Παγκόσμιο δέος από την ανακοίνωση αρχαιολόγων: Βρήκαμε την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων

Μπροστά σε μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη είναι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα καθώς αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι μετά από ανασκαφές 4 ετών βρήκαν την Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων που πιστεύεται ότι είχε χτισθεί πάνω από το σπίτι των Αγίων Αποστόλων.

Παγκόσμιο δέος από την ανακοίνωση αρχαιολόγων: Βρήκαμε την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων
2'

Η σπουδαία ανακάλυψη έγινε κοντά στη θάλασσα της Γαλιλαίας. Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα αρχαιολόγων από το Κολλέγιο Kinneret του Ισραήλ και το Κέντρο για την Μελέτη του Αρχαίου Ιουδαϊσμού και Χριστιανικών Καταβολών του κολλεγίου Nyack. Οι ανασκαφές γίνονταν στην περιοχή el-Araj στις βόρειες ακτές της Θάλασσας της Γαλιλαίας από το 2017.

Η ομάδα των αρχαιολόγων είχαν ανακαλύψει στοιχεία ύπαρξης της εκκλησίας μεταξύ των οποίων και μια λειψανοθήκη στην οποία μπορεί να υπήρχαν τα λείψανα των Αγίων Αποστόλων Φιλίππου, Ανδρέα και Πέτρου, κομμάτια μαρμάρου και μικρά επιχρυσωμένα κομμάτια γυαλιού τα οποία χρησιμοποιούνταν στα περίτεχνα μωσαϊκά των τοιχογραφιών στις εκκλησίες.

Τώρα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ψηφιδωτά δάπεδα της εκκλησίας κομμάτια από τα οποία είναι διατηρημένα σε καλή κατάσταση.

«Είναι πάντα συγκλονιστικό να φέρνεις στο φως υπέροχα διακοσμημένα δάπεδα τα οποία ήτα θαμμένα για πάνω από 1.500 χρόνια», δήλωσε ο καθηγητής Steven Notley του Κολλεγίου Nyack στο Fox News.

«Παρά το γεγονός ότι αναφερόταν στα Βυζαντινά δρομολόγια προσκυνητών πολλοί πίστευαν ότι οι αναφορές ήταν λανθασμένες», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η πρώτη αναφορά έγινε από τον Βαυαρό Επίσκοπο και άγιο των καθολικών, Willibald, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή το 725 μ. Χ. και είπε ότι η εκκλησία στην Βηθσαϊδά είχε χτισθεί στο μέρος που ήταν το σπίτι των Αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα όπως περιγράφει η Καινή Διαθήκη. Η Βηθσαϊδά είναι και η περιοχή που σύμφωνα με τις Γραφές ο Ιησούς γιάτρεψε έναν εκ γενετής τυφλό.

Τέλος, η ανακάλυψη της εκκλησίας ενισχύει την άποψη της ομάδας του κολλεγίου Kinneret ότι η περιοχή της el-Araj είναι στ’ αλήθεια η αρχαία Βηθσαϊδά.

Υπάρχει όμως και η άλλη γνώμη

Ένας άλλος αρχαιολόγος, ο καθηγητής Mordechai Aviam, πάντως είπε ότι η εκκλησία χτίσθηκε τον 5ο αιώνα, δηλαδή 500 χρόνια μετά την ύπαρξη των Αποστόλων και εγκαταλείφθηκε στο τέλος του 7ου αιώνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, οι αρχαιολόγοι είναι σίγουροι για την ανακάλυψή τους αλλά θα είναι εντελώς σίγουροι μόνο όταν θα βρεθεί μια επιγραφή.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε τον Ιούνιο και χρειάζεται άλλος ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή.

Σύμφωνα με την Βίβλο, ο Ανδρέας και ο Πέτρος ήταν αδέρφια και οι πρώτοι ακόλουθοι του Χριστού. Και οι δυο ψάρευαν στην θάλασσα της Γαλιλαίας όταν ο Ιησούς τους κάλεσε να τον ακολουθήσουν.

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Σοκ από τον πνιγμό των δυο αδερφών - Προσπάθησαν να σώσουν η μια την άλλη

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή