ΚΟΣΜΟΣ

Euro 2016: «Σοκ και δέος» στη Γαλλία από την επέλαση των χούλιγκανς - Πρόκληση από Αλβανούς (Pics)

Euro 2016: «Σοκ και δέος» στη Γαλλία από την επέλαση των χούλιγκανς - Πρόκληση από Αλβανούς (Pics)

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ χούλιγκανς και την ανάρτηση προκλητικού πανό εις βάρος της Ελλάδας από Αλβανούς εθνικιστές, αμαύρωσαν τη δεύτερη μέρα διεξαγωγής του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου EURO 2016 στη Γαλλία.

Αναφορικά με το πανό και σύμφωνα με τα όσα απαθανάτισαν οι κάμερες, μία ομάδα Αλβανών οπαδών ανήρτησε εξοργιστικό πανό στα αγγλικά με τη φράση: «Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. Εκατό χιλιάδες Αλβανοί θύματα».

«H ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας συνιστά θρασύτατη ενέργεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, σχολιάζοντας το γεγονός.

«Η πρόκληση αυτή καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων», συνέχισε λέγοντας ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

albania pano

«Η Ελληνική Κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές από τους οποίους αναμένουμε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό. Παράσταση γίνεται, επίσης, και προς την Αλβανική κυβέρνηση, από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια.

Είναι ολοφάνερο ότι αυτές οι προβοκατόρικες ενέργειες γίνονται από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς», κατέληξε ο ίδιος.

aggloi 4

Χαροπαλεύει ένας Βρετανός από τα επεισόδια της Μασσαλίας

Στους 19 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίστηκαν χθες στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ οπαδών πριν από τον αγώνα Αγγλία- Ρωσία, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται ένας Βρετανός πολίτης που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στις 21:00 τοπική ώρα (11/6), η πυροσβεστική υπηρεσία και οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών καταμέτρησαν 19 τραυματίες στις συγκρούσεις περιμετρικά του Παλιού Λιμανιού, μεταξύ αυτών τρεις βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, χωρίς ωστόσο η ζωή τους να κινδυνεύει.

Αντιθέτως, ένας Βρετανός οπαδός δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, αφού δέχθηκε, γύρω στις 17:30 τοπική ώρα, «χτυπήματα με σιδηρόβεργες, κυρίως στο κεφάλι» γνωστοποίησε μια πηγή από την αστυνομία.

Η ζωή του απειλείται, συμπλήρωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπους ντι Ρον Λοράν Νουνέζ.

002

«Ξύλο» κι εντός γηπέδου

Συγκρούσεις, σύντομης ωστόσο διάρκειας, ξέσπασαν και εντός του σταδίου Βελοντρόμ στη Μασσαλία, αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης ανάμεσα στην Αγγλία και στη Ρωσία, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να απωθήσουν τους Ρώσους και Άγγλους οπαδούς, που συνεπλάκησαν και εκτόξευαν ο ένας εναντίον του άλλου μπουκάλια.

Σύντομα η αστυνομία κατάφερε να περιορίσει τα επεισόδια και να επαναφέρει την τάξη, σύμφωνα με το AFP.

Ντροπή και αποτροπιασμό για τα επεισόδια στη Μασσαλία εκφράζει σύσσωμος ο γαλλικός και βρετανικός Τύπος

Η αποδοκιμασία και συνάμα η ανησυχία είναι διάχυτες στα σημερινά πρωτοσέλιδα του βρετανικού και του γαλλικού Τύπου, έπειτα από την ωμότητα των επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν χθες (11/6) στη Μασσαλία, στο περιθώριο του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Ρωσίας και της Αγγλίας για το Euro 2016.

«Ντροπή», γράφει στον τίτλο της η Εκίπ, η οποία περιγράφει ως «σκηνή αντάρτικου πόλης» τα επονείδιστα γεγονότα στην παραλιακή μεγαλούπολη, στη διάρκεια των οποίων τραυματίσθηκαν 35 άνθρωποι, ένας εκ των οποίων, ένας Άγγλος οπαδός, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Για τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία αθλητική εφημερίδα της Γαλλίας, «το Euro ήδη έχει παραδοθεί στον φόβο».

«Η Γαλλία απέναντι στους χούλιγκαν», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Λε Παριζιέν/Οζουρντ’ουΐ έπειτα από τις «ανήκουστες σκηνές βίας», που μεταδόθηκαν κι εξακολουθούν ν’ αναμεταδίδονται διαρκώς στις τηλεοπτικές οθόνες, κάνοντας τον γύρο του κόσμου.

Την ίδια ανησυχία συμμερίζεται κι η Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς: «Οι χούλιγκανς αυτοπροσκλήθηκαν στο Euro».

Οι επώδυνες αναμνήσεις από το φαινόμενο των χούλιγκανς που κάποτε μίαινε το αγγλικό ποδόσφαιρο ξύπνησαν και στον βρετανικό Τύπο: «Επιστροφή στα μαύρα χρόνια», τιτλοφορεί το αθλητικό της ένθετο η σημερινή έκδοση της Μέιλ ον Σάντεϊ.

Η Σάντεϊ Τέλεγκραφ εκφράζει επίσης την «ντροπή» της και επιρρίπτει την καταισχύνη στους «ταραξίες οπαδούς».

Εν μέσω των λαμπρών τελετών για τους εορτασμούς των 90ων γενεθλίων της Βασιλίσσης Ελισάβετ, η Σάντεϊ Μίρορ αποτολμά μία παράφραση της γνωστής φράσης «happy and glorious» (ευτυχισμένη κι ένδοξη) στον βρετανικό εθνικό ύμνο God save the Queen (ο Θεός σώζει τη Βασίλισσα), παραθέτοντας τον τίτλο «Happy…Inglorious» (Ευτυχής…Άδοξη), καυτηριάζοντας την «αξιοκατάκριτη» στάση των οπαδών της εθνικής Αγγλίας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Δείτε το σημερινό πρόγραμμα και τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της ημέρας

Σχετικές ειδήσεις