ΕΛΛΑΔΑ

Προνοιακά επιδόματα: Τέλος με εντολή της τρόικα

Προνοιακά επιδόματα: Τέλος με εντολή της τρόικα

Ζήστε με 400 ευρώ - Προνοιακά Επιδόματα τέλος με εντολή της τρόικα - Πρωτοφανής υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης.Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τέρμα στα επιδόματα λένε οι δανειστές – Εφαρμόζουν την λογική του δόγματος «Ας φάνε παντεσπάνι».

Η κατρακύλα των δανειστών και της κυβέρνησης δεν έχει τέλος. Τα νεότερα από τις τελευταίες συσκέψεις των τροικανών με το υπουργείο Εργασίας είναι άκρως απογοητευτικά. Οι δανειστές ζητούν επιτακτικά να καταργηθούν όλα τα επιδόματα για τις άνεργες και τις άπορες οικογένειες και να δοθεί σε όλους ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των 400 ευρώ!

Ζητούν δηλαδή από μια τετραμελή οικογένεια που δεν έχει άλλα εισοδήματα και βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης να ζήσει με 400 ευρώ το μήνα, κι όποιος αντέξει. Αυτό που εξοργίζει περισσότερο από όλα είναι η πρωτοφανής ανεκτικότητα και υποχωρητικότητα που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση και οι υπουργοί.

Χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97,8 αποκάλυψε ότι το μέτρο του εγγυημένου εισοδήματος θα εφαρμοστεί πανελλαδικά από τον Ιανουάριο του 2015.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, για μία τετραμελή οικογένεια το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα υπολογίζεται στα 400 ευρώ συμπεριλαμβανομένων όλων των επιδομάτων, ενώ θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. «Θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης αυτών που βιώνουν την ακραία φτώχεια με οικονομική ενίσχυση, πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και αγαθά και προσπάθεια για ένταξη ή επανένταξη στην εργασία. Αυτά τα τρία θα είναι το εγγυημένο εισόδημα», είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Μάλιστα ο κ. Κεγκέρογλου στις δηλώσεις του αποκάλυψε και ποιο είναι το ακραίο όριο φτώχειας όπως προφανώς το αποφάσισε ο ίδιος σε αγαστή σύμπνοια με τους δανειστές:

«Να δούμε τώρα ποιο είναι το ορισμένο ύψος της ακραίας φτώχειας. Εξαρτάται από τον αριθμό μελών μίας οικογένειας ή αν είσαι μόνος. Έτσι, για μία 4μελή οικογένεια θα είναι περίπου 400 ευρώ τον μήνα. Αν λοιπόν αυτός λαμβάνει 200 ευρώ από κάποιο άλλο - και μιλάμε για πραγματικό εισόδημα και όχι για τεκμαρτά- ή αν εργάστηκε και αναλογεί το μήνα 200 ευρώ, τότε το υπόλοιπο θα είναι άλλα 200 ευρώ».

Επι της ουσίας ο υφυπουργός κ. Κεγκέρογλου μαζί με τους συναδέλφους του συναρμόδιους υπουργούς που έχουν απολαβές πάνω από 5.000 ευρώ το μήνα καθαρά και μαζί με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών οι μισθοί των οποίων ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ το μήνα, αποφάσισαν ότι οι ελληνικές οικογένειες μπορούν να ζήσουν με 400 ευρώ το μήνα!!!

Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εξετασθούν σε νέα συνάντηση της τρόικας με τον κ. Κεγκέρογλου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 14.00, στο υπουργείο Εργασίας.

Ουσιαστικά, στη συνάντηση με τον κ. Κεγκέρογλου θα συζητηθεί η συνολική αναδιάρθρωση των προνοιακών - κοινωνικών επιδομάτων. Ειδικά για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η τρόικα θα επιμείνει στην μόνιμη θέση της, όσοι το λαμβάνουν να μην εισπράττουν ταυτόχρονα και άλλες προνοιακές παροχές.
Η Τρόικα απαιτεί σε όσους τελικά χορηγηθεί το εν λόγω επίδομα, να αποκλειστούν από τυχόν χορήγηση των όποιων άλλων επιδομάτων. Πρακτικά, κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε απώλεια για παράδειγμα του οικογενειακού επιδόματος που χορηγεί ο ΟΓΑ, για να ληφθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Στόχος της τρόικας είναι να μην υπάρξει αύξηση του κονδυλίου που αξιοποιείται για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Άρα, επί της ουσίας επιδιώκει ότι παραπάνω δίνεται μέσω μιας κοινωνικής παροχής, να περικόπτεται το ανάλογο ποσό από μια άλλη.
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα περιλαμβάνει την κάλυψη των αναγκών για είδη διατροφής είδη ένδυσης και υπόδησης, ύδρευση, ηλεκτρισμό και άλλα καύσιμα, αγαθά και υπηρεσίες για συνήθη οικιακή συντήρηση, προσωπική φροντίδα και υγεία, υπηρεσίες μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, στέγαση με ενοίκιο ή και σε ιδιόκτητη κατοικία, για την οποία υπάρχει μη εξοφλημένο στεγαστικό δάνειο.
Όπως και να έχει πάντως έχει καθοριστεί τι θα περιλαμβάνει το εισοδηματικό όριο, που είναι επί της ουσίας εισοδήματα που προέρχονται από:


. Μισθωτές υπηρεσίες
. Αυτο-απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων των ελευθερίων επαγγελμάτων
. Γεωργικές δραστηριότητες
. Εμπορικές επιχειρήσεις
. Μισθώματα και άλλα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία
. Μερίσματα και κέρδη από κεφάλαια
. Έσοδα από τόκους
. Εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης
. Εισόδημα από προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης
. Εισόδημα από προγράμματα κοινωνικής βοήθειας
. Εισόδημα από τυχόν άλλα επιδόματα

Επίσης, έχει κατατεθεί η πρόταση να υπάρξει και περιουσιακό όριο, που θα είναι τα 80.000 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και θα φτάνει τα 150.000 ευρώ για οικογένεια. Ως περιουσιακά κριτήρια θεωρούνται ακίνητα που ανήκουν στους δικαιούχους, αυτοκίνητα, μετοχές και εισοδήματα από ενοίκια.

Στις επιπλέον παροχές που θα δοθούν στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η οποίες θα χορηγούνται παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας επιθυμεί να είναι το επίδομα θέρμανσης και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης είναι η δωρεάν φύλαξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς ή παιδικούς σταθμούς και το φθηνότερο ρεύμα στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Υπενθυμίζεται ότι η μνημονιακή δέσμευση θέλει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από 1.1.15 και μετά να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας, κάτι που μεταφράζεται σε πολύ υψηλότερο κονδύλι από τα 20.000.000 ευρώ που έχουν εκταμιευτεί για φέτος.