Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ - Live Blog: Οι Βρετανοί πενθούν - Χιλιάδες κόσμου έξω από το Μπάκιγχαμ

Διαμαντόπουλος Χρήστος

AP

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, έφυγε απόψε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. «Η βασίλισσα απεβίωσε εν ειρήνη στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα», αναφέρει η ανακοίνωση των Ανακτόρων.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, με δάκρυα στα μάτια, και τραγούδησαν όλοι μαζί, αυθόρμητα, το «Ο Θεός σώζει τη βασίλισσα» όταν κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου της.

Ένα διπλό ουράνιο τόξο διακρινόταν στον ορίζοντα του Λονδίνου λίγο προτού το πλήθος βυθιστεί στη σιωπή, τη στιγμή που η σημαία χαμήλωνε, σημάδι ότι η βασίλισσα δεν είναι πια στη ζωή.

«Μεγαλώσαμε μ’ αυτήν να είναι πάντα εκεί», είπε η σύμβουλος Μάργκαρετ Πάρις, με δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπό της. Η Πάρις έκανε μια διαδρομή 32 χιλιομέτρων για να βρεθεί στα Ανάκτορα, αφού άκουσε νωρίτερα ότι η βασίλισσα δεν ήταν καλά.

Η Ελισάβετ πέθανε γαλήνια στο σπίτι της στη Σκωτία, σε ηλικία 96 ετών. Ο μεγαλύτερος γιος της, ο Κάρολος, 73 ετών, είναι πλέον βασιλιάς.

Το κλίμα στην πλατεία μπροστά από το Μπάκιγχαμ ήταν πολύ διαφορετικό πριν από τρεις μήνες, όταν η βασίλισσα εμφανίστηκε στο μπαλκόνι για να χαιρετίσει το τεράστιο πλήθος που απολάμβανε τις εορταστικές εκδηλώσεις του Πλατινένιου Ιωβηλαίου. Σήμερα, η αγωνία μετατράπηκε σε σοκ όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός της. Λονδρέζοι και τουρίστες στριμώχνονταν στην πύλη για να διαβάσουν την επίσημη ανακοίνωση.

Σταδιακά, άρχισαν να καταφθάνουν χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί κρατώντας λουλούδια.

«Αισθανόμουν ότι εδώ γράφεται ιστορία και έσπευσα στο παλάτι. Πολύ ξεχωριστή στιγμή για τις διακοπές μου», είπε ο Ναμπίλ Ντοκράτ, ένας τουρίστας ατπό τη Νότια Αφρική.

Την αίσθηση ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή είχαν και οι κάτοικοι του Εδιμβούργου, στη Σκωτία. «Είναι μια από αυτές τις ημέρες που όλοι θα ρωτάνε, πού ήσουν εσύ; Όπως, πού ήσουν όταν δολοφονήθηκε ο Κένεντι; Πού ήσουν την 11η Σεπτεμβρίου;» εξήγησε η Λόρα ΜακΓκι, μια 37χρονη δικηγόρος. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι εκτιμούν, είτε είναι φιλοβασιλικοί είτε όχι, ότι εκείνη υπηρέτησε εκπληκτικά και επί πολλά χρόνια τη χώρα», πρόσθεσε.

Στο Μπάκιγχαμ, ο 22χρονος φοιτητής Άνταμ Γουίλκινσον-Χιλ έφτασε με μια αγκαλιά λευκά κρινάκια, εκ μέρους μιας ομάδας φίλων του που δεν μπορούσαν να βρεθούν στην πρωτεύουσα. «Είναι τεράστιο σοκ για το έθνος», είπε.

04:31
Γιάννης Φιλιππάκος

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας αποτίνει φόρο τιμής στην «αιώνια αξιοπρέπεια» της Ελισάβετ

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι εξέφρασε σήμερα Παρασκευή τα συλλυπητήριά του στο λαό της Βρετανίας για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

«Οι καρδιές των Αυστραλών βρίσκονται μαζί με τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου που θρηνεί σήμερα, γνωρίζοντας πως αισθάνονται ότι έχασαν κάτι που ολοκλήρωνε το έθνος τους», ανέφερε ο κ. Αλμπανέζι στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Πρόκειται για «απώλεια που αισθανόμαστε όλοι, διότι ελάχιστοι γνωρίσαμε τον κόσμο χωρίς τη βασίλισσα Ελισάβετ», πρόσθεσε.

«Η αυτής μεγαλειότητα ήταν σπάνια και καθησυχαστική σταθερά στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο μας», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «ενσάρκωνε και επεδείκνυε αιώνια αξιοπρέπεια και ηρεμία».

Οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια της Αυστραλίας κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας και οι εργασίες του κοινοβουλίου ανεστάλησαν.

Ο Αλμπανέζι και ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας, ο αντιπρόσωπος της βρετανικής μοναρχίας στη νήσο-ήπειρο, θα ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δουν τον νέο βασιλιά Κάρολο Γ΄ τις προσεχείς ημέρες.

03:22
Γιάννης Φιλιππάκος

Σκωτία: «Ο θάνατος της σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής»

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν αγαπητή και τύγχανε σεβασμού σε όλη τη Σκωτία ενώ ο θάνατός της είναι μια τεράστια απώλεια που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής.

Σε δήλωσή της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, η Στέρτζον είπε ότι η βασίλισσα ήταν παρούσα στη ζωή της χώρας για πάνω από 70 χρόνια.

Η Στέρτζον ηγείτο της εκστρατείας για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είχε δηλώσει ότι η Ελισάβετ θα παρέμενε αρχηγός κράτους εάν η Σκωτία γινόταν ανεξάρτητη.

«Η Σκωτία την αγαπούσε, τη σεβόταν και τη θαύμαζε. Όπως λένε όλοι, η Αυτή Μεγαλειότης σπάνια ήταν πιο χαρούμενη από τις στιγμές που βρισκόταν στη Σκωτία, στο αγαπημένο της Μπαλμόραλ».

«Ελπίζω ότι προσφέρει κάποια παρηγοριά στην οικογένειά της το γεγονός ότι πέρασε τις τελευταίες ημέρες της σε ένα μέρος που αγαπούσε τόσο πολύ», δήλωσε η Στέρτζον.

02:19
Γιάννης Φιλιππάκος

Tριήμερο εθνικό πένθος στη Βραζιλία

Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου κήρυξε την Πέμπτη (8/9) τριήμερο εθνικό πένθος στη Βραζιλία για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, αναφέρει απόφαση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η απόφαση αφορά όλη τη Βραζιλία «ως έκφραση συλλυπητηρίων για τον θάνατο της αυτής μεγαλειότητας» και έχει εφαρμογή από τη δημοσίευσή της.

«Είναι μια ημέρα θλίψης για τον κόσμο, κηρύσσουμε τριήμερο εθνικό πένθος και καλούμε όλο τον βραζιλιάνικο λαό να αποτίσει φόρο τιμής στην Ελισάβετ», ανέφερε ο Μπολσονάρου μέσω Twitter.

«Ο θεός ας την υποδεχθεί μέσα στην άπειρη καλοσύνη του κι ας παρηγορήσει την οικογένειά της και τον βρετανικό λαό», πρόσθεσε ο ακροδεξιός πρόεδρος σε άλλο tweet.

Η Βραζιλία δεν έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πέθανε η κάτοχος του θρόνου την Πέμπτη στην ηλικία των 96 ετών.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος συνεχίζει την εκστρατεία για την επανεκλογή του, είχε ήδη κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος την 8η Ιουλίου, μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

01:27
Γιάννης Φιλιππάκος

«Συλλυπητήρια» από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια της μακροβιότερης βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ελισάβετ ΙΙ, εκφράζει σε ανάρτησή του μέσω Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως θα μείνει στην ιστορία για την αφοσίωση της στο καθήκον και στην προστασία της εικόνας της χώρας της οποίας ηγείτο για περισσότερο από επτά δεκαετίες.

«Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια της, την κυβέρνηση και τον λαό ενός από τους ιστορικούς φίλους και συμμάχους της Ελλάδας» επισημαίνει και εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο του νέου Βασιλιά Καρόλου ΙΙΙ, γνωστού φίλου της Ελλάδας.

Σημειώνεται πως την ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών κοινοποίησε στον λογαριασμό του στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

00:57
Γιάννης Φιλιππάκος

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκφράζει συλλυπητήρια στη Βρετανία για την «ανεπανόρθωτη απώλεια»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη Βρετανία για την «ανεπανόρθωτη απώλεια» της βασίλισσας Ελισάβετ, που πέθανε την Πέμπτη (8/9) σε ηλικία 96 ετών, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σε μήνυμά του προς τον Κάρολο, το νέο βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας επισήμανε πως η Ελισάβετ «δικαίως απολάμβανε την αγάπη και τον σεβασμό των υπηκόων της» και διέθετε «κύρος στην παγκόσμια σκηνή».

«Σας εύχομαι κουράγιο και αντοχή ενώπιον αυτής της δύσκολης, ανεπανόρθωτης απώλειας. Σας ζητώ να μεταφέρετε ειλικρινή συλλυπητήρια, στα μέλη της βασιλικής οικογένειας και σε ολόκληρο τον λαό της Μεγάλης Βρετανίας», συμπλήρωσε στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

00:49
Γιάννης Φιλιππάκος

Η ανακοίνωση του θανάτου της Ελισάβετ στο Μπάκιγχαμ

Οι αξιωματούχοι του παλατιού τοποθέτησαν το απόγευμα στις πύλες του Μπάκιγχαμ ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα. Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ απόψε και θα επιστρέψουν αύριο στο Λονδίνο».

23:58
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Σερβία: Συλλυπητήριο τηλεγράφημα Βούτσιτς για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ της Β' .

«Εκ μέρους των πολιτών της Δημοκρατίας της Σερβίας και εκ μέρους μου, εκφράζω τα ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήρια για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ της Β΄», αναφέρει ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Η Βασίλισσα Ελισάβετ η Β' αντιμετώπισε κάθε πρόκληση με σοφία, διακριτικότητα αλλά και αποφασιστικότητα, φροντίζοντας πρωτίστως για την ευημερία του έθνους και έτσι κέρδισε την εμπιστοσύνη και την αγάπη τόσο των υπηκόων της όσο και των πολυάριθμων θαυμαστών της σε όλο τον κόσμο» επισημαίνει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα του. Ο πρόεδρος της Σερβίας τονίζει ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ με τον τρόπο που αντιμετώπισε όλες τις προκλήσεις επέδειξε σοφία, πατριωτισμό και δύναμη και είναι αντάξια των μεγάλων ηγεμόνων της ιστορίας.

23:57
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Γέμισε το Λονδίνο με φωτογραφίες της Βασίλισσας

23:42
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Με δάκρυα στα μάτια, χιλιάδες Λονδρέζοι και τουρίστες αφήνουν λουλούδια στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, με δάκρυα στα μάτια, και τραγούδησαν όλοι μαζί, αυθόρμητα, το «Ο Θεός σώζει τη βασίλισσα» όταν κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου της.

Ένα διπλό ουράνιο τόξο διακρινόταν στον ορίζοντα του Λονδίνου λίγο προτού το πλήθος βυθιστεί στη σιωπή, τη στιγμή που η σημαία χαμήλωνε, σημάδι ότι η βασίλισσα δεν είναι πια στη ζωή.

«Μεγαλώσαμε μ’ αυτήν να είναι πάντα εκεί», είπε η σύμβουλος Μάργκαρετ Πάρις, με δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπό της. Η Πάρις έκανε μια διαδρομή 32 χιλιομέτρων για να βρεθεί στα Ανάκτορα, αφού άκουσε νωρίτερα ότι η βασίλισσα δεν ήταν καλά.

Η Ελισάβετ πέθανε γαλήνια στο σπίτι της στη Σκωτία, σε ηλικία 96 ετών. Ο μεγαλύτερος γιος της, ο Κάρολος, 73 ετών, είναι πλέον βασιλιάς.

Το κλίμα στην πλατεία μπροστά από το Μπάκιγχαμ ήταν πολύ διαφορετικό πριν από τρεις μήνες, όταν η βασίλισσα εμφανίστηκε στο μπαλκόνι για να χαιρετίσει το τεράστιο πλήθος που απολάμβανε τις εορταστικές εκδηλώσεις του Πλατινένιου Ιωβηλαίου. Σήμερα, η αγωνία μετατράπηκε σε σοκ όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός της. Λονδρέζοι και τουρίστες στριμώχνονταν στην πύλη για να διαβάσουν την επίσημη ανακοίνωση.

Σταδιακά, άρχισαν να καταφθάνουν χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί κρατώντας λουλούδια.

«Αισθανόμουν ότι εδώ γράφεται ιστορία και έσπευσα στο παλάτι. Πολύ ξεχωριστή στιγμή για τις διακοπές μου», είπε ο Ναμπίλ Ντοκράτ, ένας τουρίστας ατπό τη Νότια Αφρική.

Την αίσθηση ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή είχαν και οι κάτοικοι του Εδιμβούργου, στη Σκωτία. «Είναι μια από αυτές τις ημέρες που όλοι θα ρωτάνε, πού ήσουν εσύ; Όπως, πού ήσουν όταν δολοφονήθηκε ο Κένεντι; Πού ήσουν την 11η Σεπτεμβρίου;» εξήγησε η Λόρα ΜακΓκι, μια 37χρονη δικηγόρος. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι εκτιμούν, είτε είναι φιλοβασιλικοί είτε όχι, ότι εκείνη υπηρέτησε εκπληκτικά και επί πολλά χρόνια τη χώρα», πρόσθεσε.

Στο Μπάκιγχαμ, ο 22χρονος φοιτητής Άνταμ Γουίλκινσον-Χιλ έφτασε με μια αγκαλιά λευκά κρινάκια, εκ μέρους μιας ομάδας φίλων του που δεν μπορούσαν να βρεθούν στην πρωτεύουσα. «Είναι τεράστιο σοκ για το έθνος», είπε.

23:36
Διαμαντόπουλος Χρήστος

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την κηδεία της στις 18 Σεπτεμβρίου

Τα πρωτόκολλα για τους θανάτους των μοναρχών στη Βρετανία είναι ιδιαίτερα αυστηρά γι αυτό και είναι δεδομένο πως θα τηρηθούν στο ακέραιο. Έτσι, είναι ήδη γνωστό, πως θα κυλήσουν οι επόμενες 10 ημέρες, μέχρι την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ που πέθανε στα 96 της χρόνια, την Πέμπτη.

Τα πρώτα βήματα του πρωτοκόλλου έχουν ήδη τηρηθεί. Ο γραμματέας της βασίλισσας ενημέρωσε την πρωθυπουργό κι εκείνη το υπουργικό συμβούλιο. Η αναγγελία του θανάτου της Ελισάβετ θυροκολλήθηκε στο Παλάτι και η πρωθυπουργός της χώρας προχώρησε σε διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωνε τον θάνατό της.

Ακολουθεί τελετουργικός χαιρετισμός με όπλα σε Hyde Park και Tower Hill, ενώ θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα. Ο βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας. Έπειτα θα συναντήσει την επιτροπή με την οποία θα δει όλο το σχέδιο της κηδείας και θα το υπογράψει.

Ο Κάρολος έπειτα θα απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved