ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Το αιματοβαμμένο δημοψήφισμα - Οι εικόνες που σόκαραν τον πλανήτη

Καταλονία: Το αιματοβαμμένο δημοψήφισμα - Οι εικόνες που σόκαραν τον πλανήτη

Απίστευτες σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν την Κυριακή (01/10) στην Βαρκελώνη και σε άλλες μεγάλες καταλανικές πόλεις, κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, το οποίο κρίθηκε παράνομο από τη Μαδρίτη και το Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Μαύρη σελίδα» στην ιστορία της Ισπανίας - Πρωτοφανείς σκηνές βίας έξω από τα εκλογικά κέντρα, όπου χιλιάδες Καταλανοί ψήφιζαν για την ανεξαρτησία τους – Στους 888 οι τραυματίες

Μάχες σώμα με σώμα, αίματα και 888 τραυματίες

Πλαστικές σφαίρες από καουτσούκ, ξύλο, αίματα, δεκάδες συλλήψεις και εισβολές σε εκλογικά κέντρα συνέθεσαν την εικόνα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Καταλονία.

Σοκαριστικά και απάνθρωπα μπορούν να χαρακτηριστούν τα όσα έζησαν χθες εκατομμύρια Καταλανοί. Ψηφοφόροι που προσπαθούσαν να προσέλθουν για να ψηφίσουν αντιμετώπιζαν την οργή των αστυνομικών που επιστράτευσε η ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να καταστείλουν το δημοψήφισμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αστυνομικοί με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα, καθώς είχαν εισέλθει μέσα στα σχολεία, ενώ πολίτες που περιφρουρούσαν στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν, ώστε τα εκλογικά τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά.

44EB8E0B00000578 4937860 image m 89 1506857728636

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι από τη βία των αστυνομικών δεν γλίτωσαν ούτε ηλικιωμένοι που ξυλοκοπήθηκαν ανελέητα. Από τα εκτεταμένα επεισόδια τραυματίστηκαν 888 άνθρωποι, εκ των οποίων δύο σοβαρά: ένας 70χρονος υπέστη έμφραγμα, ενώ ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στο μάτι.

1506874713303

Τα πολυάριθμα βίντεο που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου και των social media καταγράφουν την άσκηση ωμής βίας κατά διαδηλωτών και ψηφοφόρων που δεν προβάλουν καμία αντίσταση έχοντας σηκώσει τα χέρια ψηλά.

«Ως δήμαρχος της Βαρκελώνης, ζητώ να τερματιστούν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού», ανέφερε από την άλλη πλευρά η δήμαρχος της βαρκελώνης, Άντα Κολάου, χαρακτηρίζοντας τον Ραχόι «δειλό» και συμπληρώνοντας ότι «ξεπέρασε κάθε όριο».

Οι εικόνες σοκάρουν: Άντρες και γυναίκες βουτηγμένοι στα αίματα, ενώ οι πλαστικές σφαίρες έπεφταν βροχή

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 33 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ορισμένοι από πέτρες που τους πέταξαν αυτονομιστές.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν σε τουλάχιστον 92 εκλογικά κέντρα για να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.

Καταγγέλλοντας τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, 44 οργανώσεις, ανάμεσά τους τα μεγαλύτερα καταλανικά συνδικάτα και δύο οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, κάλεσαν σε μια γενική απεργία και κινητοποιήσεις αύριο Τρίτη.

44E958DF00000578 4937860 Spanish Guardia Civil officers smash down the door of a polling a 50 1506847425665

Παρά την ένταση, εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί πήγαν να ψηφίσουν, στη Βαρκελόνη και αλλού, περιμένοντας σε πολλές περιπτώσεις ώρες για να πάρουν μέρος στη διαδικασία και σχηματίζοντας μεγάλες ουρές μπροστά στα εκλογικά κέντρα.

«Έβαλα τα κλάματα, διότι δώσαμε αγώνα για χρόνια για αυτό κι είδα μπροστά μου μια γυναίκα 90 χρονών σε αναπηρικό καροτσάκι που ήρθε να ψηφίσει», αφηγήθηκε, στο μικρό χωριό Λιαδό Πιλάρ Λόπες, μια 54χρονη γραμματέας.

Σχετικές ειδήσεις