ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Αυτή είναι η αιτία που συνετρίβη το αεροσκάφος (Pics+Vid)

Κολομβία: Αυτή είναι η αιτία που συνετρίβη το αεροσκάφος (Pics+Vid)

Το αεροσκάφος που συνετρίβη στην Κολομβία στις 29 Νοεμβρίου παρασύροντας στο θάνατο 71 άτομα, πετούσε ήδη 20 λεπτά περισσότερα από το επιτρεπόμενο όριο των τεσσάρων ωρών, όταν ο πύργος ελέγχου ζήτησε από τον πιλότο Μιγκέλ «Μίκι» Κιρόγκα να κάνει κύκλους στον αέρα αντί να προσγειωθεί.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το αεροπλάνο της βολιβιανής εταιρείας LaMia Airlines είχε δυνατότητα αποθήκευσης 21.000 λιβρών καυσίμου και υπολογίζεται ότι είχε ήδη «κάψει» έως 5.000 λίβρες ανά ώρα κατά τη διάρκεια της μοιραίας πτήσης προς το Μεντεγίν της Κολομβίας.

Όμως αφότου παρήλθαν 4 ώρες και 20 λεπτά πτήσης σε ένα αεροσκάφος σχεδόν πλήρες από επιβάτες, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην κολομβιανή πόλη έδωσαν εντολή στον πιλότο να καθυστερήσει την προσγείωση για τουλάχιστον 7 επιπλέον λεπτά.

Όπως αναφέρει στην κατάθεσή του ο κυβερνήτης της Avianca, Χουάν Σεμπάστιαν Ουπεγκί, -που περίμενε να λάβει έγκριση για προσγείωση στο Μεντεγίν- ο πιλότος της πτήσης της Lamia, Μιγκέλ Κιρόγκα, ζήτησε από τον πύργο ελέγχου να του δοθεί κατά προτεραιότητα άδεια προσγείωσης, αναφέροντας ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα καύσιμα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν πρόκειται για επείγουσα ανάγκη.

«Κατεβαίνουμε, κατεβαίνουμε, έχουμε πρόβλημα με τα καύσιμα», ακούστηκε να αναφέρει ο πιλότος της μοιραίας πτήσης καθώς πραγματοποιούσε ταχεία κάθοδο.

Αφού στη δεύτερη επικοινωνία εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ο πύργος ελέγχου ενημέρωσε τον κυβερνήτη πως θα μπορούσε να προσγειωθεί και ζήτησε να αναφέρει το πρόβλημα που έχει. Ο κυβερνήτης απάντησε ότι είχε πρόβλημα με το ηλεκτρονικό σύστημα και ζήτησε να αδειάσει η πίστα για να προσγειωθεί.

«Έχουμε γενικό πρόβλημα στα ηλεκτρικά. Έχουμε πρόβλημα σε όλα τα ηλεκτρικά συστήματα. Δεν έχω επαφή με το ραντάρ τώρα, δεν έχω επαφή με το ραντάρ. Βοηθήστε μας! Βοηθήστε μας!», φέρεται να είπε ο Κιρόγκα σύμφωνα με τον Ουπεγκί.

Κατέθεσε επίσης ότι είδε τα φώτα του μοιραίου αεροσκάφους να σβήνουν με το που ξεκίνησε η καθοδική του πορεία.

Η υπάλληλος στον Πύργο Ελέγχου τούς είπε ότι δεν τους «βλέπει» στο ραντάρ και οι πιλότοι άρχισαν να απελπίζονται περισσότερο.

Και η συγκλονιστική κατάθεση του Ουπεγκί καταλήγει: «Το GPS δεν λειτουργεί, δεν ξέρω τι συμβαίνει. Τώρα δεν έχω επαφή μέσω ραντάρ. Καθοδηγήστε μας για προσγείωση! Καθοδηγήστε μας για προσγείωση! Χάνουμε ύψος! Βοηθήστε μας. Δώστε μας οδηγίες για το διάδρομο. Καθοδηγείστε μας στο διάδρομο! Είμαστε στα 1.000 πόδια!».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb

Δείτε το βίντεο από την κατάθεση του Χουάν Σεμπάστιαν Ουπεγκί:

Δείτε εδώ το χρονικό της συντριβής του αεροσκάφους

Σχετικές ειδήσεις