ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Σουηδία: Ο 39χρονος Ουζμπέκος είναι ο οδηγός του φορτηγού - Θα ανατίναζε την Στοκχόλμη

Επίθεση Σουηδία: Ο 39χρονος Ουζμπέκος είναι ο οδηγός του φορτηγού - Θα ανατίναζε την Στοκχόλμη

Τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη: Ο άνδρας που συνελήφθη την Παρασκευή (07/04) στο πλαίσιο των ερευνών για την επίθεση με φορτηγό στο κέντρο της Στοκχόλμης που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, πιστεύεται ότι είναι ο οδηγός του οχήματος, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική αστυνομία.

«Πιστεύουμε ότι ο άνδρας που έχει τεθεί υπό κράτηση είναι ο δράστης της επίθεσης».

«Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει συλληφθεί ως ένοχος... σε αυτή την περίπτωση ως ο οδηγός», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λαρς Μπάιστρομ. «Επίσης, μπορεί να υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που να συνδέονται με αυτόν, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε επί του παρόντος». Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας δήλωσε ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις Αρχές και ήταν ύποπτος τρομοκρατικής ενέργειας πριν από κάποιο διάστημα.

Ο άνδρας εντοπίστηκε και τέθηκε υπό κράτηση στη Μάρστα, βόρειο προάστιο της Στοκχόλμης χθες, και αργότερα συνελήφθη ως ύποπτος για διάπραξη τρομοκρατικής εγκληματικής ενέργειας.

Σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος είναι ένας 39χρονος Ουζμπέκος, υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας στη Σουηδία δηλώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να δείχνουν ότι έχει συλληφθεί λάθος άνθρωπος, καθώς τα τεκμήρια της σύλληψης ενισχύονται από τη διεξαγωγή και την εμβάθυνση της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έκρυβαν βόμβα στο φορτηγό

ImageHandler

Η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζεται μία συσκευή που εντοπίστηκε στη θέση του οδηγού του φορτηγού.

“Βρήκαμε κάτι στο φορτηγό, στη θέση του οδηγού, μια τεχνική συσκευή, η οποία δε θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Τη στιγμή αυτή, δεν μπορώ να πω ότι πρόκειται για βόμβα ή για κάποιο άλλο κρίσιμο υλικό,” δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο αρχηγός της σουηδικής αστυνομίας Νταν Έλιασον.

«Εάν πρόκειται για κλασσική βόμβα ή για άλλη συσκευή εκρηκτικών ή για κάτι άλλο, αυτό αποτελεί αντικείμενο της τεχνικής ανάλυσης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Νωρίτερα το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT είχε μεταδώσει την είδηση ότι η αστυνομία βρήκε τσάντα με εκρηκτικά, αλλά ο επικεφαλής της Σουηδικής Υπηρεσίας Ασφαλείας είχε δηλώσει στο σουηδικό δίκτυο TV4 ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν βρέθηκαν εκρηκτικά.

Η στιγμή της σύλληψης του μακελάρη

Είναι η στιγμή που η σουηδική αστυνομία έπειτα από καταδίωξη συλλαμβάνει τον 39χρονο τρομοκράτη.

Το χρονικό της τραγωδίας

Ένα όχημα αρχίζει να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης, χτυπά περαστικούς και αφήνει πίσω του ακρωτηριασμένα πτώματα: η επίθεση θυμίζει τον επιχειρησιακό τρόπο των επιθέσεων στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο, τρεις επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σε αντίθεση με το δράμα στη Στοκχόλμη για το οποίο επί του παρόντος δεν έχει αναληφθεί ευθύνη.

terror1

«Ο τρόμος έπληξε την καρδιά της πόλης», είναι ο τίτλος σήμερα της εφημερίδας Dagens Nyheter, η οποία δημοσιεύει τη φωτογραφία του φορτηγού που κατέληξε πάνω στη βιτρίνα μεγάλου καταστήματος, μετά τη φονική του πορεία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αστυνομία απομάκρυνε το φορτηγό από το σημείο της τραγωδίας.

forti

Βίντεο - σοκ:

Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, είναι 4 νεκροί και 15 τραυματίες, μεταξύ τους αρκετά παιδιά. Εννέα τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο αρχηγός της αστυνομίας στη Σουηδία δήλωσε ότι τα θύματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

«Η Σουηδία δέχθηκε επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. «Όλα δείχνουν επίθεση», πρόσθεσε. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών επέστρεψε εσπευσμένα στη Στοκχόλμη και κατέθεσε το βράδυ ένα μπουκέτο από κόκκινα τριαντάφυλλα κοντά στο σημείο της τραγωδίας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το χρονικό της επίθεσης

Το φορτηγό τυλίγεται στις φλόγες

Το προφίλ του συλληφθέντα

Ο άνδρας που συνελήφθη χθες βράδυ στη Μάρστα, περιοχή βορείως της Στοκχόλμης είναι ένας 39χρονος Ουζμπέκος, υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet.

ypoii

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 39χρονος την ώρα της σύλληψης φορούσε κουκούλα που κάλυπτε ολόκληρο το πρόσωπό του, ενώ πάνω στα ρούχα του βρίσκονταν σπασμένα γυαλιά.

Η εισαγγελία δεν έδωσε άλλα στοιχεία για την ταυτότητά του αλλά η περιγραφή του ταιριάζει με αυτή ενός άνδρα που διακρίνεται στο βίντεο από το σημείο της επίθεσης και για τον οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Ο άνδρας φέρεται να είχε προβεί σε αναρτήσεις στην προσωπική του σελίδα στο facebook με προπαγανδιστικό υλικό του Ισλαμικού Κράτους. Οι φίλοι του όμως τόνισαν στην Aftonbladet ότι ο 39χρονος δεν είχε ενδιαφέρον στην πολιτική και την θρησκεία και μιλούσε μόνο για το πώς θα αποκτήσει χρήματα για την οικογένεια του.

Και δεύτερη σύλληψη

Ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη αργότερα το βράδυ σε προάστιο της πρωτεύουσας. Αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT έκαναν λόγο για πιθανή «σχέση» μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην ενδώσουν στον φόβο. «Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να μας εμποδίσουν να ζούμε κανονικά, όμως εμείς δεν θα το κάνουμε. Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν ποτέ να νικήσουν τη Σουηδία».

pm

Για τον Μάγνους Ράνστορπ, διευθυντή έρευνας στο Κέντρο Μελετών ασύμμετρων απειλών του Κολεγίου της Σουηδικής Εθνικής Άμυνας (CATS), η επίθεση δεν αποτελεί έκπληξη. «Ήταν αναμενόμενο, η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών επαναλάμβαναν ένα τέτοιο σενάριο εδώ και μήνες. Απλά δεν ξέραμε πότε θα συμβεί», είπε στο AFP.

Η Σουηδία ήταν στόχος επίθεσης μόνο μία φορά, όταν τον Δεκέμβριο του 2010 ένας άνδρας έκανε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στον ίδιο πεζόδρομο της Στοκχόλμης προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό περαστικών.

Όπως έπειτα από άλλες επιθέσεις στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο, ο δήμος του Παρισιού έσβησε τα φώτα του Πύργου του Άιφελ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, σαν έναν φόρο τιμής προς τα θύματα.

Η πλέον αιματηρή επίθεση με φορτηγό στην Ευρώπη είναι αυτή στη Νίκαια, στις 14 Ιουλίου του 2016, όταν ένας άνδρας σκότωσε 86 ανθρώπους ρίχνοντας το φορτηγό που οδηγούσε μέσα στον κόσμο κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής της Γαλλίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις