ΚΟΣΜΟΣ

Προβλήματα στην ιταλική οικονομία

Προβλήματα στην ιταλική οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέτεινε σήμερα την πίεση που ασκεί στην Ιταλία όσον αφορά τα προβλήματα της οικονομίας της, επισημαίνοντας ιδίως το υψηλό χρέος της χώρας και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.


Η Ιταλία, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «υπερβολική» μακροοικονομική ανισορροπία η οποία ενδέχεται να οδηγήσει την ΕΕ να λάβει περαιτέρω μέτρα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας τον «κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων» όχι μόνο για την ιταλική οικονομία αλλά για το σύνολο της 18μελούς ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση της χώρας αυτής οφείλει «να αντιμετωπίσει το πολύ υψηλό επίπεδο του δημοσίου χρέους της και την ασθενική ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με το εξωτερικό», προβλήματα τα οποία «σε τελευταία ανάλυση οφείλονται στην παρατεταμένη βραδεία αύξηση της παραγωγικότητας και απαιτούν κατεπείγουσα και αποφασιστική δράση», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή προσέθεσε ότι η ΕΕ θα αποφασίσει τον Ιούνιο εάν θα λάβει περαιτέρω μέτρα. Ανάμεσα στις επιλογές που θα εξεταστούν είναι η επιβολή κυρώσεων, που προβλέπεται σε περίπτωση αποτυχίας ενός κράτους να λάβει μέτρα για να διορθώσει μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε μείζονες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο επικρίνεται για υπερβολική αοριστία όσον αφορά τα σχέδιά του για την οικονομική πολιτική που θα ασκήσει η κυβέρνησή του.

Η χώρα μόλις τώρα βγαίνει από τη βαθύτερη και πιο μακροχρόνια ύφεση που αντιμετώπισε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ιταλία δεν είναι η μόνη η οποία επικρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή για τα προβλήματα της οικονομίας της: η Κροατία και η Σλοβενία κρίθηκε επίσης ότι αντιμετωπίζουν υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες.