ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛ.ΑΣ.: Ο Μαζιώτης «επέστρεψε» στην ένοπλη δράση

ΕΛ.ΑΣ.: Ο Μαζιώτης «επέστρεψε» στην ένοπλη δράση

Ο εφιάλτης της βαριάς εγχώριας τρομοκρατίας επέστρεψε με τη βομβιστική επίθεση στην οδό Αμερικής, έξω από την τράπεζα Ελλάδος.

Ένα συμβολικό χτύπημα σε οικονομικό στόχο, με υψηλό επιχειρησιακό ρίσκο, αφού πραγματοποιήθηκε στην «καρδιά» της Αθήνας, ενώ οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν παγιδευμένο αυτοκίνητο με 75 κιλά εκρηκτικής ύλης!

Ήταν τόσο ισχυρή η έκρηξη που το καπό του αυτοκινήτου - βόμβα εκτινάχθηκε στην ταράτσα πενταώροφου κτιρίου, ενώ έσπασαν τζάμια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.

Στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός, αφού εκφράζονται φόβοι ότι εάν δεν σταλεί σύντομα προκήρυξη με ανάληψη ευθύνης, είναι πιθανόν να ακολουθήσει και δεύτερο χτύπημα. Κι αυτό το δεύτερο χτύπημα, όπως λένε οι αστυνομικοί, μπορεί να πραγματοποιηθεί με ρουκετοβόλο ή καλάσνικοφ, ενώ ο στόχος μπορεί αυτή τη φορά να είναι ανθρώπινος!

Ήδη μάλιστα έχουν δοθεί εντολές για αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε πιθανούς στόχους, αφού εκτός του Νίκου Μαζιώτη κυκλοφορούν ελεύθεροι, ο εκτελεστής της «17 Νοέμβρη» Χριστόδουλος Ξηρός και ο Κώστας Σακκάς...

ekrixi1

«Η επίθεση στην οδό Αμερικής έχει την "σφραγίδα" Μαζιώτη»

Η βομβιστική επίθεση στην οδό Αμερικής έχει τη «σφραγίδα» της ομάδας του Νίκου Μαζιώτη. Ο Μαζιώτης έχει την τεχνογνωσία για επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, αφού και το 2009 ο «Επαναστατικός Αγώνας» είχε «χτυπήσει» με αυτοκίνητα - βόμβες στο χρηματιστήριο, αλλά και στην απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στη Citibank στην Κηφισιά.

Εκτός όμως από τον τρόπο δράσης, υπάρχουν άλλα τρία στοιχεία που στρέφουν τις υποψίες στον Μαζιώτη: Η εκρηκτική ύλη ANFO που χρησιμοποιήθηκε, η επιλογή της μάρκας του αυτοκινήτου και η περιοχή που εκλάπη, αλλά και η επιλογή του οικονομικού στόχου, την ημέρα που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, αλλά και ένα 24ωρο πριν από την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Τα λόγια αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. «δείχνουν» γιατί οι αρχές έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα, ότι ο καταζητούμενος Νίκος Μαζιώτης και η ομάδα του σχεδίασαν και εκτέλεσαν την τρομοκρατική επίθεση στην οδό Αμερικής.

ekrixi2

Οι κάμερες κατέγραψαν κινήσεις, όχι τα πρόσωπα των τρομοκρατών

Οι τρομοκράτες γνώριζαν καλά ότι η περιοχή που θα «χτυπούσαν» είναι γεμάτη από κάμερες ασφαλείας. Γι αυτό είχαν φροντίσει ο οδηγός του παγιδευμένου αυτοκινήτου, ο οδηγός της μοτοσικλέτας με την οποία διέφυγαν, αλλά και η ομάδα υποστήριξης που σύμφωνα με μαρτυρία, επέβαινε και αυτή σε δεύτερη μοτοσικλέτα, να φορούν πιθανότατα κράνη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουν μεν καταγραφεί οι κινήσεις των τρομοκρατών από τις κάμερες, όχι όμως τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους τα οποία ήταν καλυμμένα.

Διαβάστε επίσης:

Θα «μιλήσουν» οι κάμερες για τον οδηγό του αυτοκινήτου-βόμβα

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: To newsbomb.gr στο σημείο της έκρηξης

Έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας: Τα σχόλια των χρηστών στο Twitter

Βίντεο–ντοκουμέντο: Η στιγμή της έκρηξης του παγιδευμένου αυτοκινήτου

Ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου οχήματος σε κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος

Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την έκρηξη στην Αθήνα

Έκρηξη βόμβας στην Αθήνα: Κλεμμένο το Ι.Χ. που εξερράγη

Έκρηξη στην Αθήνα: Διέφυγε με δίκυκλο ο δράστης