ΕΛΛΑΔΑ

Έντονη σεισμική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο

Έντονη σεισμική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο

Στο «χορό» των Ρίχτερ βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα.

Μετά τον ισχυρό σεισμό που έζησαν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, έρχεται σήμερα να προστεθεί και ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Αταλάντη. Αν και οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ωστόσο οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς είναι ιδιαίτεροι ανήσυχοι, καθώς η μετασεισμική δραστηριότητα δεν λέει να σταματήσει. Στη Φθιώτιδα, το ρήγμα της Αταλάντης που «ξύπνησε» σήμερα το πρωί, αναστάτωσε τους κατοίκους και έφερε στη μνήμη τους μεγάλους σεισμούς του 1894.

9a4f16a76f0fe12bbc58b952e9f03cdb XL

Ρίχτερ στο Ιόνιο

Το νησί της Κεφαλονιάς χορεύει εδώ και μια εβδομάδα στον «χορό» των Ρίχτερ. Την περασμένη Κυριακή ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15.55 έπιασε απροετοίμαστους τους Κεφαλλονίτες και προκάλεσε πολλές υλικές ζημιές σε σπίτια και δρόμους. Μετά τον κύριο σεισμό, ακολούθησαν εκατοντάδες μετασεισμοί, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού να ζουν με το φόβο ενός ακόμα μεγάλου σεισμού.

Συγκεκριμένα, μετά την ισχυρή δόνηση των 5,8 βαθμών που σημειώθηκε την Κυριακή, οι μετασεισμοί έχουν ξεπεράσει τους 250 και έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 25 δονήσεις ισχυρότερες των 4 βαθμών και περισσότερες από 130 με μέγεθος μεγαλύτερο των 3 βαθμών.

622137 kefalonia-seismos-5701

Οι μετασεισμοί στην Κεφαλονιά είναι καθημερινό φαινόμενο, γεγονός που δεν αφήνει τους κατοίκους του νησιού να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ακόμα και αν αυτά δεν έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Οι κάτοικοι του νησιού δεν έχουν ηρεμήσει στιγμή και δεν μπορούν να κλείσουν μάτι. Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κεφαλονιά, οι κάτοικοι ξέσπασαν και ζήτησαν άμεση βοήθεια και λύση στα προβλήματα τους.

Μάλιστα, σήμερα το απόγευμα σημειώθηκε νέος μετασεισμός της τάξεως των 4,6 Ρίχτερ, που σκόρπισε και πάλι τον πανικό.

murtws seismos

Τι λένε οι επιστήμονες;

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι σεισμός της Κυριακής στην Κεφαλονιά ήταν ο κύριος σεισμός, δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος προσέθεσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες και θα περιλαμβάνει και αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς.

Και ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, που επισκέφτηκε την Κεφαλονιά δήλωσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι μακρά και αρκετά πλούσια, αλλά δεν θα καταγραφούν μεγάλα μεγέθη σεισμών. «Δεν θα ξεπεράσουν οι δονήσεις τα 5,4 Ρίχτερ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ξύπνησε» το ρήγμα της Αταλάντης

Ο Εγκέλαδος «ξύπνησε» την Αταλάντη σήμερα το πρωί, καθώς στις 10.14 ταρακουνήθηκε όλη η περιοχή, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η σεισμική δόνηση ήταν 4,5 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί και εκτιμούν ότι ο σεισμός που ταρακούνησε το πρωί και την Αθήνα είναι μετασεισμός των δονήσεων του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, που σημειώθηκαν στην περιοχή.

2013604 seismos

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος πρόκειται για έναν καθυστερημένο μετασεισμό των δύο δονήσεων που σημειώθηκαν στις 7 Αυγούστου με μέγεθος 5,1 Ρίχτερ και στις 16 Σεπτεμβρίου με μέγεθος 4,8 Ρίχτερ.

Οι επιστήμονες σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να παρακολουθούν το φαινόμενο εκτιμώντας ότι δεν προκύπτει ενεργοποίηση του ρήγματος της Αταλάντης.

Διαβάστε επίσης:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κεφαλονιά

Τσελέντης: «Θα υπάρξει και νέος μεγάλος μετασεισμός» (vid)

Σεισμός αισθητός στην Αττική