ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σε πολιτική αναταραχή η χώρα - Έχασε τη μάχη ο Τζόνσον και πάει σε εκλογές

Βρετανία: Σε πολιτική αναταραχή η χώρα - Έχασε τη μάχη ο Τζόνσον και πάει σε εκλογές
AP images

Στις κάλπες όλα δείχνουν πως οδηγείται η Βρετανία με τον Μπόρις Τζόνσον να δίνει δημοψηφισματικό χαρακτήρα σε αυτές. Εφόσον κερδίσει την πλειοψηφία - όπως ελπίζει- το Brexit με ή χωρίς συμφωνία αλλά χωρίς αντιδράσεις θα είναι δεδομένο. Λόγω του ελάχιστου χρόνου που μένει μέχρι την 31η Οκτωβρίου, καταληκτική ημερομηνία, η έξοδος από την ΕΕ σε περίπτωση νίκης του το πιθανότερο είναι πως θα γίνει χωρίς συμφωνία.

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της Βρετανικής Βουλής, οι βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση ώστε την Τετάρτη να συζητηθεί το νομοσχέδιο που δεσμεύει τον πρωθυπουργό ώστε να μην μπορεί να προχωρήσει σε Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι απειλές Τζόνσον για διαγραφές στα μέλη του κόμματός του που θα απείχαν ή θα υπερψήφιζαν την πρόταση δεν εμπόδισε πολλούς να αλλάξουν στρατόπεδο όπως για παράδειγμα τον εγγονό του Ουίνστον Τσόρτσιλ, Νίκολας Σόουμς ο οποίος από νωρίς δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά του πρωθυπουργού. «Θα ψηφίσω με βαριά καρδιά ενάντια στην κυβέρνηση σήμερα το βράδυ», είπε 71χρονος Σόουμς.

Ο Σόουμς, που χρίστηκε ιππότης από την βασίλισσα Ελισάβετ το 2014, εκπροσωπεί την εκλογική περιοχή του Μιντ Σάσεξ, νότια του Λονδίνου, από το 1997, ενώ προηγουμένως ήταν μέλος του κοινοβουλίου για το γειτονικό Κρόλεϊ.

Η πρόταση υπερψηφίστημε με 328 ψήφους υπέρ και 301 κατά.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε πως ο κόσμος θα πρέπει να αποφασίσει ποιος εκπροσωπεί την χώρα και ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες για να συμφωνήσει το Brexit.

Δεν υπάρχει πλειοψηφία για Brexit χωρίς συμφωνία απάντησε Τζέρεμιν Κόρμπιν και καλωσόρισε τις εκλογές ξεκαθαρίζοντας πως αν τις θέλει, ο Τζόνσον θα πρέπει να αποδεχθεί πρώτα το νομοσχέδιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από νωρίς ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνησή του, τότε ο βρετανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές, ποιος διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

Απαντώντας, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι είναι έτοιμος για μια εκλογική μάχη, τονίζοντας ότι η προτεραιότητά του είναι η αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, υπονοώντας ότι οι Εργατικοί μπορεί να στηρίξουν κάποια κίνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr