ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί οι μακελάρηδες του Charlie Hebdo

Νεκροί οι μακελάρηδες του Charlie Hebdo

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία για την εξουδετέρωση των αδελφών Κουασί, που είχαν βρει «καταφύγιο» σε ένα τυπογραφείο στην περιοχήSeine-et-Marne, βορειοανατολικά του Παρισιού κρατώντας έναν όμηρο. Οι δύο μακελάρηδες έπεσαν νεκροί από τα αστυνομικά πυρά, σώος βγήκε από την περιπέτεια ο όμηρός τους.

Πυρά και αλλεπάλληλες εκρήξεις ακούγονταν για ώρα στην τοποθεσία Νταμαρτέν αν Γκελ στη Γαλλία όπου βρίσκονταν οχυρωμένοι οι δύο ύποπτοι για την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό.

Όπως μετέδωσαν αρχικά ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και επιβεβαίωσαν αργότερα και οι Αρχές, αμφότεροι οι δράστες έπεσαν νεκροί και η επιχείρηση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα σήμερα (09/01/2015) πυροβολισμούς και καταδίωξη των δύο υπόπτων για το μακελειό στο Charlie Hebdo στην περιοχή Seine-et-Marne, βορειοανατολικά του Παρισιού - Τουλάχιστον έναν όμηρο σε μικρή επιχείρηση, και συγκεκριμένα ένα τυπογραφείο, κρατούν τα επικίνδυνα αδέλφια Κουασί - Έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ αρχών και τζιχαντιστών, αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Το χρονικό της ομηρίας

Όπως αναφέρεται από τα γαλλικά ΜΜΕ οι δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ και έκλεψαν ένα αυτοκίνητο από μια γυναίκα, στην περιοχή Montagny Sainte-Félicité, και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη μικρή πόλη Dammartin-en-Goêle (στην περιοχή Seine-et-Marne), σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Roissy, βορειοανατολικά του Παρισιού.

Στη συνέχεια κατέφυγαν σε βιομηχανική ζώνη, όπου εισέβαλαν σε μια μικρή επιχείρηση και κρατούν τουλάχιστον έναν όμηρο, όπως αναφέρει το RTL, ενώ το iTele ανέφερε ότι πρόκειται για μια γυναίκα.

Αργότερα το France 2 έκανε λόγο για έναν 26χρονο άνδρα, ωστόσο οι αρχές δεν έχουν δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Οι δράστες είναι περικυκλωμένοι από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει αρκετές ώρες.

Προς το παρόν υπάρχει σχετική ηρεμία και καθώς οι αρχές δρουν με πολύ προσοχή αφού στην περιοχή, εκτός από τον όμηρο, υπάρχουν και αρκετοί πολίτες στους οποίους δόθηκε εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα οι δράστες φώναξαν στις αρχές ότι «θέλουν να πεθάνουν σαν μάρτυρες».

Ένας αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε μάλιστα ότι οι δράστες φώναζαν ότι «είναι η Αλ Κάιντα της Υεμένης».

charlie hebdo4

Παράλληλα, λόγω των επικίνδυνων τζιχαντιστών, έκλεισαν και δύο από τους τέσσερις αεροδιάδρομους στο Σαρλ ντε Γκωλ, το οποίο βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από το σημείο στο οποίο είναι εκτυλίσσεται η ομηρία.

Η Figaro αναφέρει ότι η περιγραφή των δύο αδελφών δόθηκε το πρωί από μια γυναίκα, από την οποία έκλεψαν το αυτοκίνητο. Η περιγραφή που έδωσε ταίριαζε με τα καταζητούμενα αδέλφια Κουασί, κάτι το οποίο επιβεβαίωσαν αργότερα και οι αρχές και έτσι τους εντόπισαν.

paris1

Σε δηλώσεις του στα γαλλικά ΜΜΕ ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η «Γαλλία είναι σε κατάσταση σοκ».

Νωρίτερα, υπήρξαν ακόμα πληροφορίες για έναν νεκρό, ωστόσο, διαψεύστηκαν άμεσα από τις Γαλλικές Αρχές.

Στο σημείο των επιχειρήσεων βρίσκονται αρκετά ελικόπτερα, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που ανέβασαν χρήστες στο Twitter.

B65LkJlIMAA6Ecn

Δείτε live εικόνα από τη Γαλλία:

Συνολικά, 88.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί για τον εντοπισμό και τη σύλληψητων δραστών, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

aderfoi

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ένα από τα δύο αδέλφια, είχε επισκεφτεί το 2011 την Υεμένη προκειμένου να λάβει εκπαίδευση από μαχητές που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα, όπως δήλωσαν αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο 34χρονος Σαΐντ Κουασί, είχε παραμείνει στην Υεμένη για διάστημα αρκετών μηνών όπου εκπαιδεύτηκε από μέλη της οργάνωσης αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP).

Οι δύο ύποπτοι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γαλλία από Αλγερινούς γονείς. Αμφότεροι βρίσκονταν υπό αστυνομική επιτήρηση.

Ο Σερίφ είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών επειδή πριν από μία δεκαετία προσπάθησε να ταξιδέψει στο Ιράκ με σκοπό να ενταχθεί στους κύκλους μιας ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ένας αξιωματούχος της Υεμένης εξοικειωμένος με το θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας αυτής γνώριζε για την πιθανή σχέση μεταξύ του Σαΐντ Κουασί με την AQAP.

Οι πηγές ανέφεραν ότι μετά την επιστροφή του Σαΐντ από την Υεμένη, τα δύο αδέλφια είχαν κρατήσει χαμηλό προφίλ και δεν είχαν επιστήσει καθόλου την προσοχή των γαλλικών αρχών ή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Είπαν ότι τους μήνες που προηγήθηκαν της επίθεσης στη Charlie Hebdo, δεν βρίσκονταν ψηλά στη λίστα των στόχων της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Οι ερευνητές προσπαθούν να αποδείξουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των αδελφών Κουασί και της AQAP ή οποιασδήποτε άλλης ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Όπως έγινε γνωστό από τις αρχές, έπειτα από καταγγελία αυτόπτη μάρτυρα, οι δύο αδερφοί, Σαϊντ και Σερίφ Κουασί, πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης ληστεία σε πρατήριο καυσίμων κοντά στο Villers-Cotterets, της περιοχής Aisne, 70 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι.

Βαριά οπλισμένοι άνδρες πραγματοποίησαν έρευνα στο χωριό Crepy-en-Valois, 16 χιλιόμετρα από το πρατήριο καυσίμων.

Οι δράστες, μετά τη ληστεία, αφού συγκρούστηκαν με άλλο όχημα και εγκατέλειψαν το αυτοκίνητό τους. Επί τόπου έσπευσε η αστυνομία, που βρήκε μέσα στο όχημα δέκα βόμβες μολότοφ και δύο σημαίες τζιχαντιστών.

Εχθές το πρωί και μετά την παράδοση του ενός από τους τρεις δράστες του 18χρονου Χαμίντ Μουράντ, τα δύο αδέρφια, ο 34χρονος Σαΐντ Κουατσί και του 32χρονος Σερίφ Κουατσί φέρονται να λήστεψαν ένα πρατήριο καυσίμων, παίρνοντας καύσιμα και τρόφιμα. Ο υπεύθυνος του πρατηρίου κατήγγειλε πως οι άνδρες φορούσαν κουκούλες και έφεραν βαρύ οπλισμό και επέβαιναν σε όχημα γκρίζου χρώματος.

benzinadiko

Οι γαλλικές αρχές βρίσκονται επί ποδός. Πάνοπλοι αστυνομικοί βρίσκονται στις εισόδους της πόλης, ενώ ελικόπτερα επιτηρούν τη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς το πρωί της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo, ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ σκοτώνοντας μια γυναίκα αστυνομικό.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν φαίνεται να συνδέεται πάντως με την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo, ενώ οι αρχές αναζητούν έναν ένοπλο δράστη.

Την Παρασκευή ταυτοποιήθηκε επίσης ο δράστης της ένοπλης επίθεσης που έλαβε χώρα εχθές (08/01/2015) στο Montrouge, στο νότο του Παρισιού. Σύμφωνα με τη Figaro, οι αρχές πραγματοποίησαν δυο συλλήψεις ατόμων από το περιβάλλον του δράστη.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Le Point υποστηρίζει ο δράστης της επίθεσης στο Montrouge ήταν και αυτός μέλος της ομάδας των τζιχαντιστών της περιοχής Buttes-Chaumont, στην οποία ανήκαν τα δυο αδέλφια. Πηγές της αστυνομίας επιβεβαίωσαν τη γνωριμία μεταξύ των Κουασί και του δράστη, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαιωση της σύνδεσης ανάμεσα στα δυο περιστατικά.

Όσον αφορά την επίθεση στην εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα, το πρωί της Πέμπτης η αστυνομία ανακοίνωσε ακόμα ότι έγιναν οκτώ προσαγωγές ατόμων που προέρχονται από το περιβάλλον των δυο υπόπτων.

Τα άτομα που προσήχθησαν στο Παρίσι και την πόλη Ρεμς, εκτιμάται ότι μπορεί να προσέφεραν βοήθεια ή να γνωρίζουν περισσότερα στοιχεία για τα δυο επικίνδυνα αδέλφια.

Παράλληλα, λίγο πριν τις 03:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι παραδόθηκε με δική του πρωτοβουλία στις αρχές ο Μουράντ, ο νεότερος από τους φερόμενους ως δράστες της πολύνεκρης επίθεσης.

Μάλιστα όπως δήλωσε, προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς είδε το όνομά του να κυκλοφορεί στα social media. «Έχει συλληφθεί και τεθεί υπό κράτηση», δήλωσε μια άλλη πηγή στο πρακτορείο. Άτομα του περιβάλλοντός του υποστηρίζουν πάντως ότι δεν έχει σχέση με την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε η συγκλονιστική φωτογραφία από το εσωτερικό των γραφείων του Charlie Hebdo, λίγη ώρα μετά το μακελειό.

grafeio
 80145756 paris gun attack v6 624map

Σχετικές ειδήσεις