ΕΛΛΑΔΑ

Μίζες και μετά το 2005 ομολόγησε ο Π. Ευσταθίου

Μίζες και μετά το 2005 ομολόγησε ο Π. Ευσταθίου

Μίζες και μετά το 2005 μοίραζε ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας ATLAS Παναγιώτης Ευσταθίου προκειμένου να εξασφαλίσει την υπογραφή των συμβάσεων για το οπλικό σύστημα ASRAD και τα υποβρύχια.

Αυτό ομολόγησε ο ίδιος κατά την απολογία του στον ανακριτή για θέματα διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή.

Ανακριτής: Πότε έγιναν χρονικά οι πληρωμές που αναφέρετε στο υπόμνημά σας κατόπιν υπόδειξης της STN ATLAS για το πρόγραμμα των υποβρυχίων και του ASRAD.

Κατηγορούμενος: Αν θυμάμαι καλά, για τα υποβρύχια οι πληρωμές έγιναν το 2002-2003 και για το ASRAD το 2001.

Ανακριτής: Θυμάστε συνολικά τι χρήματα δόθηκαν για παράνομες πληρωμές για το πρόγραμμα των υποβρυχίων και για το ASRAD;

Κατηγορούμενος: Από το 2001 ως το 2005 δόθηκαν περίπου 3 εκατ. ευρώ και για τα δυο προγράμματα. Από το 2005 και μετά, συνολικά 5 εκατ. ευρώ και για τα δυο.

Σε ερώτηση του ανακριτή για ποιον λόγο το Δεκέμβριο του 2005 είχε συνάντηση ο πρόεδρος RHEINMETAL AG με τον τότε υπουργό Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, ο κατηγορούμενος απάντησε: "Αυτός ήθελε να κάνει μια εθιμοτυπική επίσκεψη στον τότε υπουργό, ο οποίος ήταν ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος. Από ότι θυμάμαι, η επίσκεψη περιορίστηκε σε εθιμοτυπικά θέματα"

EF43-59406546

Πάντως ο κατηγορούμενος δήλωσε απολύτως βέβαιος είναι ότι ο ίδιος δεν δωροδόκησε πολιτικούς.

Αναφερόμενος μάλιστα στους γερμανούς συνεργάτες υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι έβαζαν το δάχτυλο στο μέλι λέγοντας: "Ήταν σύνηθες οι Γερμανοί που έδιναν τις εντολές δωροδοκίας να ζητάνε επιστροφή των παράνομων χρημάτων και προς τους ίδιους."

Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος έπεσε σε αντιφάσεις και πολλές φορές αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τα χρήματα που αρχικά ισχυριζόταν ότι έδινε σε απόστρατους αξιωματικούς για παροχή υπηρεσιών, όπως μελέτες, ήταν τελικά μίζες.

Ο ανακριτής Γ. Μαλλής εκτός από τους δέκα νέους κατηγορούμενους που προέκυψαν μετά την απολογία Ευσταθίου, κάλεσε ως κατηγορουμένη και τη σύζυγο του πρώην εκπροσώπου της γερμανικής εταιρίας καθώς είχαν κοινούς λογαριασμούς από τους οποίους φέρεται να πέρασε μαύρο χρήμα. Η Ειρήνη Ευσταθίου κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκίες.

Διαβάστε επίσης:

Κουίζ...για τα «ποτάμια» της μίζας στα εξοπλιστικά!

Δέκα νέες κλήσεις για τα υποβρύχια!

Διευρύνονται οι έρευνες για τις μίζες