ΕΛΛΑΔΑ

Οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ βγάζουν στη «σέντρα» τον Γεωργίου

Οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ βγάζουν στη «σέντρα» τον Γεωργίου

Τους έλεγε πως αν παραβιάσουν τους όρους κινδυνεύουν με πρόστιμα από 10.000 έως 200.000 ευρώ και απόλυση

Να «σπάσει» η σιωπή που τους επέβαλε «παρανόμως», όπως υποστηρίζουν, ο πρόεδρος της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου ζητούν από το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου οι υπάλληλοι της Αρχής.

Οι υπάλληλοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η ενέργεια του Α. Γεωργίου να τους απαγορεύσει την κατάθεση οποιουδήποτε στατιστικού ή άλλου στοιχείου που αφορά στην υπηρεσία τους, ακόμη και ενώπιον των δικαστηρίων, των ανακριτικών, αστυνομικών και άλλων αρχών. Δηλαδή, όπως λένε τους επιβάλει τη σιωπή για όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, αφήνοντας ουσιαστικά αιχμή για τη γνωστή υπόθεση της «αλλοίωσης» του ελλείμματος του 2009.

Μάλιστα με την επίμαχη «Δήλωση Τήρησης Στατιστικού Απορρήτου» δεσμεύει όλους τους εργαζομένους στην ΕΛΣΤΑΤ, καθώς προβλέπεται πως αν παραβιάσουν τους όρους κινδυνεύουν με πρόστιμα από 10.000 έως 200.000 ευρώ και απόλυση.

Οι εργαζόμενοι διερωτώνται μάλιστα πού αποσκοπεί η επαχθής αυτή υποχρέωση υπογραφής της επίμαχης δήλωσης από τη στιγμή που η τήρηση του απορρήτου και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων προβλέπεται ήδη από την ισχύουσα νομοθεσία.

Η υπόθεση συζητήθηκε σήμερα στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την πάρεδρο Χάιδω Ευαγγελίου.

Τι προβλέπει η επίμαχη δήλωση

Η τρισέλιδη «Δήλωση Τήρησης Στατιστικού Απορρήτου», μεταξύ άλλων, αναφέρει:

-Δεν θα χρησιμοποιήσω, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον αορίστως, απόρρητα ή και εμπιστευτικά στοιχεία για οποιονδήποτε άλλο σκοπό συμπεριλαμβανομένου οικονομικού ή άλλου οφέλους προσωπικού ή τρίτων, καθώς και οποιασδήποτε φύσης πολιτικού, συλλογικού ή διαφορετικά οριζόμενου σκοπού ή απόφασης παρά αποκλειστικά και μόνο για την προαγωγή στατιστικών στα πλαίσια της εργασίας μου στην ΕΛΣΤΑΤ. Η απαγόρευση αυτή χρησιμοποίησης των απορρήτων ή και εμπιστευτικών στοιχείων αφορά και στην επιβολή φόρων, δασμών, τελών και συναφών επιβαρύνσεων ή τη χρήση τους σε οποιοδήποτε διαδικασία ενώπιον φορολογικών, δικαστικών, αστυνομικών, στρατιωτικών ή άλλων διοικητικών αρχών.

-Με απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ επιβάλλεται πρόστιμο ύψους από 10.000 έως 200.000 ευρώ σε όποιον παραβιάζει το απόρρητο των στοιχείων ή/και το στατιστικό απόρρητο. Η υποτροπή συνιστά επιβαρυντική περίπτωση για την επιμέτρηση της διοικητικής κυρώσεως.

-Η παραβίαση του απορρήτου των στοιχείων ή και του στατιστικού απορρήτου συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος και δύναται να επισύρει την ποινή οριστικής απόλυσης.

-Κατά τη διάρκεια της απασχόλησής μου στην ΕΛΣΤΑΤ αλλά και μετά το πέρας αυτής, αορίστως, αναλαμβάνω ρητά και ανεπιφύλακτα την υποχρέωση να μην αποκαλύψω, συζητήσω, ανταλλάξω και μεταβιβάσω καθ’ οποιονδήποτε τρόπο σε (με) οποιοδήποτε μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο φυσικό ή νομικό ημεδαπό ή αλλοδαπό, ή ομάδα ατόμων, εντός ή εκτός της ΕΛΣΤΑΤ, κανένα απόρρητο ή/και εμπιστευτικό στοιχείο (ηλεκτρονικό ή μη, έγγραφο, αρχείο, στατιστικό μητρώο, βάση δεδομένων, ερωτηματολόγιο κ.λπ.) υπό οποιαδήποτε μορφή και να μην παραβιάσω το στατιστικό απόρρητο των στοιχείων.

Διαβάστε επίσης:

Πειθαρχική δίωξη σε βάρος της ανακρίτριας που χειρίστηκε την «ΕΛΣΤΑΤ»

Ανοίγει ο δρόμος για τη νομική κατάρριψη του μνημονίου

Αποκάλυψη της Ζ. Γεωργαντά για την ανακρίτρια της ΕΛΣΤΑΤ

Κυβέρνηση-δανειστές θέλουν τον Προβόπουλο, ως διοικητή, στην ΤτΕ

Υπόγεια χτυπήματα της τρόικας σε Στουρνάρα με όπλο τον Προβόπουλο

Με τους διαλόγους ΓΑΠ-Στρος Καν,Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλου τι γίνεται;

«Ψήφος εμπιστοσύνης» της Τρόικας στον Γ. Προβόπουλο

Λήγει η θητεία Προβόπουλου: Μια ενδιαφέρουσα εκλογή χωρίς κάλπες

Περίεργη εμπλοκή Α. Γεωργίου και ΕΛΣΤΑΤ