ΕΛΛΑΔΑ

Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Ο Εγκέλαδος ξαναχτύπησε στην Κεφαλονιά. Η ισχυρότατη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 05:08 τα ξημερώματα και είχε επίκεντρο βορειοδυτικά του Αργοστολίου. Το μέγεθός της εκτιμάται στα 5,7 Ρίχτερ από το ινστιτούτο της Αθήνας και στα 6,1 από το ευρωμεσογειακό.

Είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητή σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και μέχρι το Βόλο, το Ναύπλιο, ακόμα και την Αθήνα.

Το εστιακό βάθος της δόνησης εντοπίζεται στα 10χλμ.

Δέκα πολίτες τραυματίστηκαν από πτώση αντικειμένων, ενώ στο νοσοκομείο έπεσε τοίχος, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την παροχή πρώτων βοηθειών.

gfhghjjj

Να σημειωθεί ότι αρχικά το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) είχε δώσει τον σεισμό στα 6,4 Ρίχτερ.

Πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις καταγράφονται σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού, και στο δρόμο Ληξουρίου - Αργοστολίου, καθώς και ζημιές στο λιμάνι στο Ληξούρι.

Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς έχουν βγει στους δρόμους στις περισσότερες πόλεις και χωριά του νησιού, καθώς και στο βόρειο τμήμα της Ζακύνθου.

Στην πόλη του Ληξουρίου φαίνεται προς το παρόν ότι εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές που προκάλεσε ο νέος ισχυρός σεισμός. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια ενώ κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Επίσης σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πόλη δεν έχει νερό και ρεύμα.

"Δεν είναι ο ίδιος σεισμός με τον προηγούμενο", δήλωσε ο γεωλόγος και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σε τηλεοπτικό σταθμό. "Πρώτη φορά βίωσα τέτοιο σεισμό στο νησί. Το ξενοδοχείο, που διέμενα, κόντεψε να καταρρεύσει", πρόσθεσε.

KAMPANARIO

Παπαζάχος: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε σεισμό 7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά»

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού ακόμη και 7 Ρίχτερ», τόνισε σε πρωινή εκπομπή ο Ομότιμος Καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος.

Ο γνωστός σεισμολόγος υποστήριξε, βάσει ερευνών που έχει πραγματοποιήσει, ότι το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει το μέγιστο σεισμό των 7 Ρίχτερ και επεσήμανε ότι το σημαντικό είναι να προστατευτούν οι πολίτες, να συνεχιστούν τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία για να μη θρηνήσουμε θύματα. «Χρειάζονται μέτρα για καιρό. Το σημαντικό είναι οι ανθρώπινες ζωές, δεν πρέπει να θρηνήσουμε θύματα», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το αν οι επιστήμονες είχαν στο μικροσκόπιο των ερευνών την περιοχή, υποστήριξε ότι: «Υπήρξαν σημάδια ότι θα γίνει σεισμός στην περιοχή. Ο ισχυρός σεισμός ήταν αναμενόμενος».

Τσελέντης: Φυσιολογική εξέλιξη

Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης υπέστη ζημιές η προβλήτα του λιμανιού στην πόλη του Ληξουρίου. Πάντως ο κ Τσελέντης είπε ότι ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και μετά από το σημερινό φαινόμενο ο ίδιος αισθάνεται πιο ήσυχος.

sxoleia

Κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Κεφαλονιά, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο αντιδήμαρχος του νησιού Ευάγγελος Κεκκάτος.

Όπως ανέφερε κ. Κεκκάτος, θα γίνουν επανέλεγχοι σε όλα τα σχολεία από αρμόδιους μηχανικούς του Υπουργείου Παιδείας, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσει στο νησί ο υπουργός Παιδείας.

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στο νησί

Κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Πάτρα, με προορισμό την Κεφαλονιά.

Επικεφαλής του κλιμακίου είναι ο διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ, ενώ οι πυροσβέστες μεταφέρουν με οχήματα ειδικό εξοπλισμό, καθώς και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Έντονη σεισμική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο

Κεφαλονιά: Δέκα τραυματίες από τον σεισμό

Κεφαλονιά: Από τον ίδιο εστιακό χώρο, ο νέος σεισμός 5,7 Ρίχτερ

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε σεισμό 7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά»

Κεφαλονιά: Βίντεο από τη στιγμή του νέου σεισμού