση σε καταθέσεις τους.

Κλειστές για το κοινό οι εφορίες στις 2 και 3 Ιανουαρίου
Αξίζει να σημειωσουμε, πώς κλειστές για το κοινό θα είναι την Πέμπτη και την Παρασκευή, 2 και 3 Ιανουαρίου, οι Εφορίες της χώρας και οι υπόλοιπες υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης.

Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι οι προθεσμίες εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών παρατείνονται, σύμφωνα με την ΠΟΛ 1101/2002, για τις επόμενες εργάσιμες ημέρες.

Επίσης, οι Εφορίες Α΄ και Β΄ Ηρακλείου θα λειτουργούν κανονικά έως τις 19 Ιανουαρίου, καθώς από τις 20 του ίδιου μηνός θα πάψουν να υφίστανται και θα λειτουργεί πλέον η ΔΟΥ Ηρακλείου.

Διαβάστε επίσης:

Η «φοροκαταιγίδα» της τελευταίας εβδομάδας του 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλη παγίδα με τις αποδείξεις - Τι να προσέξετε

Παράταση για την υποβολή περιοδικών δηλώσεων σε ασυνεπείς εργοδότες

Επιδρομή της εφορίας σε 600.000 καταθέσεις μικροοφειλετών