ΕΛΛΑΔΑ

Διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας οι πωλητές λαϊκών αγορών

Διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας οι πωλητές λαϊκών αγορών

Συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος πραγματοποιούν παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών, οι οποίοι ξεκίνησαν σήμερα επ' αόριστον απεργία, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά τον κλάδο τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών έχει καταγγείλει ότι το επίμαχο νομοσχέδιο κατατέθηκε προς ψήφιση χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, πως εξυπηρετεί στο έπακρο τα μεγάλα συμφέροντα και πως απειλεί με διάλυση 50.000 οικογένειες και τις λαϊκές αγορές.

Τι αλλάζει στο πλανόδιο εμπόριο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι πλανόδιοι έμποροι θα διαθέτουν άδεια τύπου Α' για προϊόντα γης και θάλασσας και τύπου Β΄ για διαρκή είδη.

Η άδεια Α' ισχύει για όλη την επικράτεια ενώ η Β΄ για τα όρια της περιφέρειας που την χορηγεί.

Η ΕΣΕΕ τη διαφωνία της με μία τέτοια προοπτική καθώς θα αποτελέσει αφορμή για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του πλανόδιου εμπορίου διαρκών προϊόντων σε όλη τη χώρα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι άδειες ισχύουν για μία 3ετία ενώ με το νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση θα είναι αόριστες.

Με το νέο νομοσχέδιο καταργείται η δέσμευση του περιφερειάρχη να έχει καθορίσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου τον συνολικό αριθμό των αδειών που θα χορηγηθούν για το επόμενο έτος. Ο περιφερειάρχης πλέον θα μπορεί να εκδίδει, όποτε θέλει, όσες άδειες αυτός επιθυμεί.

Τι αλλάζει στο στάσιμο εμπόριο

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι θέσεις στάσιμου εμπορίου πρέπει να απέχουν 100 μέτρα η μία από την άλλη σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και 50 μέτρα σε όλους τους άλλους δήμους.

Η διάταξη αυτή όμως καταργείται. Γι' αυτό το λόγο η ΕΣΕΕ ζητά τη διατήρησή της.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι άδειες ισχύουν για μία 3ετία ενώ με το νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση θα είναι αόριστες. Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ η διάρκεια της άδειας πρέπει να παραμείνει ώστε να ελέγχεται ότι οι υποθέσεις χορήγησης εξακολουθούν να συντρέχουν.

Με τον παρόντα νόμο προβλέπεται διαβούλευση φορέων της τοπικής κοινωνίας με το αρμόδιο Δημοτικό Συμβούλιο για το ανώτατο αριθμό αδειών που θα χορηγηθούν τον επόμενο χρόνο.

Η ΕΣΕΕ ζητά τη διατήρησή της. Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα πάντα στηρίζονται στις διαθέσεις του περιφερειάρχη. Δηλαδή αν θα εγκρίνει και πόσες κυριακάτικες αγορές για τον τόπο ευθύνης του.

Από το προτεινόμενο σχέδιο νόμου έχει αφαιρεθεί η πρόνοια της υφιστάμενης νομοθεσίας ότι δεν επιτρέπονται πωλήσεις στους χώρους των εκθέσεων .

Δείτε τις φωτογραφίες:

Διαβάστε επίσης:

Μαφιόζικη δολοφονία επιχειρηματία στην Αλεξανδρούπολη

Παραλίγο τραγωδία - Οδηγός τράκαρε σε βενζινάδικο (pic)

Χρυσούπολη Καβάλας: Με ανιχνευτές μετάλλων έψαχναν χρυσές λίρες

Πάτρα: Άστεγος διέρρηξε Ι.Χ. για να κοιμηθεί

Έκλεψαν 600 λίτρα πετρέλαιο από φορτηγό!