ΕΛΛΑΔΑ

Παιδική πορνογραφία: Ποινές κάθειρξης και πρόστιμα έως 3 εκατ. ευρώ

Παιδική πορνογραφία: Ποινές κάθειρξης και πρόστιμα έως 3 εκατ. ευρώ

Με αυστηρές ποινές κάθειρξης αλλά και πρόστιμα που μπορούν φθάσουν μέχρι και τα 3 εκατομμύρια ευρώ επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να καταπολεμήσει την παιδική πορνογραφία και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία στα Ευρωπαϊκή δεδομένα και συγκεκριμένα στην Οδηγία 2011/93/ΕΕ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών.

Ειδικότερα για πρώτη φορά προβλέπεται η φραγή και απενεργοποίηση ιστοσελίδας που περιέχει πορνογραφικό υλικό, απαγορεύεται η άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του δράστη, μέχρι και 5 χρόνια, εφόσον αυτή περιλαμβάνει τακτικές επαφές με ανηλίκους, ενώ αν ο δράστης είναι μέλος νομικού προσώπου - αν π.χ. εργάζεται σε κατασκήνωση ή γυμναστική ακαδημία - τότε επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο μέχρι 3.000.000 ευρώ στο νομικό πρόσωπο, αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας και κόβονται μαχαίρι τυχόν επιδοτήσεις.

paid29128312312312

Αν τα θύματα είναι αλλοδαποί τότε παίρνουν αυτομάτως άδεια παραμονής μέχρι να αποφασίσει αμετάκλητα η δικαιοσύνη για τις πράξεις που κατήγγειλαν, ενώ για πρώτη φορά συστήνεται αρχή η οποία θα αποφασίζει για την αποζημίωση των θυμάτων εγκλημάτων σεξουαλικής βίας.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται ενιαία το θέμα εφαρμογής των ελληνικών ποινικών νόμων στις σύγχρονες μορφές εγκληματικότητας, οι οποίες χρησιμοποιούν την τεχνολογία των πληροφοριών και των επικοινωνιών, όπως είναι το Διαδίκτυο, η οθόνη του κινητού τηλεφώνου, κλπ., ως μέσο τέλεσης αξιοποίνων πράξεων.

Αναλυτικότερα, επέρχονται τροποποιήσεις σε διάφορες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν ότι:

- Όποιος εξωθεί ή παρασύρει ανήλικο να γίνει μάρτυρας συνουσίας ή άλλης γενετήσιας πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους, ακόμα κι αν ο ανήλικος δεν συμμετέχει σε αυτές, ενώ με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών τιμωρείται όταν ο ανήλικος γίνεται μάρτυρας γενετήσιας κακοποίησης.

- Όποιος με πρόθεση παράγει, προσφέρει, πωλεί ή με οποιονδήποτε τρόπο διαθέτει, διανέμει, διαβιβάζει, αγοράζει, προμηθεύεται ή κατέχει υλικό παιδικής
πορνογραφίας ή διαδίδει πληροφορίες μέσω της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή 50.000 – 300.000 ευρώ.

paidi348273123121

- Υλικό παιδικής πορνογραφίας, συνιστά η αναπαράσταση ή η πραγματική ή εικονική αποτύπωση, σε ηλεκτρονικό ή άλλο υλικό φορέα, των γεννητικών οργάνων ή του σώματος εν γένει του ανηλίκου, κατά τρόπο που προδήλως προκαλεί γενετήσια διέγερση, καθώς και της πραγματικής ή εικονικής ασελγούς πράξης που διενεργείται από ή με ανήλικο.

- Όποιος εν γνώσει, έχοντας καταβάλλει σχετικό αντίτιμο ή ενεργώντας κατά συνήθεια, αποκτά πρόσβαση σε υλικό παιδικής πορνογραφίας μέσω της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους.

- Όποιος εν γνώσει, έχοντας καταβάλλει σχετικό αντίτιμο, παρακολουθεί πορνογραφική παράσταση στην οποία συμμετέχουν ανήλικοι τιμωρείται στις με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών.

-Όποιος με πρόθεση, μέσω της τεχνολογίας, προτείνει σε ανήλικο που δεν συμπλήρωσε τα 15 έτη, να συναντήσει αυτόν ή τρίτον, με σκοπό τη διάπραξη σε βάρος του αδικημάτων, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή 50.000 έως 200.000 ευρώ.

-Όποιος εξωθεί ή παρασύρει ανήλικο προκειμένου να συμμετέχει σε πορνογραφικές παραστάσεις ή διοργανώνει αυτές, τιμωρείται ως εξής:

α) αν ο ανήλικος δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον 10
ετών,

β) αν ο ανήλικος συμπλήρωσε τα 12 αλλά όχι τα 14 έτη, με κάθειρξη μέχρι 10 ετών,

γ) αν ο ανήλικος συμπλήρωσε τα 14 και μέχρι τα15 έτη, με φυλάκιση τουλάχιστον 2ο ετών και

paid49234823942432

δ) αν ο ανήλικος συμπλήρωσε τα 15 έτη, με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους.

- Εάν αδικήματα σε βάρος ανηλίκου τελέστηκαν προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου, επιβάλλονται στο νομικό πρόσωπο με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, οι ακόλουθες κυρώσεις:

α) διοικητικό πρόστιμο από 20.000 έως 3.000.000 ευρώ,

β) ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του για χρονικό διάστημα από ένα μήνα έως δύο έτη ή απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας για το ίδιο χρονικό διάστημα,

γ) αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις, επιδοτήσεις, αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, προμήθειες, διαφημίσεις και διαγωνισμούς του Δημοσίου ή των νομικών προσώπων του Δημοσίου τομέα για το ίδιο διάστημα.