ΕΛΛΑΔΑ

Οι σπαραχτικές καταθέσεις των μεταναστών που γλίτωσαν

Οι σπαραχτικές καταθέσεις των μεταναστών που γλίτωσαν

Όλα όσα έγιναν την μοιραία μέρα βάσει των καταθέσεων που έδωσαν όσοι επέζησαν του ναυαγίου

Ανατριχιαστικές είναι οι καταθέσεις των μεταναστών που σώθηκαν από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, από το οποίο ακόμη αγνοούνται 11 άτομα μεταξύ αυτών και αρκετά παιδιά.

Όλοι οι μετανάστες αναφέρουν ότι ξεκίνησαν από τα Τουρκικά παράλια, με μια βάρκα ξύλινης κατασκευή, και με σχετικά καλές καιρικές συνθήκες. Ο δουλέμπορος έδωσε εντολή τα παιδιά και οι γυναίκες να κατέβουν στην καμπίνα της βάρκας. Μεσοπέλαγα η μηχανή της βάρκας σταμάτησε να λειτουργεί, ενώ ο καιρός είχε ήδη αγριέψει.

far2

«Χάλασε η βάρκα μας ήρθε σκάφος του λιμενικού και μας ρυμούλκησε με σκοινί», αναφέρει μια μαρτυρία.

Την ώρα που ο καιρός είχε χαλάσει αρκετά το σκάφος του λιμενικού ξεκίνησε την ρυμούλκηση. «μας ρυμουλκούσαν πίσω τους, έσπασε το σκοινί και μας πέταξαν ένα άλλο, έμπαιναν νερά στη βάρκα γιατί είχε κύμα», λένε οι μετανάστες.

Όταν ο καιρός πλέον είχε χαλάσει πολύ και κάτω υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, δυο εκ των μεταναστών βρέθηκαν στο νερό. Όπως αναφέρουν όλοι οι μετανάστες, όσοι βρίσκονταν πάνω στη βάρκα, έτρεξαν στη μια πλευρά για να σώσουν όσους είχαν πέσει στη θάλασσα.

«Ξαφνικά δύο έπεσαν στη θάλασσα και τρέξαμε όλοι από τη μία πλευρά του σκάφους να δούμε τι έγινε», αναφέρουν.

far3

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι λιμενικοί τους φώναζαν να παραμείνουν στις θέσεις τους. Αυτό δεν έγινε με συνέπεια η βάρκα που ήδη είχε γεμίσει νερό από τα κύματα να αναποδογυρίσει και να πέσουν όλοι στην θάλασσα. Στην βάρκα υπήρχαν μόνο δύο σωσίβια, ενώ κανείς δεν ήξερε κολύμπι.

«Μας φώναζαν να κάτσουμε κάτω αλλά δεν ακούσαμε και η βάρκα αναποδογύρισε. Μάζεψαν όσους πρόλαβαν» λένε.

Το σκάφος βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά παίρνοντας μαζί της όσους βρίσκονταν κλεισμένοι στην καμπίνα, δηλαδή 13 άτομα, παιδιά και γυναίκες.

«Έχω χάσει την μητέρα μου 35 ετών, αδερφή 13 ετών, αδερφό 11 ετών και αδερφό 9 χρονών», λέει ένα παιδί που σώθηκε, ενώ ένας άλλος άνδρας αναφέρει: «έχασα τη γυναίκα μου και το γιο μου».

far4

«Ο σύνδεσμός μας από το κύκλωμα μας είχε πει να βάλουμε φωτιά στη βάρκα πριν φτάσουμε στην Ελλάδα», καταθέτει ο σύνδεσμος του Τούρκου δουλέμπορου που οδηγούσε τη βάρκα.

Το λιμενικό από την πλευρά του ως απάντηση στις κατηγορίες για το πώς έγινε η ρυμούλκηση προς τα τουρκικά παράλια και όχι προς τα ελληνικά, έδωσε στη δημοσιότητα τον ψηφιακό χάρτη με τα στίγματα του σκάφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Διαβάστε επίσης:

Παπαδημούλης: Θα ζητήσω έρευνα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

ΕΣΠ: Να βρεθούν οι υπαίτιοι της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι

Στους πρόσφυγες ρίχνει το φταίξιμο για τον πνιγμό τους ο Βαρβιτσιώτης

Ο ΟΗΕ ζητά έρευνα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Επείγουσα έρευνα για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Διεθνής Αμνηστία: Διεξοδική έρευνα για τους θανάτους στο Φαρμακονήσι

Φαρμακονήσι: Το Λιμενικό διαψεύδει τις καταγγελίες των λαθρομεταναστών