ΕΛΛΑΔΑ

«Το πανεπιστήμιο χάνει το δημόσιο χαρακτήρα του»

«Το πανεπιστήμιο χάνει το δημόσιο χαρακτήρα του»
Έντονες αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα έχει προκαλέσει ο νόμος πλαίσιο...

Του Βασίλη Σκουλαράκου

Έντονες αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα έχει προκαλέσει ο νόμος πλαίσιο που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή η υπουργός Παιδείας κ. 'Αννα Διαμαντοπούλου στο υπουργικό Συμβούλιο.

Οι πρυτάνεις κάνουν λόγο για ελλιπή ενημέρωση από πλευράς υπουργείου παιδείας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί την αυτοτέλεια και την διαφάνεια των Πανεπιστημίων, όταν παύονται οι εκλεγμένες διοικήσεις και καταλύεται η εσωτερική Δημοκρατία, όταν παραδίδεται πλήρως η διοίκηση σε εξωτερικούς παράγοντες, όταν ακυρώνεται η ισότιμη συμμετοχή των μελών της ΔΕΠ στις Πανεπιστημιακές διαδικασίες, καταργείται η δημοκρατικότητα των οργάνων και ακυρώνεται η συμμετοχή των συνιστωσών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας Γεώργιος Παναγιωτάκης μιλώντας στο newsbomb.gr, τόνισε πως με το νόμο πλαίσιο, στην ουσία παραδίδεται ο έλεγχος των πανεπιστημίων σε εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες. «Ο πρύτανης πλέον δεν θα έχει καμία υπευθυνότητα, θα μπορεί μόνο να εισηγείται».

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πάτρας σημειώνει πως ο νόμος θα επιφέρει σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών, μιας και οι φοιτητές θα αποφοιτούν πλέον στα 3 χρόνια, έχοντας αυτό άμεσο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

«Μετακυλύεται το κόστος σπουδών στην οικογένεια, καθώς ανοίγει η πόρτα για την επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Δηλαδή, όσοι δεν καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές στα 4 χρόνια θα έχουν οικονομικό "πέναλτι". Γενικότερα δεν υπάρχει φοιτητική μέριμνα. Το πανεπιστήμιο χάνει το δημόσιο χαρακτήρα του, μιας και πουθενά μέσα στο νόμο πλαίσιο δεν αναφέρεται ότι τα πανεπιστήμια θα χρηματοδοτούνται από το κράτος».

Όσον αφορά την εκλογή της διοίκησης, ο Γ. Παπανγιωτάκης κάνει λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας. Πλέον δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου οι επίκουροι. «Στενεύει το εκλογικό σώμα», τονίζει ο πρύτανης.

«Θα πληθύνουν τα πανεπιστημιακά φροντιστήρια δημιουργώντας εκ νέου οικονομικά προβλήματα στην οικογένεια. Πρέπει να καταλάβει η ελληνική κοινωνία ότι η μεταρρύθμιση αφορά και την τσέπη της κάθε οικογένειας».

Σε ότι αφορά τις κινητοποιήσεις, ο Γ. Παναγιωτάκης τονίζει πως οι αγώνες πρέπει να γίνονται με ανοιχτά πανεπιστήμια.