Εδώ εντοπίστηκαν οι αρχαιότερες ενδείξεις διαβίωσης

Μία διεθνής διεπιστημονική ομάδα ανακάλυψε σε ένα ορεινό καταφύγιο στη νότια Αιθιοπία τις αρχαιότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις προϊστορικής διαβίωσης σε μεγάλο υψόμετρο στην Αφρική.
Εδώ εντοπίστηκαν οι αρχαιότερες ενδείξεις διαβίωσης
ΑΠΕ-ΜΠΕ
2'

Η ραδιοχρονολόγηση οδηγεί στην εκτίμηση ότι η κατοίκηση στο καταφύγιο Φίντσα Χαμπέρα στα αφιλόξενα όρη Μπέιλ, σε υψόμετρο περίπου 3.500 μέτρων, άρχισε πριν από 31.000 έως 47.000 χρόνια, στη διάρκεια της τελευταίας εποχής των πάγων.

Επίσης, βρέθηκαν πολύ πιο πρόσφατες ενδείξεις διαμονής ανθρώπων στην ίδια περιοχή (πριν περίπου 12.000 χρόνια), αλλά παραμένει ασαφές αν η κατοίκηση του καταφυγίου στο μεταξύ υπήρξε συνεχής ή όχι.

Οι Ευρωπαίοι και Αιθίοπες ερευνητές (αρχαιολόγοι, βιολόγοι, γεωχημικοί, παλαιοοικολόγοι κ.ά.) των πανεπιστημίων Χάλε-Βίτενμπεργκ, Κολωνίας, Βέρνης, Μάρμπουργκ, Ροστόκ και Αντίς-Αμπέμπα, με επικεφαλής τον Γερμανό Γκετζ Όσεντορφ του Ινστιτούτου Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».

Η ζωή σε μεγάλο υψόμετρο συνιστά μεγάλη πρακτική και βιολογική πρόκληση ακόμη και σήμερα, ενώ στρεσάρει το ανθρώπινο σώμα. Γι' αυτό, μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η επέκταση των προγόνων μας σε υψόμετρα άνω των 2.500 μέτρων έγινε σχετικά πρόσφατα. Όμως, τα τελευταία χρόνια νέα στοιχεία που έχουν έλθει στο φως από τις Άνδεις μέχρι το Θιβέτ (σε υψόμετρο 4.600 μέτρων) έχουν ανατρέψει αυτήν την πεποίθηση, δείχνοντας ότι, αν και σπάνια, ο Homo sapiens είχε καταφέρει να φθάσει στα ψηλά βουνά και να εγκατασταθεί εκεί. Η ανακάλυψη στην Αιθιοπία έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Στο ορεινό καταφύγιο της Φίντσα Χαμπέρα βρέθηκαν χιλιάδες τεχνουργήματα (όπως εργαλεία από οψιδιανό), καμένα οστά ζώων και εστίες φωτιάς. Οι κάτοικοι ζούσαν τρώγοντας κυρίως γιγάντια τρωκτικά, που αφθονούσαν στην περιοχή, όπου υπάρχει αρκετό νερό από το περιοδικό λιώσιμο των πάγων, αλλά ο αέρας είναι αραιός λόγω της έλλειψης οξυγόνου, η θερμοκρασία εμφανίζει απότομες μεταπτώσεις, ενώ βρέχει συχνά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή