ΕΛΛΑΔΑ

Ψήφος εμπιστοσύνης εν μέσω πολύ δύσκολων συγκυριών για την κυβέρνηση

Ψήφος εμπιστοσύνης εν μέσω πολύ δύσκολων συγκυριών για την κυβέρνηση

Η αποτυχία της προσπάθειας να εξασφαλιστούν ανάσες για την κοινωνία στον νέο προϋπολογισμό μέσω χαλαρώματος της επιτήρησης από το Βερολίνο και την τρόικα, και η ανάγκη για να «κλείσουν» κάποια από τα πολλά εσωτερικά μέτωπα, οδήγησετους Σαμαρά και Βενιζέλο στην λύση της προσπάθειας ''αιφνιδιασμού'', με την εκ νέου επιβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Το αίτημα για τη ψήφο εμπιστοσύνη, που θα τεθεί σήμερα στη Βουλή, συμπίπτει με την ψήφιση του νέου, πολύ σφιχτού προϋπολογισμού που αναμένεται να έρθει στη Bουλή προς ψήφιση.

Οι υψηλές προσδοκίες που είχαν διαμορφωθεί από την ρητορική των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και μέσω διαρροών του φιλοκυβερνητικού Τύπου για επικείμενες σημαντικές ελαφρύνσεις, που θα εξασφάλιζε για τους πολίτες η κυβέρνηση μέσα από τον νέο προϋπολογισμό, διαψεύστηκαν τόσο μετά την αποτυχημένη συνάντηση στο Βερολίνο όσο και από τις πρώτες επαφές με την τρόικα, όπου διαφάνηκε η αρνητική διάθεση των εκπροσώπων των δανειστών για την χαλάρωση των μέτρων.

Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τη λήξη της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, να περιλαμβάνει πολύ μικρές φοροελαφρύνσεις και σαφώς κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που καλλιεργούνταν και με κυβερνητική ευθύνη όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι ρυθμίσεις για τα "κόκκινα δάνεια" θα είναι πάρα πολύ περιορισμένες και όχι ιδιαίτερης εμβέλειας για την ανάκαμψη του επιχειρηματικού κλίματος ενώ και το ζήτημα της επέκτασης των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τελικά δεν θα έχει την χαλάρωση που θα φέρει "μετρήσιμο" αποτέλεσμα στην κοινωνία.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι και στο θέμα των πλειστηριασμών για τα ακίνητα "περνάει" η γραμμή της τρόικα και όχι οι κυβερνητικοί ''πόθοι''.

Αυτή η διαμορφούμενη πραγματικότητα ενίσχυε την ανασφάλεια σε Σαμαρά – Βενιζέλο για πιθανά ατυχήματα σε επιμέρους σημεία του προϋπολογισμού και τελικά με πρωτοβουλία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκαν στην πολιτική ρελάνς της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης η οποία, ουσιαστικά, θα αποτελέσει και την επικύρωση του νέου σφιχτού προϋπολογισμού για τον οποίον το μόνο πολιτικό άλλοθι θα είναι η επίτευξη ακόμα μεγαλύτερου πλεονάσματος το 2015.

Ταυτόχρονα η ανανέωση, πριν την συζήτηση για τον προυπολογισμό και τις όποιες "διαφωνίες", της εμπιστοσύνης των βουλευτών στην κυβέρνηση, παρέχει και στους ίδιους το απαραίτητο ''κομματικό" άλλοθι, απέναντι στους ψηφοφόρους τους, για την έγκριση του σχεδίου νόμου που αφορά τον προυπολογισμό.

Πάντως πολλές είναι οι συζητήσεις και τα σενάρια για ενδεχόμενο ανασχηματισμό αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης. Όπως έχει ήδη γράψει το newsbomb.gr, o ανασηματισμός αναμένεται να είναι το δεύτερο τρικ της κυβέρνησης.

«Η συζήτηση που προκαλούν για να πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης θα αποδειχθεί φούσκα και κύκνειο άσμα τους. Εμείς λέμε ότι η ψήφος που ζητάνε από τους ίδιους τους βουλευτές τους δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης, είναι ψήφος αγωνίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο 3ο Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει: «Την ψήφο εμπιστοσύνης δεν την δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους. Tην ψήφο εμπιστοσύνης την δίνει ο λαός, ανοιχτά και καθαρά, μέσα από τις εκλογές. Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα».

Εμπειρότατος πολιτικός, ο οποίος ανήκει στη συντηρητική παράταξη, μας έλεγε πάντως ότι «στο τέλος δεν θα μετρηθεί το πόσοι ψήφισαν την κυβέρνηση, αλλά πόσο απέχουν απ’ το 180 οι ψήφοι που θα λάβει».

Εξηγώντας περαιτέρω τη θέση του αυτή μας επεσήμανε, ότι «λογικά η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά από κει και πέρα, θα έχει μεγάλη σημασία η διαφορά μεταξύ αυτών που θα την ψηφίσουν και του αριθμού των 180, που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου, ώστε να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές, εκεί τελικά θα κριθεί η μάχη των εντυπώσεων, αλλά και της ουσίας».

Και όσο πιο μακριά, προσθέτει, είναι οι ψήφοι που θα λάβει η κυβέρνηση απ’ αυτό το 180, τόσο θα φαίνεται πως οι εξελίξεις είναι αναπόφευκτες, θα οδηγηθούμε δηλαδή σε πρόωρες εκλογές το αργότερο το Μάρτη, διότι «δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ατύχημα», όπως χαρακτηριστικά μας υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης:

Άλλα λέει ο Βενιζέλος, άλλα ο Σαμαράς…

Αλέξης Τσίπρας: «Η κυβέρνηση δεν ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά ψήφο αγωνίας»

Στερεύει η δεξαμενή των ανεξάρτητων για τους Σαμαρά-Βενιζέλο…

Ανασχηματισμός το δεύτερο τρικ της κυβέρνησης