ΚΟΣΜΟΣ

«Άνοιξε την αναθεματισμένη την πόρτα» η τελευταία φράση του πιλότου στον Λούμπιτς

«Άνοιξε την αναθεματισμένη την πόρτα» η τελευταία φράση του πιλότου στον Λούμπιτς

«Άνοιξε την αναθεματισμένη την πόρτα». Αυτή η φράση ανήκει στον κυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους και ακούγεται καθαρά μαζί με τα ουρλιαχτά των επιβατών, στη ηχογράφηση που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές από το μαύρο κουτί του αεροπλάνου της Germanwings.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Bild σε σημερινό της άρθρο, ο συγκυβερνήτης Αντρέας Λούμπιτς κλείδωσε την πόρτα του πιλοτηρίου μετά τη στιγμιαία έξοδο του κυβερνήτη από αυτό και στη συνέχεια έριξε το αεροπλάνο στις γαλλικές Άλπεις. Σύμφωνα με την Bild, η οποία υποστηρίζει ότι άκουσε τις καταγραφές αυτές, στο πρώτο εικοσάλεπτο της πτήσης οι συνομιλίες μεταξύ του κυβερνήτη Πάτρικ Σ. και του συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς είναι οι συνήθεις για κάθε πτήση. Ο πρώτος αναφέρει μάλιστα ότι δεν είχε τον χρόνο για να πάει στην τουαλέτα πριν από την απογείωση του αεροσκάφους από τη Βαρκελώνη.

Στις 10.27 το αεροπλάνο φτάνει στο προκαθορισμένο ύψος της πορείας του (περίπου 11.600 μέτρα) και ο κυβερνήτης λέει στον στον Λούμπιτς ότι φθάνουν και εκείνος απαντά λακωνικά: «Ελπίζω» και μετά του αναθέτει να προετοιμάσει το σκάφος για προσγείωση. Η απάντηση είναι και πάλι λακωνική: Θα δούμε.

Στη συνέχεια ο Λούμπιτς λέει στον κυβερνήτη ότι «τώρα» μπορεί να πάει στην τουαλέτα. Μετά από δύο λεπτά ο κυβερνήτης λέει στον Λούμπιτς να αναλάβει τον έλεγχο του αεροσκάφους και ακούγεται ο ήχος που κάνει το κάθισμα του κυβερνήτη ενώ αυτός σηκώνεται. Η πόρτα κλείνει και ο Αντρέας Λούμπιτς βρίσκεται μόνος πια στο πιλοτήριο.

Στις 10.29 το αεροσκάφος αρχίζει να χάνει ύψος, γράφει η Bild.

Στις 10.32 οι Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπαθούν να επικοινωνήσουν, μάταια, με το Airbus. Περίπου την ίδια ώρα στο αεροπλάνο σημαίνει ένας συναγερμός.
Λίγο μετά ακούγεται ένας «δυνατός κρότος» σαν κάποιος να προσπαθεί να μπει στο πιλοτήριο. «Για όνομα του Θεού, άνοιξε την πόρτα» φωνάζει ο κυβερνήτης, ενώ κάποιοι από τους επιβάτες ουρλιάζουν.

Στις 10.35, έχουν καταγραφεί μεταλλικοί ήχοι στην πόρτα του πιλοτηρίου, προφανώς από την προσπάθεια του κυβερνήτη να σπάσει την πόρτα με το τσεκούρι.
Περνούν άλλα 90 δευτερόλεπτα και σημαίνει νέος συναγερμός. Το αεροσκάφος βρίσκεται σε ύψος 5.000 μέτρων.
Ο κυβερνήτης ουρλιάζει: «Άνοιξε την καταραμένη πόρτα!».

Στις 10.38 ακούγεται η ανάσα του συγκυβερνήτη στο πιλοτήριο, αλλά καμιά απάντηση από την πλευρά του.

Γύρω στις 10.40 το Airbus αγγίζει το βουνό, ακούγονται κραυγές και μετά απόλυτη σιωπή. Αυτοί ήταν οι τελευταίοι ήχοι της καταγραφής.

Ο Αντρέας Λούμπιτς πιστεύεται ότι οδήγησε το Airbus A320 στη συντριβή του, σκοτώνοντας τον εαυτό του και τους 149 επιβαίνοντες σ' αυτό.

Σχετικές ειδήσεις