ΕΛΛΑΔΑ

Άρειος Πάγος: Δεν επαναπροσλαμβάνονται οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ (vid)

Άρειος Πάγος: Δεν επαναπροσλαμβάνονται οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ (vid)

Έχασαν τη μάχη στον Άρειο Πάγο οι 393 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών καθώς οι ανώτατοι δικαστές έκαναν τελικά δεκτή την αίτηση του υπουργείου που ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την επαναπρόσληψή τους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Ο Άρειος Πάγος δέχθηκε τους ισχυρισμούς του υπουργείου Οικονομικών και ανέστειλε την απόφαση δικαίωσης για τις καθαρίστριες μέχρι να συζητηθεί η κύρια προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) που έχει προσδιοριστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου 2014.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης οι νομικοί παραστάτες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αποτρέψουν την επαναπρόσληψη των 393 καθαριστριών αναφέρθηκαν στους λόγους «υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που υπαγορεύουν τον περιορισμό των υπηρετούντων στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα υπαλλήλων».

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι η επίμαχη πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση της δικαιοδοσίας του, καθώς αρμόδια για να επιλύσουν το ζήτημα των καθαριστριών είναι τα Διοικητικά και όχι τα Πολιτικά δικαστήρια. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι εσφαλμένα το Πρωτοδικείο ερμήνευσε την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών συνεπαγόταν αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης εργασίας τους και όχι τη θέση τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η κατάργηση των θέσεών τους έγινε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος. Σκοπός αυτού του μέτρου σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πιο σοβαρή οικονομική κρίση που γνωρίζει η χώρα μας. Επίσης, κατά τους ισχυρισμούς που διατύπωσαν οι νομικοί παραστάτες του Υπουργείου το Δημόσιο από το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ δεν κωλύεται να καταργεί οργανικές θέσεις υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν μονιμότητας. Πολύ περισσότερο μάλιστα τη στιγμή που στηρίζεται σε γενικά και αντικειμενικά κριτήρια.

Διαβάστε επίσης:

Σάλος με αστυνομικό που χτυπά απολυμένη καθαρίστρια-Διατάχθηκε ΕΔΕ (vid)