ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Δημοψήφισμα βαμμένο με αίμα - Το 90% των ψήφων θέλει ανεξαρτησία (pics+vids)

Καταλονία: Δημοψήφισμα βαμμένο με αίμα - Το 90% των ψήφων θέλει ανεξαρτησία (pics+vids)

Δημοψήφισμα Καταλονία: Από σοβαρά επεισόδια με εκατοντάδες τραυματίες, στιγματίστηκε το δημοψήφισμα της Κυριακής (1/10) στην Καταλονία

Ο Πουτζδεμόν ετοιμάζεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, τόνισε την Κυριακή ότι οι πολίτες της περιοχής κέρδισαν «το δικαίωμα να αποκτήσουν ένα κράτος ανεξάρτητο» από την Ισπανία, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση παρά την απαγόρευσή του από τη Μαδρίτη, το οποίο σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια και στο οποίο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνησή του, επικράτησε με συντριπτικό ποσοστό το «ναι».

Ραχόι: Νίκησε η Δημοκρατία, δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα

raxoi 2

Η Καταλονία απέτυχε να διεξαγάγει σήμερα ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάσθηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία, υποστήριξε ο Ραχόι, προσθέτοντας πως το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας και ήταν ένας «δρόμος που οδηγεί στο πουθενά».

Ο Ραχόι ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν τον νόμο και έκαναν τη δουλειά τους και υποστήριξε πως το κράτος δικαίου επικράτησε στην Καταλονία.

«Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», τόνισε ο συντηρητικός ηγέτης σε τηλεοπτική ομιλία του.

Οι δυνάμεις της τάξης «έκαναν το καθήκον τους» και «σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης», η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα. «Θα ήταν ευκολότερο για όλους να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε ο συντηρητικός ηγέτης. Το δημοψήφισμα αποτελούσε μια «αληθινή επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου στην οποία το κράτος αντέδρασε με αποφασιστικότητα και ηρεμία».

Ο ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να συναντηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα για αν συζητήσουν το μέλλον της χώρας μετά το δημοψήφισμα.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ξημερώματα Δευτέρας) ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανακοίνωσε από την πλευρά του τη νίκη του «ναι», με ποσοστό «90%». Κατά τον ίδιο, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι -από τους συνολικά 7,5 εκατομμύρια Καταλανού - που υποστήριξαν ότι η Καταλονία πρέπει να γίνει «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας», επί του συνόλου των 2,26 εκατομμυρίων ψηφισάντων.

Το «όχι» έλαβε το 7,8% των ψήφων (176.000) στη διαδικασία, από την οποία απείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στο κέντρο της Βαρκελώνης, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετές χιλιάδες πολίτες.

Σύμφωνα με τον Τουρούλ, το ποσοστό της συμμετοχής ανήλθε στο 42,3%: ένα επίπεδο που ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν χαρακτηρίζει αποδεκτό, καθώς όπως διαβεβαιώνει αυτό ήταν το ποσοστό της συμμετοχής των Ισπανών στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Ωστόσο η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν συνοδεύτηκε από καμιά από τις εγγυήσεις που εξασφαλίζουν την αξιοπιστία των εκλογικών διαδικασιών, αφού το ισπανικό κράτος έβαλε στο στόχαστρο όλες τις υποδομές που θα επέτρεπαν μια ορθή διαδικασία.

Δεν υπήρξε ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή που να επέβλεψε τη διαδικασία, οι εκλογικοί κατάλογοι δεν ήταν διαφανείς, η ψηφοφορία δεν ήταν μυστική κ.ο.κ.

Ο «νόμος του δημοψηφίσματος» που είχαν εγκρίνει οι αυτονομιστές για την οργάνωση της ψηφοφορίας προβλέπει ότι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κυβέρνηση θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία και θα αρχίσει μια φάση διαπραγματεύσεων.

Οργανώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας καλούν σε γενική απεργία

Οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και εργατικά συνδικάτα στην Καταλονία κήρυξαν γενική απεργία για τις 3 Οκτωβρίου σ' αυτή τη βορειοανατολική ισπανική περιφέρεια, αναφέρει η εφημερίδα La Vanguardia επικαλούμενη τον επικεφαλής της οργάνωσης Omnium Cultural Ζορντί Κιζάρ.

Η οικονομική παραγωγή της Καταλονίας αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο του συνολικού ΑΕΠ της Ισπανίας και το μέγεθος της οικονομίας της περιφέρειας αυτής είναι περίπου όσο αυτό της οικονομίας της Χιλής.

Απίστευτο ξύλο στους ψηφοφόρους με εντολή… Ραχόι

Αστυνομικές δυνάμεις από την Μαδρίτη με εντολή της ισπανικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, προχώρησαν σε βίαιη καταστολή του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, από την οποία δεν γλίτωσαν ούτε οι ηλικιωμένοι. Πλαστικές σφαίρες από καοτσούκ, ξύλο, αίματα, δεκάδες συλλήψεις και εισβολές σε εκλογικά κέντρα από κουκουλοφόρους της Ισπανικής αστυνομίας, συνέθεσαν εικόνα πλήρους διχασμού, στα όρια εμφυλιακού κλίματος στην Ισπανία.

katalonia 15

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι από την ωμή βία των αστυνομικών δεν γλίτωσαν ούτε ηλικιωμένοι που ξυλοκοπήθηκαν ανελέητα, ενώ το σκηνικό χάους στους δρόμους της Καταλονίας συμπλήρωσαν οι συγκρούσεις σώμα με σώμα μεταξύ αστυνομικών και ψηφοφόρων, που προσπαθούσαν να μπουν στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν. Οι εικόνες σοκάρουν: Άντρες και γυναίκες βουτηγμένοι στα αίματα, ενώ οι πλαστικές σφαίρες έπεφταν βροχή.

katalonia 7

Άγριο ξύλο των αστυνομικών σε πυροσβέστες συναδέλφους τους

Σύμφωνα με τις Καταλονικές Αρχές ο επίσημος αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 844 καταγεγραμμένους, με μερικούς ψηφοφόρους να έχουν τραυματιστεί σοβαρά είτε από πλαστική σφαίρα είτε από τα γκλοπ των αστυνομικών.

Παράλληλα όλο και μεγαλώνει η διεθνής κατακραυγή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, με σφοδρή κριτική κατά των χειρισμών του, ενώ Ισπανοί μέχρι και αυτή την ώρα διαδηλώνουν σε όλη των χώρα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού. «Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Τόντι Φλότατς, 90 ετών, έγινε το σύμβολο του δημοψηφίσματος

hlikiomenos

Μάλιστα, τα πολυάριθμα βίντεο που κάνουν ήδη το γύρο του Διαδικτύου και των social media καταγράφουν την άσκηση ωμής βίας κατά διαδηλωτών και ψηφοφόρων που δεν προβάλουν καμία αντίσταση έχοντας σηκώσει τα χέρια ψηλά, φέρνουν την ισπανική κυβέρνηση και προσωπικά τον Μαριάνο Ραχόι, όλο και πιο κοντά στην παραίτηση, εκτιμούν διεθνής αναλυτές.

Αδιανόητο βίντεο: Αστυνομικός σπάει τα δάχτυλα γυναίκας στην Καταλονία

Διαβάστε ΕΔΩ πως κατέγραψε το Newsbomb.gr το ματωμένο δημοψήφισμα στην Καταλονία

Σχετικές ειδήσεις