ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη του Κάμερον στις βρετανικές εκλογές

Νίκη του Κάμερον στις βρετανικές εκλογές

Την παραμονή του στo νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για ακόμα πέντε χρόνια φαίνεται ότι εξασφαλίζει ο Ντέιβιντ Κάμερον.Το βρετανικό συντηρητικό κόμμα βρίσκεται μία έδρα πριν από την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με πρόβλεψη του BBC που δίνει στους Τόρις 329 έδρες.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ - ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΗΤΤΑ Ο ΕΝΤ ΜΙΛΙΜΠΑΝΤ

Οι Τόρις του πρωθυπουργού Κάμερον οδεύουν να εξασφαλίσουν 329 έδρες από τις 650 του κοινοβουλίου, γεγονός που ισοδυναμεί πρακτικά με απόλυτη πλειοψηφία καθώς τέσσερις βουλευτές του κόμματος Σιν Φέιν της Βόρειας Ιρλανδίας δεν θα ψηφίσουν.

Ο Κάμερον πρόκειται να συναντηθεί με τη βασίλισσα Ελισάβετ στις 14.30 ώρα Ελλάδος, μία τυπική διαδικασία που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση ότι διατηρεί την έδρα του στο Οξφορντσιρ ο Κάμερον είπε ότι ελπίζει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς το συντηρητικό του κόμμα βίωσε μία «πολύ δυνατή βραδιά».

Ακόμα σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα αλλά ότι ελπίζει να κυβερνήσει για λογαριασμό όλων και να τηρήσει τη δέσμευσή του για τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο.

«Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό», είπε ο Κάμερον.

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ -που εξασφαλίζει μέχρι στιγμής 228 έδρες- δήλωσε ότι το κόμμα του πέρασε μία «πολύ απογοητευτική» βραδιά μετά τα εκλογικά αποτελέσματα που το εμφανίζουν να χάνει έδρες και να έπεται των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον.

«Αυτή ήταν σαφώς μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη βραδιά για το Εργατικό Κόμμα», είπε στους υποστηρικτές του όταν έγινε γνωστό ότι ο ίδιος διατήρησε την έδρα του στο Ντονκάστερ της βόρειας Αγγλίας.

Ο Μίλιμπαντ παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του και δήλωσε ότι «θλίβεται βαθύτατα» για ό,τι συνέβη σε άλλες περιοχές της Βρετανίας κι ιδιαίτερα στη Σκωτία, όπου--όπως είπε--η άνοδος του εθνικισμού κατατρόπωσε το Εργατικό Κόμμα.

exit poll

Τρίτο αναμένεται να αναδειχθεί το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα με 56 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να κερδίσουν 10 έδρες, ενώ το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) αναμένεται να καταλάβει 2 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με το έξιτ πολ που μετέδωσαν μεγάλα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Παρακολουθήστε ζωντανά την εξέλιξη των αποτελεσμάτων των βρετανικών εκλογών:

Ο Μάικλ Γκόουβ, στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι εάν το exit poll το οποίο μετέδωσαν νωρίτερα μεγάλα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα επιβεβαιωθεί, το κόμμα του έχει καταγάγει μια καθαρή νίκη.

«Εάν είναι σωστό, τότε σημαίνει ότι οι Συντηρητικοί κέρδισαν καθαρά αυτές τις εκλογές, και οι Εργατικοί ηττήθηκαν καθαρά», είπε ο Γκόουβ μιλώντας στη δημόσια βρετανική τηλεόραση, το δίκτυο BBC.

Η επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι η δημοσκόπηση εξόδου που έδειξε ότι το κόμμα της κερδίζει τις 58 από τις 59 έδρες της Σκοτίας οι οποίες κρίνονταν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στη Βρετανία χθες πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη επιφύλαξη.

«Θα αντιμετώπιζα αυτό το exit poll με τεράστια επιφύλαξη», έγραψε η Στέρτζον στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Ελπίζω ότι θα έχουμε ένα καλό βράδυ αλλά νομίζω πως οι 58 έδρες είναι κάτι απίθανο!», πρόσθεσε η ίδια.

Σχετικές ειδήσεις