ΕΛΛΑΔΑ

Αγωνία στην Κεφαλονιά: Στους δρόμους οι κάτοικοι

Αγωνία στην Κεφαλονιά: Στους δρόμους οι κάτοικοι

600 κτίρια κρίνονται κατεδαφιστέα - Σε σκηνές, πλοία και αυτοκίνητα οι Κεφαλονίτες.


Δύσκολες παραμένουν οι ώρες για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς καθώς εκτός από τους συνεχείς σεισμούς έχουν να αντιμετωπίσουν και όσους διαδίδουν επικίνδυνες φήμες ότι επίκειται μεγάλη σεισμική δόνηση και πρέπει να εκκενωθεί το Ληξούρι.

Συνέπεια του παραπάνω ήταν η Γενική Προστασία Πολιτικής Προστασίας να εκδώσει άμεσα ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «ανυπόστατες φήμες».

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με αφορμή ανυπόστατες φήμες για εντολή εκκένωσης της περιοχής του Ληξουρίου, σας γνωρίζουμε ότι η γ.γ. Πολιτική Προστασίας ουδέποτε εξέδωσε τέτοια ανακοίνωση».

se4

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι κάτοικοι της περιοχής, κάποιοι εμφανίστηκαν ως αστυνομικοί καιτους κάλεσαν να εγκαταλείψουν την πόλη επειδή επίκειται νέος μεγάλος σεισμός.

Μάλιστα υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι οι άγνωστοι που διέσπειραν τις φήμες χρησιμοποίησαν μέχρι και ντουντούκες.
Η εισαγγελική έρευνα έχει ως στόχο να διερευνηθεί αν οι καταγγελίες ευσταθούν.

818 ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ ΤΑΡΑΚΟΥΝΟΥΝ ΤΟ ΝΗΣΙ

Μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό των 5,8 ρίχτερ που συγκλόνισε την Κεφαλονιά, μέχρι και σήμερα ακολούθησαν 818 μετασεισμοί γεγονός που αποδεικνύει ότι το νησί χορεύει στους ρυθμούς του εγκέλαδου.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και αποδεικνύουν την τεράστια σεισμική δραστηριότητα που εντοπίζεται στην Κεφαλονιά μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό των 5,8 ρίχτερ που έγινε στις 15:55 το μεσημέρι της 26ης Ιανουαρίου που συγκλόνισε το νησί.

Δείτε τη σεισμική ακολουθία στον χάρτη του γεωδυναμικού ινστιτούτου.

χαρτης σεισμικοτητας

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Η ομάδα των ΟΥΚ που έφτασε τα ξημερώματα στο νησί με το δεύτερο C-130 ολοκλήρωσε τους ελέγχους στο βυθό του Αργοστολίου και έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να δέσουν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού «Χίος» και «Προμηθεύς» που μεταφέρουν βοήθεια.

Στο Ληξούρι βρίσκονται ήδη οι 160 σκηνές που μεταφέρθηκαν με το C-130. Επιπλέον, 120 σκηνές μεταφέρθηκαν με άλλο C-130 που έφθασε στο νησί στις 9:55 το πρωί, ενώ ένα τρίτο C-130 βρίσκεται σε διαδικασία φόρτωσης διαφόρων υλικών από υπηρεσίες και αναμένεται στο νησί μετά το μεσημέρι.

Οι κάτοικοι του νησιού περνούν τις νύχτες σε αυτοκίνητα, πλοία, γήπεδα και λεωφορεία των ΚΤΕΛ.Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν αντίξοες, με τη θερμοκρασία τις βραδινές ώρες να πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου ενώ οι δυνατοί άνεμοι και οι συνεχείς βροχοπτώσεις δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Το κράτος θα πληρώσει για δυο χρόνια το ενοίκιο των πληγέντων

9303ed4ee67174287307f4afd10a98f2 XL

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν,ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Διαβάστε επίσης:

Σε αντίσκηνα και λεωφορεία οι σεισμόπληκτοι της Κεφαλονιάς

Επί ποδός για να αντιμετωπισθούν οι «πληγές» στην Κεφαλονιά

Ληξούρι: Διοικητής νοσοκομείου στο newsbomb: Yπό έλεγχο η κατάσταση

Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες από το νέο σεισμό στην Κεφαλονιά

Τα σχόλια των χρηστών στο Facebook για τον σεισμό στην Κεφαλονιά

Επίσκεψη κλιμακίου της ΔΗΜΑΡ στην Κεφαλονιά

Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Νέο βίντεο από τον σημερινό σεισμό στη Κεφαλονιά

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ μεταβαίνει στην Κεφαλονιά

Κεφαλονιά: Κλειστά μέχρι την Τετάρτη τα σχολεία

Δύο πλοία του Ναυτικού στην Κεφαλλονιά

Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Κεφαλονιά: Δέκα τραυματίες από τον σεισμό

Κεφαλονιά: Από τον ίδιο εστιακό χώρο, ο νέος σεισμός 5,7 Ρίχτερ

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε σεισμό 7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά»

Κεφαλονιά: Βίντεο από τη στιγμή του νέου σεισμού