ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν - Παγκόσμιος Τρόμος: Επιθέσεις αυτοκτονίας με 12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Ιράν - Παγκόσμιος Τρόμος: Επιθέσεις αυτοκτονίας με 12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Τουλάχιστον δώδεκα είναι οι νεκροί από τις δύο επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης (07/06), στην Τεχεράνη, με διαφορά λίγης ώρας. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

Οι πληροφορίες για όσα συνέβησαν σήμερα στην Τεχεράνη είναι συγκεχυμένες.

Η επίθεση στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με ιρανό αξιωματούχο, έλαβε τέλος λίγο μετά τις 13:30 (ώρα Ελλάδος) καθώς και οι τέσσερις ένοπλοι έπεσαν νεκροί. Συνολικά 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 39 έχουν τραυματιστεί στα δύο χτυπήματα.

Οι ομάδες των τρομοκρατών χτύπησαν πρώτα στο κοινοβούλιο της χώρας και σχεδόν ταυτόχρονα στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Μέσα στο κοινοβούλιο βρίσκονταν ακόμα και μικρά παιδιά.

Αρχικά, έγινε γνωστό ότι στην πρώτη επίθεση ένοπλος άνδρας εισέβαλε στο κτήριο του Κοινοβουλίου του Ιράν πυροβολώντας στους διαδρόμους.

Από την επίθεση, ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες, τραυματίστηκε θανάσιμα ένας φρουρός ενώ σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών.

Οι τζιχαντιστές ανέβασαν βίντεο με πτώματα μέσα από τη Βουλή.

Την ανάληψη ευθύνης που αναρτήθηκε στο ανεπίσημο «πρακτορείο ειδήσεων» των τζιχαντιστών, το Amaq, μετέδωσε η ιστοσελίδα SITE. Στην ολιγόλογη ανακοίνωσή του το Ισλαμικό Κράτος αναφέρει ότι «μαχητές μας χτύπησαν το μαυσωλείο του Χομεϊνί και τη Βουλή στην Τεχεράνη».

Ηχητικό ντοκουμέντο από τους πυροβολισμούς:

Ορισμένα πρακτορεία ειδήσεων έκαναν λόγο για έναν και μόνο ένοπλο στους χώρους του Κοινοβουλίου, ενώ άλλα αναφέρονταν σε τρεις άνδρες οπλισμένους με αυτόματα όπλα και περίστροφο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Fars αναφέρει ότι αρκετά μέλη του Κοινοβουλίου υποστηρίζουν ότι οι πυροβολισμοί εντός του κτηρίου συνεχίζονται. «Ήταν τρεις οι δράστες με δύο Καλάσνικοφ κι ένα πιστόλι», φέρεται να έχει δηλώσει Ιρανός βουλευτής.

Το πρακτορείο Tansim, επικαλούμενο πηγές από το εσωτερικό του Κοινοβουλίου, μετέδωσε ότι οι ένοπλοι που εισέβαλαν στο κτήριο έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους και κρατούν τέσσερις ομήρους ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες οι πόρτες του κοινοβουλίου έχουν κλείσει και ένας από τους δράστες έχει περικυκλωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Στη συνέχεια, η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι ένας άνδρας ανατινάχθηκε στον τέταρτο όροφο του κτηρίου την ώρα που οι ειδικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν έφοδο κατά δύο ενόπλων που είχαν οχυρωθεί στον χώρο.

simultaneous shootings, suicide bombings in #Iran Majlis & Imam Khomeini shrine leaves at lst 1 killed,some injured.Sec operation underway. pic.twitter.com/Z3oa8R1rMu

Ο ιρανός υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών δήλωσε πως οι δράστες της επίθεσης εισήλθαν στο Κοινοβούλιο από την κύρια είσοδο ντυμένοι σαν γυναίκες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASNIM.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως ένας από τους δράστες πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα στο κοινοβούλιο ενώ ένας άλλος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Λίγο αργότερα δεύτερη επίθεση σημειώθηκε στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, το οποίο βρίσκεται 20 χλμ. μακριά από το Κοινοβούλιο.

Και εδώ οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες καθώς σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA στο μαυσωλείο πραγματοποιήθηκε επίθεση από τέσσερις δράστες, ένας εκ των οποίων, μια γυναίκα, ανατινάχθηκε.

Ο κυβερνήτης της Τεχεράνης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο IRIB ότι ένας καμικάζι ανατίναξε τη ζώνη με εκρηκτικά στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην νότια Τεχεράνη, ένας ένοπλος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας και οι υπόλοιποι ένοπλοι συνελήφθησαν.

Η στιγμή που ανατινάζεται ο βομβιστής αυτοκτονίας:

iran3

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Το πρακτορείο Isna μετέδωσε ότι ένας κηπουρός έχασε τη ζωή του και 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο μαυσωλείο.

Όπως μετέδωσε αργότερα η ιρανική τηλεόραση και δεύτερος καμικάζι ανατινάχθηκε στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Εικόνα έξω από το μαυσωλείο:

Πληροφορίες του press tv αναφέρουν ότι ένας εκ των δραστών στο μαυσωλείο αυτοκτόνησε καταπίνοντας υδροκυάνιο.

Δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί αν οι δράστες των δύο επιθέσεων συνδέονται.

Αραβικά μέσα αναφέρουν ότι το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση.

Νεότερες πληροφορίες από την Τεχεράνη έκαναν λόγο για επίθεση και στο Μετρό της Τεχεράνης, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής.

Εικόνα από σταθμό του Μετρό:

iran4

Οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν και τρίτη τρομοκρατική επίθεση, συλλαμβάνοντας τους επίδοξους δράστες.

Το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι η διπλή επίθεση στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε από ομάδες τρομοκρατών, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Σήμερα το πρωί δύο ομάδες τρομοκρατών επετέθησαν στο κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του ιμάμη Χομεϊνί...Μέλη μίας τρίτης τρομοκρατικής ομάδας συνελήφθησαν πριν να πραγματοποιήσουν επίθεση», διευκρίνισε το υπυοργείο Πληροφοριών, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.

Τέτοιες επιθέσεις είναι σπάνιες στην Τεχεράνη, σημειώνει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι τελευταίες είχαν πραγματοποιηθεί στα χρόνια που ακολούθησαν την ισλαμική επανάσταση του 1979, κυρίως από την ένοπλη οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού.

Το Ιράν εμπλέκεται στον πόλεμο που διεξάγεται στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη για ενέργειες στο Ιράν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

(Πηγή φωτογραφιών: Guardian, twitter)

Σχετικές ειδήσεις