ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ένας… μανιταρένιος παράδεισος στο κέντρο

Θεσσαλονίκη: Ένας… μανιταρένιος παράδεισος στο κέντρο

«Μανιταροπωλείον και άλλα», ο μανιταρένιος παράδεισος των χορτοφάγων αλλά και των ψαγμένων γκουρμέ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μανιτάρια φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, μανιτάρια σε ζυμαρικά, σε σούπες, μανιτάρια σε λουκουμάκι, λικέρ και γλυκό του κουταλιού από μανιτάρια, τρούφες για τους πολύ εκλεκτικούς, μπύρες από μανιτάρι, πιτούλες με μανιτάρια, αλλά και μανιτάρια με αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τα μανιτάρια δεν είναι σαν τις άλλες τροφές. Είναι μια τροφή που σιγά-σιγά σε κερδίζει, σε βάζει στην αναζήτηση και άλλων ειδών, σε πάει από τα καλλιεργημένα στα άγρια, από τα πιο γλυκά στα πικάντικα, μία τροφή που σου ανοίγει καινούργιους μαγειρικούς δρόμους, που σε κάνει φανατικό μανιταροφάγο, υποστηρίζει η τεχνολόγος- γεωπόνος Κωνσταντίνα Κουρούπη, υπογραμμίζοντας τις θρεπτικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Όμως το «Μανιταροπωλείον», δεν είναι μόνο άποψη και πρόταση διατροφική, είναι και επιχείρηση, μία επιχείρηση που στήθηκε από δύο φίλους, τον διαφημιστή Παναγιώτη Κολοκυθά και τον τεχνικό ιατρικών μηχανημάτων Ηλία Μπίτουλη, που είχαν μέντορα των Φώτη Παρασκευαΐδη, μανιώδη μανιταροσυλλέκτη και δημιουργό της «ΜΑΝΙΤΑΡΟπροϊόντα Γρεβενών».

«Η ελληνική ύπαιθρος είναι πλουσιότατη σε μανιτάρια, αλλά αυτή η εξαιρετική τροφή δεν είχε, μέχρι σχετικά πρόσφατα, θέση στο τραπέζι των περισσοτέρων Ελλήνων. Τα μανιτάρια, στις περισσότερες περιοχές, μάθαμε να τα τρώμε όταν η ελληνική κουζίνα δέχθηκε ξένες, δυτικοευρωπαϊκές επιρροές. Αλλά, όπως βλέπετε», τονίζει η κ. Κουρούπη «εκτός από τα γνωστά πια σε όλους 'κουμπάκια', τα άσπρα champinon, υπάρχουν πάμπολλα ελληνικά μανιτάρια».

Στο Μανιταροπωλείον, όλα τα προϊόντα είναι ελληνικά και το 90% από ό,τι βρίσκεται στα ράφια και τα ψυγεία του καταστήματος, είναι είτε μανιτάρια είτε τρόφιμα από ή με μανιτάρια. Ενδεικτικά: βωλίτες ή βασιλομανίταρα, κανθαρέλες, ζαρκαδίσιο, marasinus oreades, μαρτούλια, τρούφες, το αντικαρκινικό γανόδερμα (ganoderma lucidum) σε μορφή πούδρας, ακόμη και τα ιαπωνικά shiitake και maitake, γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, που όμως καλλιεργούνται και στην Ελλάδα - συνολικά τουλάχιστον 12-13 διαφορετικά είδη μανιταριών.

Γεγονός είναι πως τα μανιτάρια δεν ανήκουν στις φθηνές τροφές, αλλά επίσης γεγονός είναι πως τα 25 γραμμάρια αποξηραμένων μανιταριών, όταν μουσκέψουν στο νερό, δεκαπλασιάζεται το βάρος τους και μειώνεται σημαντικά το κόστος κατανάλωσής τους.

Το Μανιταροπωλείον, που έχει αποκτήσει καλούς φίλους χορτοφάγους, στους δύο μήνες που λειτουργεί, μαζί με τα προϊόντα μανιταριών που φέρνει κυρίως από Γρεβενά, αλλά και από τη Δίρφυ στην Εύβοια και τη Δρυάδα στη Βέροια, εμπορεύεται και ορισμένα ακόμη ποιοτικά προϊόντα, όπως μέλι, χυμό ροδιού, πάστες ελιάς, συγκεκριμένα κρασιά.

Το Μανιταροπωλείον, χωρίς να ξεφεύγει από το σκοπό του, που είναι η προώθηση των ελληνικών μανιταριών, δεν διστάζει να κάνει και άλλες ποιοτικές προτάσεις στον απαιτητικό καταναλωτή.

Voria.gr

Διαβάστε επίσης: Eλεύθεροι αφέθηκαν και οι εννιά κάτοικοι των Σκουριών!