ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Τουρκία: Ανεξάρτητες έρευνες για τη νοθεία ζητά η Κομισιόν, ακύρωση η αντιπολίτευση

Δημοψήφισμα Τουρκία: Ανεξάρτητες έρευνες για τη νοθεία ζητά η Κομισιόν, ακύρωση η αντιπολίτευση

Την Τουρκία να «ξεκινήσει διαφανή έρευνα» για τις φερόμενες ως παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από παρατηρητές κατά το δημοψήφισμα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος που διεξήχθη την περασμένη (16/4) Κυριακή, κάλεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση – «Εάν γίνει πράξη η επαναφορά της θανατικής ποινής, θα είναι ξεκάθαρο δείγμα ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς - Η αντιπολίτευση κατέθεσε προσφυγή για ακύρωση.

«Καλούμε όλους τους παράγοντες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και τις αρχές να ξεκινήσουν μια διαφανή έρευνα για τις φερόμενες ως παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από τους παρατηρητές» της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη της και εξέτασε προσεκτικά το πόρισμα της έκθεσης των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και της Επιτροπής βουλευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το τουρκικό δημοψήφισμα», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Δεδομένης της μικρής διαφοράς στο αποτέλεσμα και των εκτεταμένων συνεπειών της συνταγματικής αναθεώρησης, καλούμε τις τουρκικές Αρχές να εξετάσουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα και να αναζητήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη εθνική συναίνεση στη συνέχεια του δημοψηφίσματος», υπογράμμισε επίσης ο Σχοινάς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίδειξης «αυτοσυγκράτησης» από τις Αρχές και ενθαρρύνοντας τη διεξαγωγή «ανεξάρτητων ερευνών» για τις «φερόμενες παρατυπίες».

Σε ό,τι αφορά, δε, στις μέλλουσες σχέσεις, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως το μήνυμα της Επιτροπής προς την Τουρκία είναι να έρθει «και πάλι πιο κοντά» στην Ευρώπη και όχι να απομακρυνθεί περαιτέρω.

Ερωτηθείς κατά πόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να επηρεάσει της διαπραγματεύσεις για την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ο κ. Σχοινάς απάντησε πως η ΕΕ συνεχίζει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας, αλλά και ότι έχει σημειωθεί «πρόοδος» σε πολλούς τους τομείς, όπως η χρηματοδότηση και η επανεγκατάσταση.

Υπενθύμισε, ωστόσο, πως παραμένουν επτά σημεία ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των θεωρήσεων, ενώ ο διάλογος και η συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές συνεχίζονται, προκειμένου να εκπληρωθούν και αυτά «το συντομότερο δυνατό».

Σχετικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ξεκαθάρισε πως εάν η Τουρκία «περάσει από τα λόγια στις πράξεις, θα είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε την προσφυγή για ακύρωση του δημοψηφίσματος στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο
Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ενημερωσε ότι κατέθεσε, όπως αναμενόταν, την προσφυγή για ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων κατηγορεί το εκλογικό συμβούλιο ότι παραβίασε το νόμο επιτρέποντας την καταμέτρηση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων

Μια απόφαση της τελευταίας στιγμής που έλαβε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας να επιτρέψει την καταμέτρηση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή αντιβαίνει σαφώς στο νόμο, εμπόδισε την τήρηση κανονικών αρχείων και μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα, ανέφερε από την πλευρά της η ένωση δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

«Με αυτή την παράνομη απόφαση, τα συμβούλια στις κάλπες (οι αξιωματούχοι στα εκλογικά τμήματα) παραπλανήθηκαν ώστε να πιστέψουν πως η χρήση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων ήταν σωστή», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων (TBB) που εκδόθηκε αργά τη Δευτέρα (χθες).

«Η ανακοίνωση του ΥSK (του εκλογικού συμβουλίου), που αντιβαίνει σαφώς στον νόμο, οδήγησε σε παρατυπίες, και στην παρεμπόδιση της τήρησης αρχείων που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις παρατυπίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως η TBB αναμένει τώρα από το YSK να αντιληφθεί τις συνταγματικές ευθύνες του κατά την εξέταση των προσφυγών (που θα κατατεθούν κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος).

Γιλντιρίμ: Όσοι μιλούν για νοθεία προσπαθούν μάταια να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πάντως ότι οι καταγγελίες για νοθεία στο χθεσινό δημοψήφισμα είναι μια μάταιη απόπειρα να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμά του, λίγη ώρα αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την ακύρωσή του.

«Η θέληση του λαού εκφράστηκε στην κάλπη και η συζήτησε έληξε», δήλωσε ο Γιλντιρίμ μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Όλοι θα πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα, κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση», συμπλήρωσε.

«Πολιτικά υποκινούμενες οι επικρίσεις σε βάρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου»

Ο υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ομέρ Τσελίκ καταδίκασε τα «πολιτικά υποκινούμενα» σχόλια που διατυπώθηκαν σε βάρος της απόφασης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK) να αποδεχθεί ως έγκυρα τα ψηφοδέλτια χωρίς επίσημη σφραγίδα στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός υπεραμύνθηκε του ισχυρού νομικού πλαισίου που υπάρχει στην Τουρκία και της διαδικασίας πλήρους διαφάνειας του δημοψηφίσματος.

«Τα πολιτικά υποκινούμενα σχόλια σε βάρος της απόφασης του YSK να αποδεχθεί ως έγκυρα τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια είναι εσφαλμένα» τόνισε ο Τσελίκ.

Σχετικές ειδήσεις