ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση Ρωσία: Έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης - Τουλάχιστον δέκα νεκροί

Τρομοκρατική επίθεση Ρωσία: Έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης - Τουλάχιστον δέκα νεκροί

Έκρηξη σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης και υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Life News και το πρακτορείο ειδήσεων RIA -Κλειστοί όλοι οι σταθμοί του μετρό -Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν σε φόρουμ στην πόλη.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 47 τραυματίστηκαν από έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Μάλιστα ανάμεσα στους τραυματίες και τα θύματα «υπάρχουν παιδιά», δήλωσε αστυνομική πηγή στο Sputnik.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο RIA, η έκρηξη σημειώθηκε ανάμεσα σε δύο σταθμούς του μετρό και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε άμεσα.

Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν γεμάτος με καρφιά ώστε να προκληθούν περισσότερα θύματα.

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, χαρακτήρισε επίσημα πλέον την έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης τρομοκρατική ενέργεια.

(Δείτε live εικόνα από το σημείο)

Ιδιωτικές εταιρείες ταξί προσφέρθηκαν να μεταφέρουν δωρεάν τους συμπολίτες τους που βρίσκονταν στο μετρό της πόλης κατά την έκρηξη, όπως και να τους παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια για την μετακίνησή τους.

Οι εταιρείες απευθύνθηκαν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass, στην Αρμόδια Επιτροπή Συγκοινωνιών της Αγίας Πετρούπολης.

Μάλιστα, κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον φερόμενο δράστη της επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το Interfax επικαλείται πηγή που λέει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε έναν χαρτοφύλακα μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό.

Δείτε εδώ φωτογραφία του δράστη από κάμερες ασφαλείας

Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον φερόμενο δράστη της επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το Interfax επικαλείται πηγή που λέει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε έναν χαρτοφύλακα μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό.

C8fKCUjXUAATCUM

Όλοι οι σταθμοί του μετρό της Αγίας Πετρούπολης έκλεισαν μετά την έκρηξη, ενώ στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα.

Η έκρηξη συνέβη καθώς το τρένο ταξίδευε μεταξύ των σταθμών Tekhnologichesky Institut και Sennaya Ploshchad της Αγίας Πετρούπολης σύμφωνα με τη ρωσική αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας τη Ρωσίας Αλεξάντρ Κουρενόι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti24 δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ό,τι εξαρτάται από εμάς θα το πράξουμε, ώστε να αποκαλύψουμε όλους τους παράγοντες που συνέβαλλαν στο να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική αυτή επίθεση και να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον».

Ο Αλεξάντρ Κουρενόι, είπε επίσης πως «με την υπόθεση ασχολούνται οι ανακριτές» και πως ο εισαγγελικός έλεγχος που ήδη ξεκίνησε θα «αγγίζει απολύτως όλες τις πλευρές», ενώ θα υπάρξει άμεση συνεργασία με το τμήμα της εισαγγελίας που είναι αρμόδιο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επίσης ο Πρόεδρος της Ρωσικής Βουλής Βιτσισλάβ Βολόντιν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα ερευνήσουν λεπτομερώς την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης ενώ οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν.

58e23af0c36188003b8b45fe

Η πρώτη αντίδραση του Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε ότι επικοινώνησε με τους επικεφαλής των ειδικών υπηρεσιών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ερευνούν τα αίτια της έκρηξης, προσθέτοντας ότι «τα αίτια της έκρηξης δεν είναι σαφή, είναι πολύ νωρίς. Εξετάζουμε ως πιθανή αιτία την τρομοκρατία όπως και την εγκληματική ενέργεια».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της έκρηξης βρίσκονταν στην Αγία Πετρούπολη, όπου συμμετείχε στο 4ο φόρουμ τοπικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, από το οποίο εν συνεχεία θα αναχωρούσε για να συναντήσει τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, με τον οποίο θα συζητούσε άλυτα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

e214f39232df43485239566404e92af06465

Βρέθηκε κι άλλος εκρηκτικός μηχανισμός στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν αυτή την ώρα τα ρωσικά ΜΜΕ, οι Αρχές εντόπισαν ακόμη έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε βαγόνι στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, τον οποίο εξουδετέρωσαν πριν ενεργοποιηθεί.

Εντοπίσθηκε και εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός στον σταθμό μετρό «Πλόσαντ Βαστάνια» στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, ανακοίνωσε η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή μετέδωσε το πρακτορείο Tass.

Εμπειρογνώμονες έχουν σταλεί επιτόπου για να συγκεντρώσουν τα πρώτα στοιχεία για την έρευνα, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης.

Άλλη πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti, έκανε λόγο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό χαμηλής ισχύος.

Οι πρώτες εικόνες που μετέδωσαν τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια και αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν κατεστραμμένο συρμό και πολλούς επιβάτες να προσπαθούν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα συντρίμμια, μέσα σε ένα σύννεφο καπνού. Άλλοι διακρίνονται να τρέχουν για να γλιτώσουν και κάποιοι ουρλιάζουν ή καλύπτουν το πρόσωπό τους με τα χέρια τους.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να πλήξουν τη Ρωσία, όταν ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση στη Συρία, τον Σεπτέμβριο του 2015. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, όμως σχεδόν όλες έγιναν στις ασταθείς δημοκρατίες του Καυκάσου. Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ανακοινώσει κατ' επανάληψη ότι έχουν εξαρθρώσει τζιχαντιστικούς πυρήνες που σκόπευαν να πλήξουν τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στην Αγία Πετρούπολη μετά την έκρηξη στο μετρό, αλλά δεν έχει ακόμη πληροφορίες για την ύπαρξη Αμερικανών μεταξύ των θυμάτων.

Τα συλλυπητήριά τους στη Μόσχα εξέφρασαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα και στο μετρό της Μόσχας

Η διεύθυνση του μετρό της Μόσχας αποφάσισε την λήψη πρόσθετων εκτάκτων μέτρων ασφαλείας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του μετρό της Μόσχας, η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό που διαθέτει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, αναφέρεται ότι «λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας» και πως η «διοίκηση του μετρό της Μόσχας είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο».

Με πληροφορίες από: RT, TASS, SPUTNIK, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις