ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Παρίσι: Η Ευρώπη αιμορραγεί - Παγκόσμιο σοκ και τύμπανα πολέμου

Επίθεση Παρίσι: Η Ευρώπη αιμορραγεί - Παγκόσμιο σοκ και τύμπανα πολέμου

Ο υψηλότερος φόρος αίματος από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την Γαλλία - Πώς οι τρομοκράτες αιματοκύλησαν την καρδιά της Ευρώπης μέσα σε μόλις 23 λεπτά

Η Παρασκευή που άλλαξε την Ευρώπη. Δύο μέρες μετά τις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η Γαλλία και ο πλανήτης μετρούν τις πληγές τους.

Ο απολογισμός από τα τυφλά χτυπήματα είναι τραγικός. Σε 129 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι, ενώ περίπου 99 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Με τη χώρα να έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το σκηνικό της νύχτας φρίκης να αποσαφηνίζεται, όλες οι ενδείξεις για τους δράστες έδειχναν προς την κατεύθυνση των εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Το χρονικό του μακελειού – Έτσι χτύπησαν οι τρομοκράτες

Δεκαεπτά λεπτά μετά την έναρξη του φιλικού αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Γαλλίας και Γερμανίας στο εθνικό στάδιο της Γαλλίας, «Σταντ ντε Φρανς», στις 21:00 το βράδυ, στο προάστιο Σεν Ντενί της πρωτεύουσας, οι θεατές άκουσαν και ένιωσαν δύο ισχυρές εκρήξεις. Παρότι το στάδιο σείστηκε συθέμελα, όλοι νόμισαν ότι επρόκειτο για βαρελότα φιλάθλων.

Παράλληλα, σύμφωνα με νεώτερο «προσωρινό και εξελισσόμενο» απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εισαγγελικές αρχές επτά από τους τρομοκράτες είναι επίσης νεκροί.

15958710

Όπως ανακοίνωσε δε το υπουργείο εσωτερικών, όλες οι επιθέσεις έγιναν μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, 23' για την ακρίβεια, με μια αλληλουχία ανά 5 λεπτά.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν, ανέφερε ότι οι δράστες, κατά πάσα πιθανότητα έδρασαν χωρισμένοι σε τρεις ομάδες, ενώ ορισμένοι από αυτούς ανέφεραν τη Συρία και το Ιράκ ενώ πυροβολούσαν τα θύματά τους.

«Επτά τρομοκράτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκληματικής δράσης τους», σημείωσε επίσης διευκρινίζοντας ότι οι έξι από αυτούς πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι και ανατινάχθηκαν.

«Οι τρομοκράτες που εισέβαλαν στο συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν αναφέρθηκαν στη Συρία και το Ιράκ. Σε αυτό το στάδιο των ερευνών μπορούμε να πούμε ότι φαίνεται πολύ πιθανό ότι υπήρχαν τρεις ομάδες τρομοκρατών», συνέχισε, προσθέτοντας: «Εκατοντάδες κάλυκες, οι περισσότεροι διαμετρήματος των 7,62 mm (το διαμέτρημα των Καλάσνικοφ) βρέθηκαν σε όλα τα σημεία των επιθέσεων».

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε επίσης ότι οι γαλλικές αρχές είχαν ανοίξει φάκελο για «ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση» του ενός από τους δράστες, ο οποίος μολονότι είχε ποινικό μητρώο, δεν είχε φυλακιστεί ποτέ.

Σύμφωνα με τον Μολέν, ένας άνθρωπος ο οποίος είχε νοικιάσει ένα από τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις συνελήφθη στα σύνορα με το Βέλγιο.

O εισαγγελέας έδωσε επίσης το χρονικό περίγραμμα των επιθέσεων, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος:

Στις 21.20 (ώρα Γαλλίας, 22.20 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε μια ζώνη με εκρηκτικά κοντά σε μια πύλη του γηπέδου Σταντ ντε Φρανς, στο προάστιο Σεν Ντενί. Μεταξύ των θεατών στο στάδιο, όπου έδιναν φιλικό αγώνα οι εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας, βρίσκονταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο βομβιστής και ένας περαστικός.

Στις 21.25, στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη διασταύρωση των οδών Μπισά και Αλιμπέρ, ένοπλοι πυροβολούν τους πελάτες του μπαρ Le Carillon και του εστιατορίου Petit Cambodge, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους 10.

Στις 21.30, έξω από το Σταντ ντε Φρανς, άλλος ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τα εκρηκτικά του και σκοτώνεται.

Στις 21.32, ένοπλοι ανοίγουν πυρ έξω από το μπαρ A La Bonne Biere, στη διασταύρωση των οδών Φοντέν ο Ρουά και Φομπούρ ντι Τεμπλ, στο 11ο διαμέρισμα. Πέντε άνθρωποι σκοτώνονται και οκτώ τραυματίζονται σοβαρά.

Στις 21,36, ένοπλοι σκοτώνουν 19 ανθρώπους στο εστιατόριο La Belle Equipe, στην οδό ντε Σαρόν. Εννιά άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά.

Περί τις 21.40, ένας βομβιστικής αυτοκτονίας ανατινάζεται μέσα στο εστιατόριο Le Comptoir Voltaire της λεωφόρου Βολτέρ, επίσης στο 11ο διαμέρισμα. Ένας άνθρωπος τραυματίζεται.

Στις 21.40, ένα αυτοκίνητο σταματά έξω από την αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν. Πολλοί ένοπλοι μπαίνουν στο χώρο όπου δινόταν συναυλία του ροκ συγκροτήματος Eagles of Death Metal και αρχίζουν να πυροβολούν στο πλήθος. Σκοτώνουν 89 ανθρώπους και τραυματίζουν πολλούς. Οι δράστες κάνουν λόγο για το Ιράκ και τη Συρία.

Στις 21.53, ο τρίτος βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάζεται κοντά στο Σταντ ντε Φρανς.

Στις 00.20 του Σαββάτου, 14 Νοεμβρίου, οι δυνάμεις ασφαλείας εισβάλουν στο Μπατακλάν για να απελευθερώσουν όσους βρίσκονται μέσα. Τρεις από τους δράστες σκοτώνονται: ο ένας πυροβολείται από τους αστυνομικούς, οι άλλοι δύο ανατινάζονται πυροδοτώντας τα εκρηκτικά τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΟ NEWSBOMB.GR

Οι επιθέσεις έγιναν κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, στα βόρεια προάστια του Παρισιού και στο ανατολικό τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας, σε μέρη όπου συχνάζει πολύς κόσμος τα Σαββατοκύριακα, κοντά στην Πλας ντε λα Ρεπιμπλίκ (Πλατεία της Δημοκρατίας), όπου είχαν συγκεντρωθεί 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου.

Η χθεσινή πολλαπλή επίθεση είχε πάντως τρία καινούργια στοιχεία σε σύγκριση με τις προηγούμενες που έχει υποστεί η Γαλλία:

  • Το πρώτο είναι ότι για πρώτη φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με επιθέσεις καμικάζι στο έδαφός της.
  • Το δεύτερο, ότι υπήρξε ένας πρωτοφανής συντονισμός χρονικά, πράγμα που αποδεικνύει τη λεπτομερή προετοιμασία και την πολύ καλή γνώση των κεντρικών σημείων της πρωτεύουσας και των συνηθειών των Παριζιάνων.
  • Το τρίτο είναι, ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένος στόχος. Οι τρομοκράτες πυροβολούσαν στα τυφλά, μαζικά με μοναδική επιδίωξη, όσους πιο πολλούς...πάρει ο χάρος.

Και αυτό είναι που προκαλεί φρίκη και ανασφάλεια στους Παριζιάνους. Στις προηγούμενες επιθέσεις υπήρχαν συγκεκριμένοι στόχοι, πολιτικοί, θρησκευτικοί ή άλλοι.

Στόχευσαν στο πνεύμα και την καρδιά της Γαλλίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE EIKONA ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

* Μπατακλάν: 89 νεκροί

Πολλοί άνδρες οπλισμένοι με καλυμμένο το πρόσωπο εισβάλουν γύρω στις 21:20 τοπική ώρα (22:20 ώρα Ελλάδος) και αρχίζουν να πυροβολούν φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ» μέσα στην αίθουσα θεαμάτων του Μπατακλάν, όπου εμφανίζεται το αμερικανικό συγκρότημα "Eagles of Death Metal".

paris1

Υπάρχει ομηρεία για σχεδόν τρεις ώρες. Τουλάχιστον 89 άνθρωποι σκοτώνονται.

gallia5

«Τους άκουσα καθαρά να λένε στους ομήρους "φταίει ο Ολάντ, φταίει ο πρόεδρός σας, δεν έπρεπε να επέμβει στη Συρία". Είπαν επίσης και για το Ιράκ», διηγήθηκε ο 35χρονος Πιερ Ζανασζάκ, ένας παραγωγός της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, ο οποίος βρισκόταν μέσα στην αίθουσα.

Η αστυνομία εξαπέλυσε έφοδο λίγο πριν από τις 00:30 τοπική ώρα (01:30 ώρα Ελλάδος), η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στη 01:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδος).

Οι τέσσερις δράστες της επίθεσης είναι νεκροί. Οι τρεις από αυτούς μετά την πυροδότηση των εκρηκτικών με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

* Σταντ ντε Φρανς: 4 νεκροί

gallia7

Ταυτοχρόνως με την επίθεση στο Μπατακλάν, μια πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 21:20 τοπική ώρα (22:20 ώρα Ελλάδος) στην περιοχή του Σταντ ντε Φρανς, όπου προγραμματίζεται να διεξαχθεί ο τελικός του Euro τον Ιούλιο του 2016.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος παρακολουθούσε τον ποδοσφαιρικό αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας, απομακρύνθηκε αμέσως από το στάδιο και η αστυνομία σχημάτισε κλοιό ασφαλείας στις εισόδους και τις εξόδους του σταδίου.

hollande

Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν συνολικά γύρω από το αθλητικό αυτό συγκρότημα. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, όπως και τρεις καμικάζι.

* Ρι ντε Σαρόν: 18 νεκροί

Στο ανατολικό Παρίσι, στην οδό Σαρόν, 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα σκηνικό που θύμιζε πόλεμο.

15959336

Ένας άνδρας δήλωσε ότι άκουγε πυροβολισμούς για «δύο, τρία λεπτά», «ριπές όπλων». «Είδα πολλά πτώματα να κείτονται στο έδαφος, πλημμυρισμένα στο αίμα», σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα καφέ και ένα ιαπωνικό εστιατόριο, τα οποία βρίσκονται ακριβώς μπροστά από το Μέγαρο της Γυναίκας, αποτέλεσαν στόχο της επίθεσης αυτής.

* Ρι Αλιμπέρ: τουλάχιστον 12 νεκροί

Λίγο πιο βόρεια, ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε στην συμβολή των οδών Μπισά και Αλιμπέρ, στο εστιατόριο Le Petit Cambodge. Απολογισμός: τουλάχιστον 12 νεκροί.

«Ήταν εξωπραγματικό, όλος ο κόσμος είχε πέσει στο πάτωμα, κανένας δεν κουνιόταν», διηγήθηκε μια γυναίκα.

paris cafe attack

«Επικρατούσε πολύ ησυχία, οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν τι συμβαίνει. Ένας νεαρός άνδρας μετέφερε στα χέρια του ένα κοριτσάκι. Φαινόταν νεκρό», πρόσθεσε.

* Ρι ντε λα Φοντέν ο Ρουά: τουλάχιστον 5 νεκροί

Μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Μπατακλάν, στην οδό Φοντέν ο Ρουά, στόχος των τρομοκρατών ήταν μια πιτσαρία, η La Casa Nostra. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από πολλές ριπές «αυτόματου πυροβόλου», σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, τον 35χρονο Ματιέ.

paris

«Τουλάχιστον 5 νεκροί βρισκόντουσαν γύρω μου, κι άλλοι στον δρόμο, αίμα παντού. Ήμουνα πολύ τυχερός.»

* Μπουλβάρ Βολτέρ: ένας νεκρός

Επίθεση σημειώθηκε και στην Λεωφόρο Βολταίρου, όχι μακριά από το Μπατακλάν. Νεκρός είναι ο καμικάζι.

15959528

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΟ ΠΑΡΙΣΙ

Δείτε τα hashtags #ParisAttacks και #Prayers4Paris

Σχετικές ειδήσεις