ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν σε Πούτιν: Μην παίζετε με τη φωτιά - Αρνείται να τον δει ο Ρώσος πρόεδρος

Ερντογάν σε Πούτιν: Μην παίζετε με τη φωτιά - Αρνείται να τον δει ο Ρώσος πρόεδρος

Σε πόλεμο δηλώσεων επιδίδονται τις τελευταίως ώρες Πούτιν και Ερντογάν αποδεικνύοντας ότι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα τη μεταξύ τους σύγκρουση, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στη μεθόριο με τη Συρία -Αρνείται να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του ο Ρώσος πρόεδρος.

ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ «ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ» ΚΑΙ «ΤΣΑΡΟΥ»

Ο Ερντογάν σε δηλώσεις του την Παρασκευή διεμήνυσε προς τη Μόσχα «να μην παίζει με τη φωτιά», ενώ κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν καταγεγραμμένα στοιχεία βάσει των οποίων ρωσικές εταιρείες και ISIS πωλούν πετρέλαιο στο καθεστώς Άσαντ.

Παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες η Τουρκία δια στόματος Ερντογάν και Νταβούτογλου «παρακαλούσε» τον Πούτιν για εξομάλυνση της κατάστασης, ο «σουλτάνος» Ερντογάν βγήκε σήμερα και άρχισε τις απειλές εναντίον της Ρωσίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως δεν θέλει να επιφέρει πλήγμα στις διμερείς σχέσεις με τη Μόσχα, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι.

Σε ομιλία του δε την Παρασκευή στη βορειοανατολική Τουρκία, ο Ερντογάν απέρριψε εκ νέου ως «συκοφαντίες» ρωσικούς ισχυρισμούς για πωλήσεις πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία.

Ανάλογες κατηγορίες είχε εκτοξεύσει και την Πέμπτη λέγοντας πως το καθεστώς Άσαντ και οι υποστηρικτές του αποτελούν πηγή χρηματοδότησης και όπλων της ISIS, ενώ «όσοι εγκαλούν την Τουρκία για αγορά πετρελαίου και αερίου από τους τζιχαντιστές πρέπει να το αποδείξουν».

Για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη μεθόριο με τη Συρία, ο Ερντογάν επανέλαβε πως δεν επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια σε βάρος της Ρωσίας αλλά αυτόματη ενεργοποίηση των τουρκικών κανόνων εμπλοκής.

Αρνείται να τον συναντήσει ο Πούτιν

Και μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζήτησε να συναντήσει πρόσωπο με πρόσωπο τον Βλάντιμιρ Πούτιν στις 30 Νοεμβρίου στο Παρίσι, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Κλίμα, ωστόσο το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό από το Κρεμλίνο.

«Θα ήθελα να συναντήσω τον Πούτιν τη Δευτέρα στο Παρίσι για να μιλήσουμε», δήλωσε ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας: «Δεν θα ήθελα αυτό το πρόβλημα να βλάψει τις σχέσεις μας».

Επανέλαβε ωστόσο πως ο τουρκικός στρατός «δεν αναγνώρισε την εθνικότητα του αεροσκάφους», αλλά και πως «δεν χτύπησε σκόπιμα ένα ρωσικό αεροπλάνο», καθώς το μόνο που έκανε ήταν «να εφαρμόσει τους κανόνες εμπλοκής που είναι σε ισχύ».

Σύμφωνα έτσι με δημοσιεύματα τόσο του τουρκικού, όσο και του ρωσικού Τύπου, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Τούρκος ομόλογός του «δεν είναι έτοιμος να απολογηθεί».

Παράλληλα, εστίασε στο γεγονός ότι η Άγκυρα όχι μόνο δεν εξέφρασε τη θλίψη της για το θάνατο ενός εκ των δύο πιλότων, αλλά ούτε απολογήθηκε για την ενέργειά της.

Για την άρνηση του Ρώσου του Βλάντιμιρ Πούτιν να συνομιλήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενημέρωσε αργότερα τους δημοσιογράφους και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, από τη στιγμή «που η Άγκυρα δεν επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία».

«Παρατηρούμε την απροθυμία της Τουρκίας να ζητήσει μια απλή συγγνώμη για το περιστατικό (σ.σ. κατάρριψης του αεροσκάφους)», απάντησε ο Ουσάκοφ σε ερώτηση γιατί ο Πούτιν αρνήθηκε να συνομιλήσει με τον Ερντογάν.

Ο Ουσάκοφ σημείωσε επίσης πως το Κρεμλίνο παρέλαβε αίτημα από την Άγκυρα για μια πιθανή συνάντηση των δύο ηγετών στη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου, προσθέτοντας πως ο Πούτιν θα ενημερωθεί αργότερα για το εν λόγω αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα και ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε το αίτημα του Τούρκου προέδρου για κατ΄ ιδίαν επαφή με τον Πούτιν, σημειώνοντας: «Η Τουρκία απέστειλε πρόταση για συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών, η οποία έχει παραδοθεί στον πρόεδρο. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω».

Λίγο αργότερα, πηγές της τουρκικής προεδρίας επιβεβαίωσαν την πρόταση, αναφέροντας ότι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενδέχεται να συνομιλήσουν στη Διάσκεψη για το Κλίμα η οποία θα ξεκινήσει τις εργασίες της την ερχόμενη Δευτέρα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σχετικές ειδήσεις