ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεία: 7 χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές–Βουβός ο πόνος στο μνημόσυνο

Ηλεία: 7 χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές–Βουβός ο πόνος στο μνημόσυνο

Επτά χρόνια μετά και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ηλεία – Όπως κάθε χρόνο, στο ετήσιο μνημόσυνο ήταν όλοι εκεί

Μπορεί οι μέρες και τα χρόνια να περνούν, όμως ο πόνος παραμένει ίδιος...

24 Αυγούστου 2007: Ο χρόνος στην Αρτέμιδα της Ζαχάρως σταματά... Απολογισμός 49 νεκροί... και πολλά ερωτήματα.

Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Ολυμπία, Καϊάφα, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σάμικο, Πλατιάνα, ο Δήμος Ζαχάρως, η Ανδρίτσαινα, η Κλινδία, το Μουζάκι, το Φανάρι και πλειάδα μικρότερων οικισμών επλήγησαν σφόδρα, ωστόσο, το μεγαλύτερο τίμημα πλήρωσε το χωριό Αρτέμιδα.

Εκεί, στις 24 Αυγούστου ο κλειστός από τις φλόγες και τις καταστροφές δρόμος εγκλωβίζει περίπου 25 ανθρώπους πεζούς ή με τα οχήματά τους και τους παρασέρνει σε έναν τραγικό θάνατο χαράσσοντας μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ελληνική ιστορία. Επικρατεί το απόλυτο χάος, άνθρωποι τρέχουν απεγνωσμένα για να γλιτώσουν από τις φλόγες, ωστόσο, οι προσπάθειές τους αποδεικνύονται μάταιες.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και χθες ήταν όλοι εκεί προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων. Ήταν όλοι εκεί για να τιμήσουν τη μάνα που χάθηκε στις φλόγες με τα τέσσερα παιδιά και τη γιαγιά τους, τους ηρωικούς πυροσβέστες, τον αγροφύλακα και δεκάδες συμπολίτες τους που ξεψύχησαν εκείνη την αποφράδα ημέρα.

Ένα, βουβό από τον πόνο και τις μνήμες, ανθρώπινο ποτάμι, πήρε το δρόμο για το ξωκλήσι που έχει χτιστεί ανάμεσα στους λόφους, εκεί που χάθηκε η οικογένεια Παρασκευόπουλου και γύρω τόσοι άλλοι που προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις φλόγες έτρεξαν πιστεύοντας ότι μπορούν να σωθούν. Μανάδες και αδέλφια μαυροφορεμένα, υποβασταζόμενα από συγγενείς...

Στη δέηση που έγινε εκεί καθώς και στο μοιραίο σημείο του δρόμου, όπου τα μνήματα και τα αναμμένα καντήλια προκαλούν ρίγη και στέκουν εκεί για να θυμίζουν τη φρίκη, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομος.

Η μοτοσυκλέτα του αγροφύλακα Γιάννη Σιορδίνη, στέκει ακόμα στο ίδιο σημείο, σκουριασμένη, έτσι όπως έμεινε μετά την φωτιά με λίγα λουλούδια στο τιμόνι που τοποθέτησαν συγγενείς και φίλοι.

Ο κόσμος στο ξωκλήσι που χτίστηκε στη μνήμη των μελών της οικογένειας Παρασκευόπουλου, της μάνας και των τεσσάρων παιδιών, ήταν αρκετός και αυτή τη φορά, ενώ οι συγγενείς άναβαν κεριά στην μνήμη των δικών τους.

Λίγο αργότερα παίρνουν τον δρόμο για την μοιραία στροφή της Αρτέμιδας, όπου δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Κάθε οικογένεια, έχει τη δική της ιστορία, τις δικές της μνήμες από εκείνην την τραγική μέρα του Αυγούστου. Κοινός παρανομαστής ο πόνος και η απώλεια που εφτά χρόνια μετά, δεν λέει να γλυκάνει. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, θα ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά προς την Αρτέμιδα για να συναντήσουν τις μορφές των αγαπημένων τους που στέκουν ολοζώντανες μέσα στις φλόγες...

Πηγή: ilialive.gr

Διαβάστε επίσης:

19.500 αναπληρωτές στα σχολεία–Στόχος να προσληφθούν μέχρι Σεπτέμβρη

Φεύγει ο Αύγουστος με βροχές και καταιγίδες–Δείτε τι καιρό θα κάνει σήμερα

Άστρος: Αρραβωνιαστικιά 39χρονου - «Τον μισούσαν οι γονείς του»

Σήμερα η απολογία των δύο 18χρονων για το διπλό φονικό στη Μάνη

Κρήτη: Τραγική αυλαία για τους Γάλλους - Νεκρός βρέθηκε και ο άνδρας