ΚΟΣΜΟΣ

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία δείχνει Ιράν – Εντολή Τραμπ για νέες κυρώσεις

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία δείχνει Ιράν – Εντολή Τραμπ για νέες κυρώσεις
«Εκρηκτική» η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Περσικό Κόλπο
Associated Press

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας παρουσίασαν σήμερα, Τετάρτη (18/09) συντρίμμια των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων Κρουζ που, όπως επικαλείται το Ριάντ, χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεών της, ως «αδιαμφισβήτητη» απόδειξη της ιρανικής επιθετικότητας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Τούρκι αλ Μάλικι είπε ότι συνολικά 25 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον των δύο πετρελαϊκών υποδομών το περασμένο Σάββατο (14/09). Μεταξύ αυτών ήταν μη επανδρωμένα ιρανικά αεροσκάφη Delta Wing και πύραυλοι «Ya Ali».

Οι πύραυλοι αυτοί, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, χρησιμοποιούνται από τους Φρουρούς της Επανάστασης. «Η επίθεση προήλθε από τον βορρά και αδιαμφισβήτητα ανάδοχός της ήταν το Ιράν», είπε ο αλ Μάλικι παρουσιάζοντας ό,τι απέμεινε από τα όπλα αυτά.

Δείτε στην gallery τα συντρίμμια που παρουσίασε η Σαουδική Αραβία:

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον του Αμπκάικ, του μεγαλύτερου διυλιστηρίου του κόσμου, ενώ μόνο πύραυλοι έβαλαν στο στόχαστρο τις εγκαταστάσεις άντλησης στο κοίτασμα Χουραΐς.

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν, έχουν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ενώ η Τεχεράνη αρνείται κάθε ανάμιξή της.

Ο Μάλικι, που είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωπος του υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμού που μάχεται τους Χούτι, επανέλαβε ότι η επίθεση δεν μπορεί να προήλθε από την Υεμένη, υποστηρίζοντας ότι οι αντάρες προσφέρουν κάλυψη στο Ιράν.

Οι φωτογραφίες των ΗΠΑ που «δείχνουν» ιρανική εμπλοκή

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει ανοιχτά το Ιράν ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για κάνει λόγο για «εξαπάτηση» από πλευράς της Ουάσινγκτον.

Την περασμένη Δευτέρα (16/09) η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες από τις επιθέσεις κατά των εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύουν την εμπλοκή της Τεχεράνης.

Δείτε τις φωτογραφίες στην παρακάτω Gallery:

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές ανά τον κόσμο αμφισβητούν ότι οι Χούτι διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογία για να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο χτύπημα.

Νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ανακοίνωσε ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη (18/09) μια «σημαντική» αύξηση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, έπειτα από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε ανοιχτά την Τεχεράνη.

«Μόλις έδωσα οδηγίες στον υπουργό Οικονομικών να αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Twitter, χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Οι κυρώσεις, η φύση των οποίων μένει να διευκρινιστεί, προστίθενται στα πρωτοφανή τιμωρητικά μέτρα που έχει επιβάλει ήδη η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη αφότου ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος απέσυρε τη χώρα του τον Μάιο του 2018 από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία σύμφωνα με τις ΗΠΑ δεν αρκεί για να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία από το να αποκτήσει ατομική βόμβα και να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος εμφανίστηκε λιγότερο κατηγορηματικός από τους υπουργούς του τις τελευταίες ημέρες ως προς την ευθύνη του Ιράν στις επιθέσεις του Σαββάτου -αν και είχε δηλώσει ότι πρόκειται για τον κύριο ύποπτο- είχε διαβεβαιώσει την Κυριακή πως είναι έτοιμος να «ανταποδώσει» και πως διαθέτει πολλές «επιλογές».

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποκλείει στρατιωτικά αντίποινα έπειτα από αυτό που χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου επίθεση» εναντίον του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου.

Στα ΗΑΕ ο Μάικ Πομπέο

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο αναμένεται σήμερα, Τετάρτη (18/09) στην Τζέντα για να συζητήσει τις επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεων της Aramco και τον συντονισμό των προσπαθειών εναντίον της «ιρανικής επιθετικότητας» με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σοαυδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με την αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Μάικ Πομπέο «θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να συζητήσουν την πρόσφατη επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του βασιλείου και να συντονίσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ιρανικής επιθετικότητας στην περιοχή», αναφέρεται σε ανάρτηση στο Twitter.

Ο Πομπέο θα μεταβεί στη συνέχεια στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ, Αμπού Ντάμπι, για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχό τους Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαφγέντ και να συζητήσουν περιφερειακά και διμερή θέματα, αναφέρεται στην ανάρτηση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις