ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Ποιοι παζαρεύουν την «καρέκλα» του Σόιμπλε

Γερμανικές εκλογές: Ποιοι παζαρεύουν την «καρέκλα» του Σόιμπλε

Μία εβδομάδα πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU-CSU) με επικεφαλής την Άνγκελα Μέρκελ, θεωρείται ο βέβαιος νικητής.

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Καθώς, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν εξασφαλίζουν την πλειοψηφία των εδρών στην Μπούντεσταγκ, το ενδιαφέρον στρέφεται στις πιθανές κυβερνητικές συμμαχίες, με το κόμμα που θα καταλάβει την τρίτη θέση να αποκτά ρυθμιστικό ρόλο. Εκεί ακριβώς, στοχεύουν οι φιλελεύθεροι της Γερμανίας, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), το ποσοστό των οποίων κυμαίνεται στο 9-10%, φιλοδοξώντας να περάσουν το ακροδεξιό, λαϊκιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD).

Για να γίνουν, όμως, εταίροι στην επόμενη κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Μέρκελ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες ζητούν το χαρτοφυλάκιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο ο βετεράνος πολιτικός βρίσκεται από το 2009.

Όπως δήλωσε το στέλεχος του FDP, Αλεξάντερ Χαν, στην εφημερίδα Bild, «το FDP δεν θα πρέπει να μπει σε καμιά κυβέρνηση στην οποία δεν θα μπορεί να ονομάσει εκείνο τον υπουργό Οικονομικών».

Ψηλά στην ατζέντα για τους Ελεύθερους Δημοκράτες βρίσκεται επίσης η συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης. Ο ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, τόνισε την Κυριακή (17/09/2017) ότι το σημαντικότερο ζήτημα για το κόμμα του είναι η ατζέντα της Ευρώπης και αυτό θα είναι κυρίαρχο στις διαπραγματεύσεις που αναμένει ότι θα διεξαχθούν με τους συντηρητικούς της Μέρκελ μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. «Φοβάμαι ότι η κυρία Μέρκελ έχει ήδη συμφωνήσει σε νέους μηχανισμούς χρηματοδότησης (της ΕΕ) με τον (πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ) Μακρόν», δήλωσε ο Λίντνερ στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Οτιδήποτε κινείται στην κατεύθυνση των χρηματοοικονομικών μεταβιβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε πρόκειται για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης είτε για μια τραπεζική ένωση, είναι κόκκινη γραμμή για εμάς».

Η Μέρκελ έχει διαβεβαιώσει πως θα συνεργαστεί με τον Μακρόν για να ενισχυθεί η Ένωση, αλλά ταυτόχρονα το Βερολίνο επιμένει ότι είναι τα κράτη μέλη αυτά που θα πρέπει να αναλαμβάνουν πρωτίστως την ευθύνη για την αντιμετώπιση των οικονομικών τους προβλημάτων, μια θέση ο βασικός υπέρμαχος της οποίας είναι ο Σόιμπλε, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως θεματοφύλακας των πολιτικών λιτότητας στην Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι το FDP ήταν ο ήσσων εταίρος στη δεύτερη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ (2009-2013), όμως δεν είχε καταφέρει να πιάσει το όριο (5%) για την είσοδο στην Ομοσπονδιακή Βουλή, στις προηγούμενες εκλογές.

Η επικεφαλής, πάντως, των Πρασίνων στην Ευρωβουλή, Σκα Κέλερ, προειδοποιεί για έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό με το FDP στη Γερμανία –σημειώνεται ότι και οι Πράσινοι στοχεύουν στην τρίτη θέση, με δημοσκοπικό ποσοστό 8%. Όπως δήλωσε στην Deutsche Welle «θα μπορούσαν να αναδειχθούν τρίτο κόμμα οι Φιλελεύθεροι με μία ατζέντα που προσανατολίζεται στην αγορά και επίσης δεν είναι ιδιαίτερα φιλοευρωπαϊκή, αν σκεφτούμε ότι θέλουν να εκδιώξουν την Ελλάδα από το ευρώ. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό και φυσικά φιλοδοξούμε να αναδειχθούμε εμείς τρίτη δύναμη, έχοντας μία ατζέντα καθαρά φιλοευρωπαϊκή».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle)

Σχετικές ειδήσεις