ΕΛΛΑΔΑ

Τραγικός ο απολογισμός του ναυαγίου στη Σάμο (pics)

Τραγικός ο απολογισμός του ναυαγίου στη Σάμο  (pics)

Συγκλονιστικές φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης – Παγίδα θανάτου η καμπίνα

Η απληστία των δουλεμπόρων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα όνειρα δεκάδων δυστυχισμένων ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο, στοιβάζοντας τους έναντι υπέρογκων -για τα δεδομένα- ποσών σε καρυδότσουφλα, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ενός αποτελεσματικού και εφαρμόσιμου πλαισίου για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης μετέτρεψαν για μία ακόμη φορά το Αιγαίο σε υδάτινο τάφο.

Το ναυάγιο, που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, 4,5 ναυτικά μίλια βόρεια της Σάμου στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, είναι η επανάληψη ενός έργου που παρότι έχει χιλιοπαιχτεί, τίποτα δεν μπορεί να διασφαλίσει το ότι δεν θα το ξαναδούμε να παίζεται...με θύματα και πάλι αθώες ψυχές που χάνονται σε ένα ταξίδι ελπίδας.

samos3

Μέχρι στιγμής από το σημείο του ναυαγίου έχουν ανασυρθεί 22 σοροί, ανάμεσα τους και 4 παιδιά.

Αρχικά εντοπίστηκαν δύο πτώματα γυναικών ένα από το κρουαζιερόπλοιο ΑΔΑΜΟΡΑ που περνούσε από την περιοχή και ένα από σκάφος του λιμενικού. Άμεσα σήμανε συναγερμός και στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης με τρία σκάφη του λιμενικού, ένα της FRONTEX, τρία αλιευτικά, ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα σκάφος του πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των 39 διασωθέντων στο σκάφος επέβαιναν 65 μετανάστες. Το σκάφος ρυμουλκήθηκε και έφτασε στη μία το μεσημέρι στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου, ανελκύθηκε από ειδικό γερανό στη στεριά και στη συνέχεια άνδρες του λιμεναρχείου και του συλλόγου αυτοδυτών Σάμου ανέσυραν 18 πτώματα από το αμπάρι του σκάφους.

Στο νοσοκομείο της Σάμου νοσηλεύονται τρεις άνδρες με υποθερμία ενώ το πρωί ένα παιδί διακομίσθηκε στην Αθήνα λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.

Οι μετανάστες ήταν από την Σομαλία και την Ερυθραία. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ως αιτία του ναυαγίου την πιθανή μετατόπιση βάρους με αποτέλεσμα το 12μετρο σκάφος να πάρει κλίση και να εισρεύσουν σε αυτό νερά καθώς και την υπερφόρτωση του σκάφους.

πηγή φωτογραφιών: intimenews.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών μεταναστών στη Σάμο

Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών ανοιχτά της Σάμου - Δυο νεκροί